1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aseistakieltäytyjää oikeudessa puolustava yhdenvertaisuusvaltuutettu: Jehovan todistajain suosiminen syrjivää ja Suomelle noloa

Oikeuden ratkaisu saattaa johtaa Jehovan todistajia suosivan ja muita aseistakieltäytyjiä syrjivän lain korjaamiseen.

Robin Harms Kuva: Laura Mendelin

Helsingin hovioikeus punnitsee yksittäisen aseistakieltäytyjän tapausta. Syytetty on kieltäytynyt siviilipalveluksesta vakaumuksensa vuoksi. Nuori mies tuomittiin käräjäoikeudessa puoleksi vuodeksi vankeuteen.

Aseistakieltäytyjä pitää lakia, joka vapauttaa Jehovan todistajat asevelvollisuudesta syrjivänä, koska muilla ryhmillä ei ole mahdollisuutta vedota vakaumukseensa. Totaalikieltäytyjää puolustaa oikeudessa yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston erityisasiantuntija Robin Harms.

– Totaalikieltäytyjä otti yhdenvertaisuusvaltuutettuun yhteyttä, kun hänet oli tuomittu käräjäoikeudessa. Hän on pasifisti, joka ei omantunnon syistä ei halua suorittaa ase- eikä siviilipalvelusta. Häntä syrjitään vakaumuksensa perusteella Jehovan todistajiin verrattuna.

Jehovan todistajilla on - ja on ollut jo kymmenet vuodet - oikeus kieltäytyä aseista ilman, että he joutuisivat vankilaan. Vuoden 1985 erillislaista alkaen.

Sekä eduskunnan perustuslakivaliokunta että puolustusministeriön toimikunta on aiemmin todennut, että Jehovan todistajat asepalveluksesta vapauttava laki on ristiriidassa sekä perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteen että syrjintäkiellon kanssa.

Noloa Suomen hallitukselle

Erityisasiantuntija ja yhdenvertaisuusvaltuutetun syrjintätiimin vetäjä Robin Harms harmittelee, että syrjinnälle ei ole tehty vuosien mittaan yhtään mitään.

– Suomen hallitukselle on noloa, että oikeustilan on annettu olla vuosikymmenet retuperällä. Muun muassa YK:n ihmisoikeuskomitea on kritisoinut ja virallisissa raporteissaan huomauttanut Suomen hallitusta siitä, että Jehovan todistajia suosiva ja heidät uskontonsa vuoksi asepalveluksesta vapauttava kohtelu on ristiriidassa kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteidemme kanssa.

Kun perustuslaki uudistettiin vuonna 2000, Jehovan todistajia koskevaan lakiin ei koskettu. 

– Ja vaikka esimerkiksi puolustusministeriön toimikunnassa vuonna 2007 sanottiin, että tälle asialle aiotaan tehdä jotakin, ei ole nähty minkäänlaista lakiesitystä ongelman poistamiseksi. Tämän vuoksi yhdenvertaisuusvaltuutettu joutuu viemään asiaa yksittäistapauksen kautta eteenpäin.

Tuomiosta odotetaan painetta korjata laki - vihdoin

Voimassa oleva vapautuslaki johtaa suoraan syrjintään: muut kuin Jehovan todistajat tuomitaan jopa ehdottomiin vankeusrangaistuksiin, sanoo yhdenvertaisuusvaltuutetun erityisasiantuntija Robin Harms. 

– Kaikki asiantuntijat eduskunnan oikeusasiamiestä ja perustuslakivaliokuntaa myöten ovat lausunnoissaan todenneet, että vanha poikkeuslaki on ristiriidassa meidän nykyisen perustuslakimme kanssa. Hovioikeudella on mahdollisuus – ja nähdäkseni myös velvollisuus – perustuslain 22 pykälän perusteella tulkita tämä yksittäistapaus ihmisen kannalta mahdollisimman perus- ja ihmisoikeusmyönteisesti. Aivan kuten perustuslain säännös edellyttää.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu sanoo, että on aika tehdä eikä vain puhua. Siihen, pitäisikö lakimuutoksen jälkeen vakaumuspohjainen vapautus koskea kaikkia vai tulisko ainoastaan vetää ruksit Jehovan todistajia koskevan erivapauden yli, erityisasiantuntija ei ota kantaa.

Lisää aiheesta: Rikolliset rauhan puolesta