Hyppää sisältöön

Pakettimatkoihin tulossa lakimuutos: korvausta myös "vähentyneestä lomanautinnosta"

Ensi vuoden alusta lähtien matkailevan kuluttajan suoja paranee. Lakimuutos helpottaa niin matkan peruuttamista kuin korvausten saamista.

Kuva: Sanna Savela / Yle

Ensi vuoden alussa häämöttää matkailualaa koskeva suuri muutos. Sen taustalla on erityisesti halu parantaa kuluttajien suojaa.

Juristi Ulla Huovisen mukaan merkittävin asia koskee vakuusjärjestelmää, jonka piiriin jatkossa tulevat seuramatkojen ohella myös isot verkkokaupat, joissa voi räätälöidä itselleen matkoja.

– Jos matka ei onnistukaan, kun joku ketjussa ajautuu maksuhäiriöön tai konkurssiin, asiakas saa ennakkomaksunsa takaisin vakuudesta.

Lakimuutoksen taustalla on halu lisätä tasa-arvoa koko EU:n alueella. Huovisen mukaan kun historiassa on tilanteita, joissa ihmiset ovat olleet eriarvoisessa asemassa kansalaisuutensa vuoksi.

– Toinen on saattanut saada rahansa takaisin matkanjärjestäjän mentyä konkurssiin, mutta naapurimaassa asuva asiakas on menettänyt maksamansa summan.

Erityisen merkittävä asia on pienille yrittäjille. Esimerkiksi Riihon leirikeskuksessa vain yhden 40–50 hengen viikon ryhmämatkasta seuraisi Anna-Maria Siljanderin mukaan varsin mojova vakuussumma.

Tulevana kesänä leirikeskus on käytännössä jo loppuunmyyty, joten kaikkien matkalaisten osalta tarvittavassa vakuudessa puhutaan erittäin merkittävistä summista.

Uusi laki laajentaa huomattavasti pakettimatkan käsitettä.

Huovisen mukaan jatkossa pakettimatka on yhdistelmä vähintään kahdesta elementistä, esimerkiksi majoituksesta ja lennosta. Tai vaikkapa majoituksesta ja konserttilipuista.

– Paketti on kyseessä aina, kun palvelut on tilattu saman järjestelmän kautta. Silloinkin, kun ohjelmapalvelut tulevat yksittäisiltä, erillisiltä toimijoilta, joille niiden järjestämät palvelut maksetaan suoraan.

Merkittävää uudessa laissa on siihen kirjattu oikeus peruuttaa matka – hyvin lähellä matkaa ja ilman syytä.

Missä menee se raja, että kuluttajasuoja menee yrittämisen edellytysten edelle.

Yrittäjä Timo Hämäläinen

Asiakkaan mahdollisuus muuttaa mieltään hieman pelottaa Anna-Maria Siljanderia, mutta hän korostaa lakimuutoksen vaativan osaltaan vielä paljon perehtymistä.

Kuva: Sanna Savela / Yle

– Jos kaksi vuotta aikaisemmin varauksen tehnyt 40 hengen ryhmä voi peruuttaa tulonsa edelilsenä päivänä, niin sellaista aukkoa on mahdotonta täyttää.

Luontomatkailurittäjä Timo Hämäläinen Versonasta näkee samoja uhkakuvia kuin Siljanderkin.

– Totta kai lähtökohtana on toimia joustavasti, mutta missä menee se raja, että kuluttajasuoja menee yrittämisen edellytysten edelle. Toivon, että kaikkia, niitä pieniä mikroyrittäjiäkin, jotka tuolla metsässä yksin painavat, kuunneltaisiin lakia valmisteltaessa.

Matkailu on globaali ala, ja suomalaisyrittäjät kilpailevat myös kansainvälisillä markkinoilla. Hämäläinen epäilee, että Pohjoismaissa yrittäjät toimivat tarkasti lakien mukaan, mutta muualla, esimerkiksi eteläisessä Euroopassa niin ei välttämättä ole.

– Toivon, että Euroopan Unioni pystyy tarkastelemaan asiaa tasapuolisesti.

Riskinä on, että tarjonta kapenee ja lisääntyvä turva näkyy myös hinnoissa.

Juristi Ulla Huovinen

Uuteen lakiin on kirjattu myös kohtuullinen peruutuskorvaus, joka yrittäjän on oikeus periä, mutta se ei toki korvaa yrittäjän menetyksiä, jos ketään ei tule tilalle.

Kun peruutusoikeudesta tulee lakiin kirjattu, siitä ei voi toisin sopia. Onkin odotettavissa, että esimerkiksi hotellivuorokaudet, jotka saa netistä heti ostettuna halvemmalla kuin peruutusoikeudelliset, katoavat.

– Tämä menee nyt ennustamisen puolelle, mutta on riskinä, että tarjonta kapenee ja lisääntyvä turva näkyy myös hinnoissa, Huovinen sanoo.

Uutta on myös lakiin esitetty termi lomanautinto, jonka väheneminen voi johtaa yrittäjän korvausvastuuseen.

Huovinen korostaa, että kun lakia ei ole vielä tuotu voimaan, korvauskäytäntöäkään ei ole olemassa. Hän silti tietää jo pelkän esityksen puhuttavan paljon alan toimijoita.

Kuva: Sanna Savela / Yle

– Korvausvastuusta on vaikea antaa esimerkkiä, mutta ehkä kyseeseen voisi tulla tilanne, jossa puhtaaksi mainostettu hiekkaranta osoittautuukin saasteiseksi. Se tarkoittaa siis, että on olemassa joku virhe.

Huovinen ymmärtää hyvin uuden lain tuoman huolen yrittäjäkentässä. Hänen mielestään yrittäjillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin siirtää velvoitteiden lisääntymisen tuomat kulut hintoihin.

Huovinen näkee kotimaisten yrittäjien näkökulmasta tämänhetkisissä trendeissä hyvääkin, sillä hän uskoo, että omatoimimatkailu on jo nähty – ainakin tietyllä asiakasryhmällä.

– On paljon asiakkaita, jotka haluavat hyvinkin räätälöityjä palveluja matkanjärjestäjältä, mutta toki sen lisäarvon pitää olla asiakkaalle kannattavaa.

Tällä hetkellä työryhmä miettii uuden matkapakettilain vakuuden asettamisvelvollisuutta, ja se antaa mietintönsä syyskuun loppuun mennessä.