Kauniaisiin tarvitaan lisää veronmaksajia, mutta hintana saattaa olla viheralueen menettäminen

Kauniaisissa osoitetaan tänään mieltä viheralueiden puolesta ja samalla kaupungintalon ympäristön rakennussuunnitelmia vastaan.

Kauniainen
Nalle Valtiala Kauniaisissa.
Kirjailija Nalle Valtiala järjestää tänään mielenosoituksen, jolla otetaan kantaa Kaunaisen keskusta-alueen rakentamista vastaan.Ari Tuhkanen / Yle

Kauniaisten keskustan rakennustyöt jatkuvat ja seuraavana vuorossa on kaupungintalon lähistön kohtalo. Asukkaat ovat huolissaan, miten käy kaupungintalon ja Villa Junghansin välisen viheralueen.

Yksi huolestuneista on Kauniaisissa asuva kirjailija Nalle Valtiala.

– Antakaa valkovuokkojen voittaa betoni. Antakaa satakielen laulun voittaa katuporan karjuminen, hän runoilee.

Valtiala järjestää tänään keskiviikkona mielenosoituksen Kauniaisissa kello 17.

Kerrostalon rakentaminen kaupungintalon eteläpuolella sijaitsevalle viheralueelle on ollut suunnitelmissa jo pitkään, mutta nyt ne realisoituvat kun Kauniaisten keskustan asemakaavanmuutokseen liittyvät rakennussuunnitelmat esitellään.

– Se on sama asia kuin että Helsingissä rakennettaisiin taloja Esplanadin puistoon, vertaa Nalle Valtiala. Hänen mielestään alue, jolle rakentamista kaavaillaan, on Kauniaisten oma keskuspuisto.

Päätös aikaisintaan 2018

Kauniaisten keskusta-alueen rakentamista käsittelevän arkkitehtikilpailun voittajaehdotukset esiteltiin vuosi sitten. Ehdotuksissa kaupungintaloa ei ole enää olemassa ja suurelle osalle viheralueesta rakennettu taloja.

Kysymys kuuluukin, onko kaupungintalo mahdollista kunnostaa purkamisen sijaan ja onko kaupungilla jonkinlaista käyttöä kaupungintalolle asemakaavan muutoksen jälkeen.

Mitään ei ole vielä lukkoonlyöty eikä arkkitehtikilpailun voittajaehdotus ole lopullinen. Alueen kohtalosta tehdään lopullisia päätöksiä aikaisintaan vuonna 2018.

– Voittajaehdotus ei välttämättä ole se, joka toteutetaan. Lopullinen päätös voi esimerkiksi olla yhdistelmä kärkisijoille päässeistä ehdotuksista, sanoo Kauniaisten kaupunginjohtaja Christoffer Masar.

Arkkitehtikilpailussa tehtävänä oli suunnitella 25 000–30 000 asuinneliötä alueelle.

Kauniainen tarvitsee lisää veronmaksajia

Kaupunginjohtaja Masarin mukaan Kauniaisissa pitää rakentaa enemmän, jotta kaupunki saavuttaisi valtakunnallisen alueelle asetetun asukasmäärätavoitteen. Toinen syy on se, että Kauniainen tarvitsee enemmän asukkaita ja liiketiloja – eli enemmän veronmaksajia.

Hän ymmärtää hyvin asukkaiden huolen siitä, että viheralue katoaisi.

– Monet ovat olleet erityisesti huolissaan kaupungintalon edustan puistoalueen kohtalosta, Masar kertoo.

Mitään lopullista suunnitelmaa alueen rakentamisesta ei vielä ole olemassa. Nykyinen kaupunginvaltuusto kokoontuu toukokuun puolessa välissä keskustelemaan ehdotetusta suunnitelmasta.

Päätös sen toimeenpanosta jää vastavalitulle uudelle kaupunginvaltuustolle, joka aloittaa työnsä kesäkuussa.

– Tarkoituksena on myös järjestää kaupunkilaisiltoja, joissa pääsemme kuulemaan asukkaiden mielipiteitä, selittää Masar.

Ensimmäiset asukasillat kaupungintalon alueen rakentamisesta on tarkoitus järjestää syksyllä.

Juttu käännetty Yle Huvudstadsregionenin Fler ska få flytta till Grankulla - men då mäste kanske grönområde ryka - artikkelista