Hyppää sisältöön

Jopa kaksi miljoonaa viettää Suomen 100-vuotisjuhlaa ulkomailla – Oletko yksi heistä?

Yle kutsuu ulkosuomalaiset mukaan Suomen 100-vuotisjuhliin.

Uutisvideot: Mihin maihin suomalaiset ovat muuttaneet?
Uutisvideot: Mihin maihin suomalaiset ovat muuttaneet?

Jopa kaksi miljoonaa suomalaistaustaista ihmistä viettää Suomen 100-vuotisjuhlaa Suomen rajojen ulkopuolella. Oletko yksi heistä?

Oletko asunut ikäsi Ruotsissa, mutta käyt kesäisin Suomessa tapaamassa isovanhempiasi ja muita sukulaisia? Vai oletko nepalilaisen pikkukylän ainoa suomalainen?

Juhlavuoden kunniaksi haluamme kuulla sinun tarinasi. Kuluvan vuoden aikana voit osallistua Suomen itsenäisyyden juhlintaan Yle Uutisten verkkosivuilla, vaikka olisit itse toisella puolen maapalloa.

Valkovuokkoja metsässä. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Toukokuu: Tule rakentamaan Suomi-imperiumia

Toukokuun loppupuolella kutsumme kaikki ulkosuomalaiset rakentamaan leikkimielistä Suomi-imperiumia Yle Uutisten verkkosivuilla.

Vuonna 1870 Pietari oli maailman suurin suomenkielinen kaupunki. Tiesitkö, että Pietarissa oli tuolloin enemmän suomen puhujia kuin Helsingissä?

Mutta missä ovat suurimmat suomalaiset kaupungit nykyään ja millaista ulkosuomalaisten elämä niissä on? Kerro meille, missä olet ja mitä siellä teet.

Yleisön vastausten perusteella Yle Uutiset rakentaa kuvan siitä, miten ulkosuomalaiset ovat levittäytyneet maailmalla eli miltä Suomi-imperium näyttää vuonna 2017.

Kerromme lisää Suomi-imperiumista keskiviikkona 24. toukokuuta Yle Uutisten verkkosivuilla yle.fi/uutiset.

Sauna veden äärellä on monen unelma. Kuva: AOP

Kesä: Lähetä kuva juhannussaunastasi

“Ensimmäiset suomalaissiirtolaiset laskivat matkalaukkunsa maahan, ravistivat hattujaan, tappoivat muutaman hyttysen ja seuraavaksi rakensivat saunan”, näin kuvataan suomalaisten saapumista Brasilian vanhimman suomalaissiirtokunnan verkkosivuilla.

Rakentaako suomalainen vieläkin saunan sinne, minne päättää asettua? Onko sinulla sauna keskellä Keniaa tai oletko rakentanut telttasaunan pilvenpiirtäjän parvekkeelle?

Lähetä meille valokuva saunastasi tai vaikkapa juhannussaunastasi 30.6. mennessä.

Voit itse istua valokuvassa saunasi lauteilla tai valokuvata meille saunasi. Kerro meille, kuka olet, miksi olet lähtenyt ulkomaille, millainen sauna sinulla on - ja tietysti, millaiset löylyt saunassasi saa.

Kirjoita sähköpostisi otsikkokenttään “Ulkosuomalaisen sauna” sekä lähetä valokuva ja lyhyt teksti saunastasi osoitteeseen: yle.uutiset@yle.fi Julkaisemme jutun yhteisestä saunahetkestä Yle Uutisten verkkosivuilla heinäkuussa.

Talvinen näkymä Kilpisjärvelle. Kuva: Kimmo Ohtonen / Yle

Syksy: Mitä lahjaksi 100-vuotiaalle Suomelle?

Syksyllä juhlat jatkuvat! Suomi-neidon syntymäpäivä on 6. joulukuuta, ja haluaisimme kuulla, mitä sinä antaisit Suomelle lahjaksi.

Lahja voi olla joku asia tai tapa, jonka olet ulkomailla ollessasi huomannut hyväksi ja joka olisi toimiva myös Suomessa.

Onko nykyisessä asuinmaassasi esimerkiksi naapureillasi tai ystävilläsi käytössä jokin tapa, jonka suomalaisetkin voisivat omaksua? Tai tehdäänkö jokin asia siellä niin hyvin, että Suomen valtio voisi ottaa siitä oppia?

Kirjoita sähköpostisi otsikkokenttään “Ulkosuomalaisen lahja”, laita valokuva itsestäsi ja ehdotuksesi sähköpostilla osoitteeseen yle.uutiset@yle.fi Julkaisemme jutun loppuvuodesta 2017.

Tervetuloa mukaan - haluamme kuulla sinun tarinasi!

Ps. Juhlavuoden tapahtumia odotellessa voit lukea jutun, millaista ruotsinsuomalaisten elämä nykyisin on tai, mitä Senegalissa kahvilaa pyörittävä suomalaismies ajattelee.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka