Kiinteistöverot kiristyvät, S-kaupat kivahtavat – "Korotuspaineita ruuan hintaan"

Liiketilojen ylläpito kallistuu jatkuvasti, harmittelee HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen.

S-ryhmä maksaa parikymmentä miljoonaa euroa kiinteistöveroja vuodessa. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Hallitus on korottamassa taas kiinteistöveroa, koska sen on kompensoitava varhaiskasvatusmaksujen alennusta budjetissaan. Uusimman korotuspäätöksen jälkeen kiinteistöveroa on kiristetty muutaman vuoden sisään noin parillakymmenellä prosentilla.

S-ryhmä on yksi merkittävistä kiinteistöjen omistajista Suomessa. Pääkaupunkiseudulla toimivan HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen näkee tilanteen jo sellaisena, että ruokakaupankin pitää kompensoida kallistuvia veromenoja asiakkaiden kukkaroista.

– Ilman muuta. S-ryhmä maksaa kiinteistöveroa suoraan Suomi-tasolla 20 miljoonaa euroa vuodessa, josta HOK-Elannon osuus on neljä miljoonaa. Valitettavasti nouseva vero joudutaan suoraan yleensä maksattamaan jossain muualla. Se tuo nimenomaan korotuspaineita ruuan hintaan.

Uusin korotuspäätös on kiristämässä kiinteistöveroa ensi vuonna. Tämän päälle tuleva välillinen verotus kaukolämmössä, vesi- ja viemärimaksuissa sekä sähkössä tarkoittaa Karjalaisen mukaan sitä, että kiinteistöjen ylläpitokustannukset ovat nousseet jatkuvasti enemmän kuin yleinen taso.

– Tavallinen kansalainen ei ehkä oivalla, että kiinteistövero ei ole se ainoa, vaan liikekiinteistöihin kohdistuu myös muuta kautta veroja, hän sanoo.

S-ryhmällä on Suomessa peräti noin 1 600 toimipaikkaa kuten ruokakauppojen ja muiden liikkeiden tiloja, joista monet toki saman katon alla.

Kiinteistöveroa perivät kunnat. Tänä vuonna karkeasti puolet Suomen kunnista eli 145 kuntaa on nostanut kiinteistöveroaan. Kuntaliiton laskelman mukaan 157 kuntaa olisi jälleen korotusten edessä.

Varhaiskasvatusmaksujen alentamisen on laskettu vähentävän kuntien tuloja 67–75 miljoonalla eurolla. Tästä summasta 25 miljoonaa kompensoidaan kiinteistöveron alarajoja korottamalla ja loput muilla keinoin.

Lue myös: