Postiluukuista tungetut oudot kirjat hämmentävät Helsingissä – "Tuli epämukava olo, kun pohdin onko kyseessä Isisin propaganda"

Poliisille ei ole ainakaan vielä tullut ilmoituksia harhaoppisia ja evoluutioteoriaa kritisoivista kirjoista.

Uskonnolliset kirjat ja kirjoitukset
The Profound Darkness of the Hypocrite -kirjan kansi.
The Profound darkness of the hypocrite -kirja on tipahtanut viime päivinä monen postilaatikosta.

Monet Helsingin Arabiassa ja Toukolassa asuvat ovat saaneet viime päivinä poikkeuksellista postia. Kynnysmatoilta ja postilaatikoista on löytynyt turkkilaisen Harun Yahya -nimisen kirjailijan evoluutiokriittisiä teoksia.

Kirjailijan oikea nimi on Adnan Oktar. Hän käyttää myös nimeä Adnan Hoca. Oktar on tunnettu turkkilainen kreationisti eli hän pohjaa maailmankatsomuksensa evoluutioteorian sijaan islamilaiseen luomiskertomukseen.

Hän ilmoittaa kirjoittaneensa yli 200 kirjaa.

Hänen tuotantoaan ei levitetä ensimmäistä kertaa. The New York Times (siirryt toiseen palveluun)kirjoitti kesällä 2007 että Oktarin 800-sivuista kirjaa The Atlas of Creation on lähetetty tuhatmäärin esimerkiksi Yhdyvaltalaisille tiedemiehille, kongressinjäsenille ja tiedemuseoihin.

Kirjan kannessa Isisin logo?

Syksyllä 2016 painettu kolmesataasivuinen kovakantinen_ The Profound darkness of the hypocrite_ -kirja tipahti myös Arabiassa asuvan miehen postiluukusta. Sitä ei ollut pakattu mitenkään.

Nimettömänä pysyttelevä helsinkiläismies kertoo ajatelleensa ensin, että kirja liittyy heidän luonaan viime vuonna asuneeseen irakilaiseen turvapaikanhakijaan.

– Mietin, että onko joku lähettänyt kirjan hänelle vai onko hän itse laittanut sen. Hän ei tiennyt asiasta yhtään mitään, mies sanoo.

Miehen perheen luona asunut turvapaikanhakija sanoi, että kirjan kannessa on nimien välissä niinsanottu profeetta Muhammadin sinettisormus. Siinä lukee arabiaksi puolet islamin uskontunnustuksesta: "Muhammad on jumalan lähettiläs".

Myös terroristijärjestö Isis käyttää symbolia lipussaan.

Asiasta käytiin hämmentynyttä keskustelua alueen kaupunginosaryhmässä.

Moni kertoi saaneensa samanlaista postia.

Ryhmässä pohdittiin, mihin kirjojen jakaminen liittyy ja onko kyseessä kenties terroristijärjestö Isisin propaganda.

Asiasta ei ole tullut ilmoituksia Helsingin poliisille. Komisario Jarmo Heinonen sanoo, että kun puhutaan islamista, ihmisten ajatukset kääntyvät herkästi terrorismiin tai sen mahdollisuuteen eikä osata erottaa, mistä on oikeasti kysymys.

– Emmehän me ole huolissamme kristinuskon sanoman levittämisestäkään, komisario Heinonen sanoo.

Taho kirjojen jakelun takana kysymysmerkki

Moni kuljetti pyytämättä ja yllättäen tulleen kirjalähetyksen oitis paperinkeräykseen, mutta Ylen haastattelema Arabian kaupunginosan asukas päätti tutustua saamaansa teokseen.

Siitä tuli epämiellyttävä olo.

– Kirja oli todella tiukan linjan fundamentalistinen islamilainen opus. Kaikki muut kuin muslimit tuomitaan siinä harhaoppisiksi ja tekopyhiksi. Oli helpottavaa kuulla, ettei kirja ollut kohdistettu pelkästään minuun, vaan että muutkin alueella olivat saaneet sen.

Tiedossa ei vielä ole, miksi näitä kirjoja on jaettu pääkaupunkiseudulla. Arabian kaupunginosassa asuva mies pohtii, että jakelun taustalla on jonkinlainen ryhmittymä, joka on saanut kirjaerän ja jakaa sitä nyt summittaisesti.

Myös ainakin Espoon Latokaskessa on jaettu saman henkilön kirjoittamaa How fossils refute darwinism -kirjaa, jossa Yahya pyrkii esimerkkien kautta kumoamaan evoluutioteorian.

Adnan Oktar on Turkissa tunnettu myös televisioevankelistana, joka on muodostanut ympärilleen kultin (siirryt toiseen palveluun).