1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Iso enkelirahasto alkaa investoida Suomen startupeihin

Tekesin ja Euroopan investointirahaston yhteisessä kassassa on 30 miljoonaa euroa pienempien yritysten avuksi.

Moni aloitteleva yritys pääsee alkuun bisnesenkelin siivin. Kuva Slush-tapahtumasta, jossa yritykset ja rahoittajat kohtaavat. Kuva: Jussi Hellsten / Slush15

Uusi bisnesenkeleille perustettu rahasto EAF Finland pyrkii ohjaamaan suomalaisia pk-yrityksiä kasvuun. 30 miljoonan euron potti on Suomen oloissa varsin iso. Puoleksi sitä rahoittaa Tekes, puoleksi Euroopan investointirahasto.

Bisnesenkeli eli pienyrityksestä kiinnostunut rahoittaja sitoutuu sijoittamaan firmaan yhtä suuren summan kuin uusi rahasto, ja investoinnista tehdään yhteissijoitussopimus. Vaatimuksena on kyky vähintään neljännesmiljoonan euron sijoituksiin suomalaisissa kasvuyrityksissä 10 vuoden aikana.

Enkelit valitsee Euroopan investointirahasto.

– Tavoitteena on saattaa suomalaisten bisnesenkelien osaaminen, verkostot ja kokemus kasvukykyisten ja kansainvälistymistä tavoittelevien startupien avuksi, sanoo Tekes Pääomasijoituksen toimitusjohtaja Esko Raunio tiedotteessa.

Tekes Pääomasijoitus on jo sijoittanut yhteensä kymmeneen rahastoon, jotka ovat keränneet pääomia yhteensä yli sata miljoonaa euroa yli sataan yritykseen.