Muotoilija meditoi rakentamalla viulua: "Päätin tehdä tyttärelle soittimen"

Jousisoittimia rakentaa Suomessa työkseen kymmenkunta ihmistä. Viulunrakentaja Mika Lahtinen sanoo, että ensimmäiset parikymmentä soitinta olivat harjoituskappaleita.

musiikki
Muotioilija Jonas Hakaniemi rakentaa ensimmäistä soitintaan.
Pari vuotta on jo takana. Jonas Hakaniemi toivoo tyttärensä viulun valmistuvan ensi vuonna.Isto Janhunen / Yle

Jyväskyläläinen muotoilija Jonas Hakaniemi aloitti ensimmäisen viulun rakentamisen pari vuotta sitten kansalaisopistossa. Kimmokkeen harrastukselle antoi tytär, joka aloitti viulunsoiton 6-vuotiaana.

– Päätin, että rakennan tyttärelle oman soittimen.

Viulunrakentaminen on ammattimuotoilijallekin haastavaa, koska puu on herkkä materiaali ja siinä on helppo tehdä virheitä.

Jos tekee radikaalin virheen eli leikkaa jotain liikaa pois, sitä on hiukan hankala korjata.

Jonas Hakaniemi

Ensimmäistä kertaa viulua rakentava ei vielä tunne seuraavia työvaiheita.

– Esimerkiksi upotukset ovat olleet vaativia, ne on tehtävä kerralla oikein. Jos tekee radikaalin virheen eli leikkaa jotain liikaa pois, sitä on hiukan hankala korjata. Siksi on tiedettävä, mitä tekee seuraavaksi.

Hakaniemi rakentaa soitintaan usean opettajan avustuksella. Yksi heistä on viulunrakentaja Mika Lahtinen, ja tukena on myös kansalaisopiston viulunrakennuksen opettaja Orvo Virtanen.

Viulun kansi rakentuu kuusesta ja pohja on vaahteraa.

Viulun kansi ja pohja viimeistellään siklaamalla.
Isto Janhunen / Yle

– Tekemistä on vielä paljon: pohja ja kansi siklataan eli otetaan pölynä pois. Näin saadaan pinnasta varmasti suora ja tasainen.

Materiaalien hintaan vaikuttavat puun "loimut": mitä paremmin ne näkyvät, sitä kalliimpia ne ovat. Hyvät puumateriaalit viuluun maksavat alle 200 euroa.

Varsinaista aikataulua Hakaniemi ei ole asettanut soittimen valmistumiselle.

– Jos ehtisin kesällä työstää viulua, olisi toiveena saada soitin ensi vuonna valmiiksi, mutta voi olla, että valmistuminen menee seuraavan vuoden puolelle.

Käsillä tekeminen ei ole Hakaniemelle tuttua, sillä hän on ammattimuotoilija, joka suunnittelee muun muassa tuoleja, valaisimia ja laukkuja – tietokoneella.

– Yrittäjälle tämä on meditaatiota, kun pääsee pari tuntia viikossa uppoutumaan viulun tekoon. Haluan tehdä kunnon soittimen.

Päätin 13-vuotiaana rakentaa viulun itse.

Viulunrakentaja Mika Lahtinen

Työkseen jousisoittimia rakentaa Suomessa vain kymmenkunta ihmistä. Ammattilaisten rakentamat viulut päätyvät pääasiassa kotimaisille soittajille.

Jyväskyläläinen Mika Lahtinen on rakentanut viuluja ammatikseen yli 30 vuotta.

– Kotonani oli isoisäni rakentama viulu, johon en saanut lapsena koskea. Niinpä päätin 13-vuotiaana rakentaa viulun itse.

Sittemmin hän on opiskellut viulunrakennusta Ikaalisten soitinrakennuskoulussa ja Newarkin viulunrakennuskoulussa Englannissa. Lahtinen kuuluu myös Suomen Viulunrakentajien kiltaan.

Alan ammattilaisena Lahtisen käsissä on syntynyt 30 viulua. Ensimmäiset parikymmentä soitinta olivat miehen mukaan "harjoituskappaleita".

Huippuhetkiä ovat ne, kun viulisti soittaa konsertissa minun tekemälläni soittimella.

Viulunrakentaja Mika Lahtinen

Uuden viulun rakentaminen vie Lahtiselta noin kuukauden päivät.

Viulunrakentaja Mika Lahtinen on rakentanut soittimia yli 30 vuotta.
Viulunrakentaja Mika Lahtinen.Atte Penttinen / Yle

Hänen mukaansa tunteja on vaikea laskea, koska hän tekee paljon jousisoitinten korjauksia ja restaurointeja.

Työnsä parhaat puolet ovat Lahtisen mukaan tavalliset arkipäivät, jotka eivät ole koskaan samanlaisia. Häntä viehättää myös asiakaspalvelu, mukavien ihmisten tapaaminen.

– Huippuhetkiä ovat ne, kun viulisti soittaa konsertissa minun tekemälläni soittimella.

Italialainen viulu soi kirkkaasti, kuin Pavarottin laulu.

Viulunrakentaja Mika Lahtinen

Lahtinen on perehtynyt viuluihin syvällisesti. Hän kertoo soinnin paljastavan sen kulttuuritaustan – samalla tavalla kuin ihmisenkin.

– Italialainen viulu soi kirkkaasti, kuin (oopperalaulaja Luciano) Pavarottin laulu, mutta Ranskassa sointi on hieman nasaali.

Itä-Euroopassa valmistettujen viulujen ääni on pehmeä, se kuulostaa "ikäänkuin laatikosta soitetulta".

Viulujen kuningas on Stradivarius: soittimia valmisti italialainen Stradivarien suku noin vuosina 1660–1730. Stradivareja rakennettiin kaikkiaan 1100 kappaletta, niistä jäljellä on noin puolet.

– Stradivareja pidetään hyvin mystisinä, osin siksi että ne ovat kalliita. Mutta mitä enemmän tietoa itselle karttuu, sitä paremmin mystiikka häipyy, nauraa Lahtinen.

Jos soitin maksaa miljoonia, siihen kannattaa tehdä kymmeniä tuhansia euroja maksava korjaus.

Viulunrakentaja Mika Lahtinen

Stradivariukset eivät ole turhaan arvostettuja, sillä Lahtinenkin pitää niitä hienona käsityönä.

Stradivarius nosti aikanaan viulunrakennuksen huippuunsa. Vaikka viulut ovat hyvin iäkkäitä, nykymuotoisiksi muutettuina ne soveltuvat hyvin konserttikäyttöön.

Lahtisen mukaan Stradivarius-viulut ovat hyvässä kunnossa, ja ne ovat tänä päivänä pitkälle restauroituja. Euroopassa yritykset erikoistuvat huippuvanhojen viulujen yksityiskohtien korjauksiin.

– Jos soitin maksaa miljoonia, siihen kannattaa tehdä kymmeniä tuhansia euroja maksava korjaus.