1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuosikausiksi suljettu viinamuseo avataan uudestaan: Harvinainen video

Rajamäen tehdasmuseoon määrättiin yleisökielto sen avajaispäivänä vuonna 1963.

Kotimaan uutiset
viinan poltto esineistöä
Yle

Vuosikymmenien ajan Nurmijärven Rajamäellä sijaitsevaan viinamuseoon ovat päässeet vain Altian yhteistyökumppanit, ravintola-alan opiskelijat ja muut tarkoin valikoidut ryhmät. Nyt museo on aukeaa yleisölle 19. toukokuuta.

Suomen alkoholilainsäädännön nojalla museoon lätkäistiin yleisökielto heti sen avauduttua vuonna 1963. Yleisökierrokset tulkittiin laittomaksi myynninedistämiseksi.

Vuosien saatossa museota on yritetty avata muun muassa lakialoitteella (siirryt toiseen palveluun), jonka kynäili nurmijärveläinen kansanedustaja Outi Mäkelä (kok.).

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja Valvira tekivät museoon katselmuksen toukokuussa 2015, kertoo Nurmijärven kunnan elinkeinojohtaja Seppo Pietarinen.

Ratkaise käänne tapahtui, kun aluehallintovirasto linjasi, että museon voi avata, jos siellä ei ole esillä nykyään myynnissä olevia alkoholituotteita.

Jatkossa tasatunnein alkaville opastetuille kierroksille tulee varata aika Nurmijärven kunnan sivuilta.

Yleisradion myöhäisuutiset laskettiin viinatehtaaseen sen avajaisten yhteydessä.

Viinaa, etikkaa ja Molotovin cocktaileja

Tehdasmuseo avattiin aikoinaan Altian hiivatehtaan ja viinanpolttimon 75-vuotispäivän kunniaksi. Se sijaitsee tehdasalueen tislaamorakennuksessa.

Tehtaassa on valmistettu alkoholin lisäksi myös hiivaa, etikkaa ja hajuvesiä. Pietarinen huomauttaakin, että kansankielinen nimi "viinamuseo" on siinä mielessä harhaanjohtava, että esillä on paljon muutakin tehtaan, Nurmijärven ja Suomen historiaan liittyvää.

Yksi esimerkki tästä on polttopullo eli Molotovin cocktail, joita Talvisodan aikaan pullotettiin Rajamäellä tuhansia. Koska korkeissa luki Alko-Rajamäki, neuvostoliittolaiset tiesivät pian pommittaa Rajamäkeä.

Yleisradion myöhäisuutiset laskettiin viinatehtaaseen jo sen avajaisten yhteydessä.

09:08 lisätty tarkempia tietoja museon aukioloajasta

Lue seuraavaksi