Kuopion tuomiokirkosta löytyy vielä vapaata kesähäille – haja-aikoja lähes jokaiselle lauantaille

Nyt varataan aikoja jo vuodelle 2018 ja esimerkiksi lauantaille osuva 18.8.2018 on jo varattu tuomiokirkossa täyteen.

Kirkkohäät
Kuopion tuomiokirkko.
Toni Pitkänen / Yle

Kuopion tuomiokirkosta löytyy vielä hyvin vapaita vihkiaikoja ensi kesälle. Toistaiseksi tuomiokirkko on täynnä häävarauksia vain yhtenä lauantaina, 12. elokuuta. Muille lauantaille on tarjolla haja-aikoja.

Kuopion suosituimmassa hääkirkossa vihitään kesälauantaisin enintään kahdeksan paria. Yhtä vihkimistä varten on varattu yhteensä 45 minuuttia.

Tuomiokirkkoseurakunnassa on käytäntö, että kirkkoa voi varata häihin seuraavalle vuodelle aina loppiaisen jälkeen. Hääkirkkovarauksia on tehty runsaasti jo myös ensi vuodelle.

Vuoden kuluttua elokuussa 18.8.2018 Kuopion tuomiokirkko on jo täpötäynnä häävarauksia. Vaikka kirkkovarauksen voi tehdä sähköpostin kautta, lähes kaikki haluavat silti hoitaa asian puhelimitse.

– Eniten halutaan vihkiaikoja lauantai-iltapäiville kello 13–15-välille. Tyypillisesti hääkirkon varaa morsian, kertoo tuomiokirkkoseurakunnan toimistosihteeri Katriina Hujanen.

Juhannushäät eivät houkuta

Kirkkohäät juhannuksena eivät kiinnosta nykyisin. Tulevalle kesälle tuomiokirkossa ei ole ainakaan toistaiseksi yhtään häävarausta juhannukselle. Vuodelle 2018 on yksi varaus juhannusaatolle.

Kuopion tuomiokirkossa vihitään paljon myös muihin seurakuntiin kuuluvia pareja. Kirkko on käytettävissä mikäli vain vapaata on. Tällöin parin on kuitenkin hankittava itse vihkipappi.

Toimistosihteeri Katriina Hujanen arvioi, että yksittäisiä häävarauksia kesäviikonlopuille tulee vielä touko-kesäkuun aikana. Yksittäisiä vihkimisiä on kesäkaudella myös arkipäivisin.

Ennen vihkimistä hääparin on muistettava hoitaa myös avioliiton esteiden tutkinta. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan saliittu ja pari voi mennä naimisiin.

– Esteiden tutkinta on tehtävä viimeistään seitsemän arkipäivää ennen vihkimistä, mutta ei neljää kuukautta aiemmin koska muuten se vanhenee, kertoo Hujanen.

Tuomiokirkon ohella suosituimmat hääkirkot Kuopion seudulla ovat Kallaveden kirkko, Alvan kirkko, Nilsiän kirkko, Muuruveden kirkko ja Vehmersalmen kirkko.