Mökkimurroissa hurja kasvupiikki alkuvuonna – "Aika paljon vuosivaihtelua"

Yhden tekijän vaikutus voi olla todella suuri.

murto
Mökkimurroissa varkaat etsivät yleensä arvoesineitä, aseita, rahaa ja viinaa.
Mökkimurrot ovat tänä keväänä lisääntyneet roimasti.Vesa Vaarama / Yle

Mökkimurtoja on alkuvuodesta tehtailtu huomattavasti viime vuotta ahkerammin. Tammi–maaliskuussa mökkimurtoja raportoitiin poliisille tasan 300, kun viime vuonna vastaavaan aikaan niitä tuli poliisin tietoon lähes sata vähemmän. Kasvua mökkimurroissa on siis lähes 50 prosenttia.

– Tässä näyttää olevan aika paljon vuosivaihtelua, sanoo poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta.

Viime vuonna mökkimurtoja tuli poliisin tietoon noin 1 200, kun taas toissavuonna niitä oli lähes 1 700. Suurten heittelyiden taustalla on monia syitä.

– Jos tähän liittyy esimerkiksi kotimaisia taparikollisia, niin ovatko he olleet vapaalla. Yhden tekijän vaikutus tietyllä alueella voi olla todella suuri, Aho sanoo.

Mökkimurtoja tehtailevat myös ulkomaiset ammattirikolliset. Yksi aktiivinen jengi tekee nopeassa tahdissa helposti monta murtoa.

– Sitten on myös nuorisoporukoita, Aho sanoo.

Kamerat ja naapurien silmät apuna

Mökkimurtojen selviämisessä poliisin avuksi ovat tulleet kehittyneemmät valvontajärjestelmät. Kun tekijä sitten jää kiinni, saattaa samalla selvitä useampikin murto.

– Murtoja saattaa selvitä kymmeniä kerralla. Voi olla, että omaisuudenkin perään päästään, Aho kertoo.

Joskus poliisi pääsee pitkäkyntisten jäljille mökkinaapureiden tekemien havaintojen perusteella. Naapurit ovat saattaneet ottaa esimerkiksi ylös epäilyttävän auton rekisterinumeron, joka on johtanut poliisin jäljille.

Uusimaa ykkösenä

Maantieteellisesti mökkimurtoja tapahtuu luonnollisesti eniten niillä paikkakunnilla, jossa mökkejäkin on eniten. Maakunnista kärjessä tässä tilastossa on Uusimaa, Aho kertoo.

– Määrissä on paljon vaihtelua.

Mökeistä rikollisille kelpaa etenkin kaikki helposti mukaan otettava. Toinen kriteeri konnille on usein se, että tavaran saa helposti muutettua rahaksi, Aho sanoo.