Reilukerhon kesälomaruletti – näin eri työpaikoilla sovittiin vapaista

Kaikilla tulisi olla lomaneuvotteluissa sama asema perhetilanteesta riippumatta. Osalla työpaikoista myönnetään, että pikkulasten vanhempia kuullen joustetaan.

kesäloma
Laituri, tyyni ilta.
Ismo Pekkarinen / AOP

Kesälomakausi on virallisesti alkanut toukokuussa. Hyvin hoidetussa työyhteisössä työntekijät joustavat ja neuvottelevat kesälomatoiveistaan. Laki määrää puitteet loman pituudelle ja ajankohdalle, mutta ei puutu kesälomien jakamiseen työntekijöiden kesken. Ongelmia ja pahaa verta synnyttää, jos työyhteisön suosikit saavat aina varata kesäreissuilleen halutuimmat keskikesän viikot.

Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Sampsa Puttonen kertoo Ylen jutussa, että lomajako koetaan sitä reilummaksi mitä selkeämmät perusteet sille esitetään.

Näin eri työpaikoilta kerrotaan, miten lomista on sovittu reilut nyrkkisäännöt oman väen kesken.

Metodi 1 – Enintään 3 lomaviikkoa huippuviikoille

Työntekijät saavat pitää pääsääntöisesti kolme viikkoa kesä-, heinä-ja elokuussa ja neljännen lomaviikkonsa sen ulkopuolella. Pyrimme "kiertäviin lomalistoihin": jos on tänä vuonna lomalla kesäkuussa, niin ensi vuonna loma alkaa heinäkuussa eli suurin piirtein siitä, mihin loma edellisvuonna loppui.

Kirsi Lehtonen-Pulli, kotihoidon hoitotyön esimies, Hyvinkään kaupunki

Metodi 2 – Enintään 4 lomaviikkoa huippuviikoille

On rajattu, että kesä-, heinä- ja elokuussa poistuma saa olla enintään neljä viikkoa. Oli se sitten vuosilomaa, isyyslomaa tai muuta. Muut mahdolliset lomapäivät merkataan sitten toukokuulle tai muualle kesäkuukausien ympärille. Niin on varmistettu poliisin toiminnallisuus ja se, että väkeä riittää. Sitäkin katsotaan henkilöstön kesken, että jokainen saa vuorollaan olla lomalla siinä kohtaa, mikä nyt onkaan kesän parasta loma-aikaa.

Petri Eronen, rikosylikomisario, Itä-Uudenmaan poliisin rikostutkinta

Lue myös: Kuukauden loma heinäkuussa vai parin viikon pätkät keväällä ja syksyllä? Näin lomat tulisi työpaikoilla jakaa

Metodi 3 – Painavin peruste voittakoon

Otamme kunkin lomatoiveet selville, taulukoimme ne ja katsomme, järjestyykö riittävä paikallaolo. Joka vuosi on järjestynytkin, kun on vähän aikaa katsottu toinen toisiamme ja joku lopulta sanoo voivansa aloittaa lomansa viikkoa toivomaansa aiemmin tai myöhemmin. Jos työvoimaa jäisi puuttumaan, seuraava askel olisi punnita lomatoiveiden perusteita. Jos jollakin on varattu ja maksettu matka, se on aika absoluuttinen syy ja tuntuisi väärältä lähteä matkaa perumaan. Lasten hoitojärjestelyt ovat yksi perusteista, vaikka lapsiperheitä ei saisi suosia.

Taneli Puumalainen, rokotusohjelmayksikön päällikkö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Metodi 4 – Halutun heinäkuun takuu

Meillä on ennalta sovitut neljän viikon lomakaudet, joita on jaettu kahden viikon välein. Yleensä työntekijä aloittaa aina seuraavan kesälomansa kaksi viikkoa edellisvuotta myöhemmin. Näin taataan heinäkuu tasaiseen tahtiin eri työntekijöille eri kesinä. Työntekijät saavat kuitenkin esittää toiveita, pitää lomansa lyhyemmissä pätkissä sekä vaihtaa keskenään lomansa päittäin menettämättä omaa "kiertopaikkaansa". Kun taloon tulee uusi työntekijä, hän perii vanhan paikan lomakierrossa.

Taru Rikkonen, tuotantopäällikkö, Valion Helsingin mehutehdas

Metodi 5 – Esimies tietää, mitä teit viime kesänä

Viime kädessä tiimin esimies katsoo, jos joku meinaa ottaa aina heinäkuun parhaat viikot – ainakin niin, että viimeksi heinäkuun saanut on seuraavana vuonna osan lomasta kesäkuun tai elokuun puolella. Kirjattuja pelisääntöjä emme ole tarvinneet, vaan on esimerkiksi joustettu, jos jollakulla on pienet lapset ja tarhat kiinni. Suurin osa työntekijöistämme on vuorotöissä ja heidän lomansa kiertävät ennalta määrätysti ja oikeudenmukaisesti.

Leena Perttu-Roiha, henkilöstöpäällikkö, Nesteen Porvoon jalostamo

Metodi 6 – Joustoa kesäläisistä ja naapuritiimistä

Ison työpaikan etu on kesätyöntekijöiden määrä. He voivat ottaa kesälomille jäävien työt haltuun. Joka vuosi on päästy hyvin sopuun. Jos joku ei suostu vaihtamaan pois halutuimmilta viikoilta, myös ryhmien kesken olemme pystyneet tekemään tuurauksia. Ääritapauksissa on tullut lisäkeskustelua, kun vaikka haluaa yhdistää kesälomaan isyysvapaata parhaaseen kesäaikaan.

Toni Tanner, tiiminjohtaja, Wärtsilä, Vaasa