Pelimiljonäärien säätiön kampanja: Firmojen vanhat koneet kiertoon köyhille opiskelijoille

Suomessa on suuri joukko opiskelijoita, joilla ei ole käytössään tietokonetta opiskelujen tueksi.

tietokoneet
Ulla Nord ja Marko Tarkiainen
Keskiviikkona alkaa Kone kaikille -keräys, jolla kannustetaan yrityksiä ja organisaatioita lahjoittamaan käytöstä poistuvat tietokoneet ja tabletit niitä tarvitseville nuorille. Suomessa on yli 100 000 nuorta, jolla ei ole käytössä tietokonetta tai tablettia opiskelun tueksi. Keräyksestä kertoivat aamu-tv:ssä Me-säätiön Ulla Nord ja 3 Step IT Oy:n Marko Tarkiainen.

Tietokoneesta on tullut vuosi vuodelta entistä tärkeämpi osa opiskelijoiden arkea. Koulutehtävistä kyllä selviää ilman omaa konetta, mutta usein koneesta olisi merkittävää apua monissa arkisissa kouluasioissa.

Sillti Suomessa on jopa yli 100 000 opiskelijaa, joilla ei ole käytössään tietokonetta tai tablettia opiskelun tueksi.

Tätä ongelmaa pyritään nyt ratkomaan tänään lanseeratulla "Kaikille kone" -keräyksellä. Tavoitteena on yhdistää yrityksiltä käytöstä poistuvat tietokoneet, ja niitä kaipaavat opiskelijat.

– Keräyskampanja järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2015 ja silloin pelialan yritykset havahtuivat siihen, että meillä on tässä maassa palljon nuoria kenellä ei ole esimerkiksi taloudellisista syistä varaa ostaa tietokonetta. Nyt koneiden tarve on entisestään kasvanut ja tavoite on, että kampanjasta saataisiin pysyvä, sanoo toimitusjohtaja Ulla Nord kampanjaa järjestävästä Me-säätiöstä.

Me-säätiön taustalla ovat mobiilipeliyhtiö Supercellin perustajat Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja. Mukana kampanjassa on myös Tukikummit-säätiö, tietotekniikkayritys 3 Step It ja kristillistaustainen Kotimaanapu. Kampanjan suojelijana toimii presidentti Sauli Niinistö.

Pari vuotta sitten koneita saatiin kerättyä opiskelijoille parisataa, mutta nyt tavoitteet ovat korkeammalla. Vuoden loppuun mennessä pitäisi 1 000 opiskelijalla olla kierrätetty kone.

Korkeintaan 3 vuotta vanhoja kannettavia

Kampanjan avulla siis pyritään kierrättämään firmojen vanhat koneet opiskelijoille. Mutta miten varmistetaan, että opiskelijoiden käsiin ei päädy vain hitaita ja jumittavia rakkineita?

– Nyrkkisääntönä yrityksille ja päättäjille voisi olla, että mietittäisiin, antaisinko omalle lapselleni tämän koneen käyttöön, sanoo toimitusjohtaja Marko Tarkiainen 3 Step It:stä. Yritys hoitaa kampanjassa käytännön kierrätystyötä ja muun muassa käsittelee kierrätettävät koneet tietoturvaongelmien varalta.

Kampanjaan toivotaan lahjoitettavaksi korkeintaan kolme vuotta vanhoja kannettavia tietokoneita. Mutta mitä yritykset saavat siitä, että saavat lahjoittavat koneitaan opiskelijoille?

– Varmasti monessa yrityksessä halutaan toteuttaa yhteiskuntavastuuta. Tämä on varmasti yksi todella mainio tapa, miten voi tehdä hyvää jakamalla koneita kiertoon, sanoo Ulla Nord Me-säätiöstä.

Käytännössä yritykset voivat lahjoittaa koneita kiertoon Kaikille kone -nettisivuston (siirryt toiseen palveluun) kautta. Koneita jaetaan opiskelijoille kirkon diakoniatyön kautta tarveharkinnan perusteella.