1. yle.fi
  2. Uutiset

Saako pastori erota? Piispan poika jätti kolme lastaan ja keskeneräisen talon taakseen – "Oli seisottava omilla jaloilla"

Pastori Mikko Salmi joutui eronsa hetkellä kohtaamaan poikkeuksellisen rajua yhteisön painetta ja häpeän tunnetta taustastaan johtuen.

avioero
Demokraatti-lehden päätoimittaja Mikko Salmi
– Toisaalta onko lapsen kasvun kannalta pelkästään tuhoisaa, että elämä näyttää välillä karut kasvonsa, avioeron läpikäynyt pastori Mikko Salmi kysyy.Jari Soini

Demokraatti -lehden päätoimittaja, pastori Mikko Salmi erosi vaimostaan kuusi vuotta sitten. Salmi kertoo tehneensä eropäätöksen kesken talonrakennusprojektin. Porvooseen jäivät vaimo, keskeneräinen talo ja kolme pientä lasta.

Toipuminen erosta on kestänyt pitkään. Salmi ei usko teoriaan, että erosta palataan raiteille parissa vuodessa. Vuodet ovat kuitenkin tasoittaneet erosta toipumista.

– Eroprosessissa kannoin ensimmäistä kertaa vastuun omasta elämästäni. Siinä paikassa oli pystyttävä seisomaan omilla jaloillaan. Vasta avioeron jälkeen kasvoin aikuiseksi, Salmi sanoo.

Lapsi voi myös oppia erosta

Salmen lapset olivat erohetkellä 8-, 4- ja 2-vuotiaita.

– En usko, että lapset selviävät avioerosta koskaan kuivin jaloin. Ei, vaikka ero hoidettaisiin kuinka hyvin.

– Toisaalta onko lapsen kasvun kannalta pelkästään tuhoisaa, että elämä näyttää välillä karut kasvonsa, Salmi kysyy.

Kriisistä selviäminen ja anteeksi antaminen ovat isoja asioita.

Mikko Salmi

Salmen mielestä ylisuojattu lapsuus voi myös olla jonkinlainen ongelma.

– Ennen eroa olimme käyneet vuosia erilaisissa perheneuvonnoissa. Mutta ajatus erosta vaan kypsyi voimakkaaksi. Meistä oli tullut mielestäni sisko ja veli.

– Avioliittoon kuuluu mielestäni lastenkin näkökulmasta intohimoinen miehen ja naisen välinen suhde, joka ei ole sisaruksellinen, Salmi sanoo.

Uusi suhde herätti hämmennystä

Mikko Salmi alkoi seurustella hyvin pian eron jälkeen nykyisen vaimonsa kanssa.

– Kun on pappi, joka hylkää perheensä ja rakenteilla olevan talonsa ja löytää hyvin pian toisen naisen niin se on todella karun kuuloinen tarina. Se on tarina, joka halutaan helposti kertoa tai kuulla. Mutta vaiheet eron taustalla jäävät useimmiten näkemättä ja kuulematta.

Avioerohakemus, vihkisormus ja kynä.
Avioerohakemuksen esittäminen virkailijalle oli eroprosessin yksi tylyimmistä kokemuksista, Mikko Salmi muistaa.Ismo Pekkarinen / AOP

Yhtenä tylyimmistä kokemuksista erossa Mikko Salmi pitää ensivierailua käräjäoikeudessa.

– Esitellessäni erohakemusta virkailijalle tämä näki papereista ammattini, joka oli silloinkin pastori. Virkailija totesi pettynyt ilme kasvoillaan: Ja pastorikin vielä.

Sosiaalinen häpeä nosti päätään

Mikko Salmi on kotoisin Oulusta. Eron aikana hänen isänsä Samuel Salmi oli toiminut jo pitkään Oulun hiippakunnan piispana.

– Oulu-yhteyttä pohtiessani olen ajatellut, että eroni aiheutti jonkinlaista sosiaalista häpeää. Olihan isäni piispa. Se ei ollut kokonaan surua perheen hajoamisesta, vaan että kuinka noloa se on, kun piispan poika ja pastori eroaa jättäen perheensä.

Nyt meillä on ehkä parhaat suhteet mitä meillä on koskaan toistaiseksi ollut.

Mikko Salmi

Mikko Salmi sanoo puhuneensa isänsä kanssa erosta vuosien saatossa paljon.

– Nyt meillä on ehkä parhaat suhteet mitä meillä on koskaan toistaiseksi ollut. Kriiseillä on myös oma voimansa. Kriisistä selviäminen ja anteeksi antaminen ovat isoja asioita.

Salmi muistuttaa perheterapeutti Matti J. Kurosen filosofiasta, jonka mukaan moni avioeroon ajautunut kristitty mies pohtii, että joutuuko hän helvettiin.

– Mutta juuri sillä hetkellä, kun hän miettii sitä, on hän alkanut tehdä matkaa pois sieltä, Salmi toteaa Kurosen sanoin.

Lue seuraavaksi