Viisi konstia hävittää lehtokotiloita – odota iltahämärää ja iske

Kevät on lehtokotiloiden parasta torjunta-aikaa. Yhden nilviäisen tuhoaminen vaikuttaa loppukesän lehtokotiloiden määrään moninkertaisesti.

kotilot
Lehtokotiloiden tuhoamiseen käytettävää nestettä.
Lehtokotiloiden hävittämiseen voi käyttää etikasta ja vedestä sekoitettua liuosta.Yle/ Niko Mannonen

KajaaniLehtokotilo on nilviäinen, joka nostattaa kotipuutarhurin karvat pystyyn. Tämä kaikkiruokainen kotilo saa kesän aikana puutarhassa melkoista tuhoa aikaiseksi, jos sitä ei hävitetä.

– Itse kotilo ei levitä tauteja, mutta se heikentää kasvien vointia syödessään niiden lehtiä, jonka jälkeen kasvit ovat herkempiä saamaan tauteja, kertoo etana-asiantuntija professori Heikki Setälä Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitokselta.

Vielä sata vuotta sitten nilviäistä tavattiin Ahvenanmaalla, Vaasassa ja Raahessa sekä Iisalmen Iimäellä, Paltamon Kivesvaaralla ja Kemissä Helkkusenvaaralla. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana lehtokotilo on levittäytynyt yleisesti Oulun korkeudelle saakka.

Lehtokotilo
Lehtokotilot viihtyvät kosteissa kasvustoissa.YLE / Tapani Ripatti

Tutkijapiireissä ihmetellään sitä, miksi lehtokotilot ovat tehneet melkoisen harppauksen pohjoista kohden. Syytä ei varmuudella tiedetä, mutta ilmaston muutoksella voi olla oma osuutensa levinneisyyteen. Myös ihmisen oma toiminta on auttanut nilviäistä yleistymään.

– Ryömimisellä se ei näin nopeasti etene, vaan se on levinnyt istutettavien kasvien mukana sekä autojen yleistymisen myötä, mainitsee Setälä.

Kun lehtokotilo on saavuttanut jonkun paikan, sen populaatio lisääntyy melkoisella vauhdilla. Seuraavana vuonna alueen kotilokanta on kaksi kertaa runsaampi ja sitä seuraavana vuonna se taas kaksinkertaistuu ja niin edelleen.

– Yksi merkittävä seikka on se, että lehtokotilot viihtyvät maassa, jossa on kalsiumia. Happamasta maasta ne eivät pidä, kertoo Setälä.

Iskun paikka on tässä kun lumi sulaa ja ilma lämpenee.

Eeva-Liisa Mulari

Leutojen talvien ansiosta lehtokotilo selviytyy yhä pohjoisemmassa. Mennyt talvi olikin suotuisa lehtokotiloille, sillä kovat pakkasjaksot jäivät lyhyiksi ja suojaavaa lunta oli suhteellisen runsaasti. Vuosi sitten tilanne oli toinen, kun alkutalvi oli kylmä ja lunta oli vähän.

– Viime keväänä kotiloita kerätessä löysimme todella paljon kuolleita yksilöitä. Tänä keväänä on ilmeisesti tehtävä torjuntatöitä oikein kunnolla. On tosi tärkeää, että sitä ryhdytään tekemään nyt heti keväällä, muistuttaa puutarhaopettaja Eeva-Liisa Mulari Kainuun ammattiopiston YritysAmiksesta.

Kajaanissa Kainuun Puutarhayhdistys on jakanut tietoa lehtokotiloista ja tehnyt takapihojen tuholaisten torjuntatyötä muun muassa kirjaston ja rautatieaseman ympäristöissä.

Kiusaajia kaivataan lisää

Leudot talvet eivät ole ainoa syy, miksi lehtokotilot leviävät vauhdilla.

– Ei ole juurikaan petoja, jotka olisivat kotiloista kiinnostuneita. Ainoastaan laulurastas, mustarastas ja harakka pystyvät käyttämään lehtokotiloita ravinnokseen. Ne osaavat nokkia niiden kotelon hajalle, kertoo professori Heikki Setälä.

Talvehtinut mustarastaskoiras tutkii ruokintapaikan rippeitä
Mustarastas.Markku Karvonen / Yle

Tulevaisuudessa lehtokotiloille tulee uusia vihollisia kun myös muut eläimet oppivat hyödyntämään niitä ravintonaan. Mutta vielä ihmisen on rajoitettava lehtokotiloiden lisääntymistä poimimalla niitä, sillä yksi keväällä poimittu yksilö on noin 80 yksilöä vähemmän kesällä.

Paras aika nilviäisten löytämiseen on iltahämärä. Lehtokotilot nousevat esimerkiksi kasvien lehdille illan viiletessä, kun kosteus lisääntyy.

– Iskun paikka on nyt kun lumi sulaa ja ilma lämpenee. Kotilot nousevat ylös talvehtimispaikasta ja silloin on oltava aktiivinen. Lehtokotilon muna on nuppineulan kokoinen ja läpinäkyvä, myös ne on kerättävä pois ja hävitettävä samalla tavalla kuin itse eläin, sanoo puutarhaopettaja Eeva-Liisa Mulari.

Espanjansiruetana.
Espanjansiruetana lisääntyy lehtokotilon tapaan nopeasti ja etenee pohjoiseen ihmisen avulla.Ilmari Valovirta / Vieraslajit.fi

Lehtokotiloa suurempi ruokailuteho on espanjansiruetanalla, joka ilmestyi 20 vuotta sitten Suomen lounaisrannikolle. Myös tämä nilviäinen lisääntyy lehtokotiloiden tapaan nopeasti ja etenee kohti pohjoista ihmisen avustuksella.

– Myös tältä tulokkaalta puuttuvat pedot, joten se porskuttaa aallon harjalla lehtokotilon tapaan, mutta tulevaisuudessa luonto pitää huolen myös sen lisääntymisen hidastamisesta, sanoo professori Heikki Setälä.

Puhdistettuna maittavan aterian aines

Lehtokotilo on myös maittava ruoka-aine, mutta sen käytössä kannattaa olla tarkkana. Sillä kotilo on sitä, mitä se syö.

– Sille pitää tehdä puhdistuskuuri ennen kuin se kelpaa ruuaksi, koska lehtokotilo syö mielellään koiran kakkaa, kertoo Eeva-Liisa Mulari.

Paras keino puhdistamiseen on laittaa lehtokotilot sellaiseen astiaan, jossa ilma kulkee. Astiaan lisätään salaatinlehtiä, hieman jauhoa sekä kosteutta.

– Parin viikon jälkeen ne ovat puhdistuneita ja syötäväksi kelpaavia, opastaa Mulari.

Lue lisää

Lehtokotilot kelpaavat jo linnuille ravinnoksi – kotipuutarhurit kiittävät

Lehtokotilo on hankalasti torjuttava nilviäinen – älä kasvata puutarhasta kosteikkoa

"Koirankakka kiinnostaa lehtokotiloita" – Piha on pidettävä siistinä