Pian avattava Hossan kansallispuisto sai enemmän kuin haaveili: "Kalastajan paratiisi"

Suomen 100-vuotisen historian kunniaksi perustettava Hossan kansallispuisto avataan reilun kuukauden kuluttua Kainuun Suomussalmella.

luonto
Meloja Hossan kansallispuistossa
Kävijöiden saama elämys kauniista luonnosta ja rauhallisesta ympäristöstä halutaan säilyttää Hossassa ennallaan.Eeva Mäkinen / Visit Finland

Suomussalmen Hossassa tehdään täyttä häkää töitä kesäkuun puolivälin avajaisia varten. Suomen 40. kansallispuisto on loppusilausta vaille valmis ottamaan vastaan ulkoilevan kansan. Puistoon on rakennettu muun muassa siltoja, laavuja, esteettömiä reittejä sekä uusia opasteita.

– Olemme saaneet Hossaan paljon uutta, minkä kävijät tulevat huomaamaan. Kevään tulo on myöhässä, joten on mielenkiintoista nähdä, miten esimerkiksi Muikkupuron sekä Lihapyörteen laavulle tehdyt esteettömät polut ovat selvinneet talvesta, sanoo puistonjohtaja Kerttu Härkönen Metsähallituksesta.

Hossa on kuitenkin omanlaisensa paikka ja sellaisena sitä viedään eteenpäin.

Kerttu Härkönen

Pitkäksi venähtänyt talvi ei ole hankaloittanut töiden etenemistä. Puisto saadaan avajaiskuntoon aikataulussaan.

– Aina voi spekuloida, että jos on kylmää, eivätkä hanget vajoa esimerkiksi haihtumalla, niin minkälainen tulva meitä on odottamassa. Se on kuitenkin vain spekulointia, sillä mitä luontoäiti antaa, siihen me sopeudumme, Härkönen naurahtaa.

Huomio vaikuttaa kilometrien päässä

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden status on tuonut puistolle puistojohtajan mukaan ennen kokematonta ja näkemätöntä kiinnostusta. Useat kansainväliset julkaisut kuten Financial Times, Lonely Planet (siirryt toiseen palveluun) ja National Geographic (siirryt toiseen palveluun) ovat hehkuttaneet Hossaa viime vuodesta lähtien.

– Täällä käy jatkuvasti toimittajia myös muualta kuin Suomesta, on erilaisia bloggareita ja vierasryhmiä. Esittelemme puistoa kaikille auliisti ja kerromme samalla, mitä palveluja täällä on, jotta vieraille ei tule epärealistisia odotuksia viiden tähden hotelliyöpymisistä. Hossa on kuitenkin omanlaisensa paikka ja sellaisena sitä viedään eteenpäin, kertoo Kerttu Härkönen.

Retkeilijä Suomussalmen Hossan retkeilyreitillä.
Hossassa käy vuosittain 50 000 kävijää. Puistonjohtaja Kerttu Härkösen mukaan viime vuonna kävijöitä oli yli 10 prosenttia edellisvuotta enemmän.Sini Salmirinne / Yle

Hossan saama huomio vaikuttaa myös lähes 90 kilometrin päässä Suomussalmen kuntakeskuksessa, Ämmänsaaressa. Siksi myös taajaman palveluja on kehitettävä, sanoo Suomussalmen kunnanjohtaja Asta Tolonen.

– Vaikka ihmiset tulisivat tänne kansallispuiston takia, he haluavat myös muuta. Kehitämme palveluja niin, että saamme monen päivän paketteja, jotta viipymä olisi hieman pidempi. Yhdistämme taajaman palvelut sekä muut mahdollisuudet, kuten Raatteen ja Hiljaisen kansan, ja saamme yhtenäisen tuotteen, jonka sisällä on paljon pikkutuotteita.

Uudet tuotteet sopivat kansallispuistoon, koska ne perustuvat hiljaisuuteen, rauhallisuuteen ja lihasvoimaan.

Venla Karkola

Myös monen yrittäjän katseet ovat suuntautuneet Hossaan. Matkailualuetta on kehittämässä lähes 25 yritystä Suomussalmelta, Kuusamosta ja Taivalkoskelta. Osa yrityksistä on aivan uusia, sanoo yritysten yhteistyötä koordinoiva projektipäällikkö Venla Karkola.

– Uudet yritykset tuovat Hossaan ohjelmapalveluita, joita siellä ei ole aikaisemmin ollut. Meillä on joogaa, sup-lautailuretkiä ja -kursseja sekä fatbikeja. Uudet tuotteet sopivat kansallispuistoon, koska ne perustuvat hiljaisuuteen, rauhallisuuteen ja lihasvoimaan. Lisäksi matkamuistopuolella on useita yrittäjiä, jotka ovat toimineet aikaisemmin muualla, mutta haluavat nyt suunnata Hossaan.

Suomussalmen Hossan Värikalliossa on tuhansia vuosia vanhoja kalliomaalauksia.
Suomussalmen Hossan Värikalliossa on tuhansia vuosia vanhoja kalliomaalauksia.Niko Mannonen / Yle

Jo nyt tiedetään, että majoituspaikoista on Hossassa pulaa. Karkolan mukaan yrittäjät ovat laajentaneet yhteistyötä niin, että matkailijoille tullaan suosittelemaan majoitusta myös Suomussalmen keskustasta, Kuusamosta ja Taivalkoskelta.

– Ruoka- ja majoituspaikkojen kehittäminen ovat pitkän tähtäimen juttuja, koska ne vaativat muun muassa kaavoitusta. Lisäksi yrittäjien täytyy ottaa koko vuoden kierto huomioon. Vaikka näkisimme kristallipallosta, että viisi seuraavaa kesää ovat täynnä, niin emme tiedä, miten talvi lähtee kehittymään.

"Hossa on kalastajan paratiisi"

Hossan kansallispuiston sinetöivä laki (siirryt toiseen palveluun)hyväksyttiin eduskunnassa toukokuun alussa. Suomussalmen kunnanjohtaja Asta Tolonen sanoo, että lainsäätäjät ovat ottaneet hyvin huomioon matkailun tarpeet, ja laki antaa paljon enemmän, mitä Suomussalmella osattiin edes haaveilla.

– Hossa on nyt enemmän kalastajan paratiisi kuin ennen, koska laki antaa kalastukseen todella monipuoliset mahdollisuudet. Siellä on sekä perinteisiä kalastukseen liittyviä alueita että sellaisia alueita, joissa on harjuksen ja taimenen pyyntiä, verkkokalastusta ja myös nuottausta. Lisäksi kansallispuiston ulkopuolella on lampia, joihin voidaan istuttaa kalaa.

Hossan Lihapyörteen kalastuslaiturille pääsee myös rullatuolilla
Hossaan on rakennettu esteettömiä reittejä. Esimerkiksi Lihapyörteen kalastuslaiturille pääsee pyörätuolilla.Niko Mannonen / Yle

Lisäksi paikallisten metsästysoikeus säilyy kansallispuistossa. Sen sijaan muille metsästysoikeutta ei lain mukaan suoda. Tolosen mukaan tämä hyväksytään myös ulkomailla.

– Meitä pidetään vähän "mehtäkansalaisina". Juuri tällainen läheisyysperiaate ja paikallisten oikeudet ovat kovaa huutoa ulkomailla. Siellä kunnioitetaan tällaisia asioita. Jos samat oikeudet tulisivat kaiken kansan huviksi, niin silloin voidaan jo ruveta katsomaan, että mikä se tällainen kansallispuisto oikein on, Tolonen naurahtaa.

Olemme saaneet Hossaan paljon uutta, minkä kävijät tulevat huomaamaan.

Kerttu Härkönen

Metsähallituksen puistonjohtaja Kerttu Härkönen iloitsee, että laki meni läpi hyvissä ajoin ennen puiston avajaisia. Hän kuitenkin korostaa, että Hossan kehittäminen on jatkuvaa työtä.

– Eihän Hossassa mistään nollasta lähdetä, vaan se on jo nyt Kainuun suosituin luontokohde. Vaikka kävijämäärät kasvaisivat, kävijöiden saama elämys kauniista luonnosta ja rauhallisesta ympäristöstä halutaan säilyttää ennallaan. Visiona on, että luontoelämys olisi mahdollista saada vielä kymmenen vuoden kuluttuakin.