Perussuomalaisten kuopiolaispoliitikon Facebook-kirjoituksista tuli valtakunnallinen rikostutkinta – "En ole mielestäni tehnyt vääryyttä"

Poliisi tutkii kuopiolaispoliitikon tekemisiä kiihottamisena kansanryhmää vastaan. Poliisitutkinta perussuomalaisia edustava Markus Jukaraisen somekirjoittelusta vie arviolta kaksi kuukautta.

Perussuomalaiset
Perussuomalaisten Kuopion kaupunginvaltuutettu (1.6.2017-) Markus Jukarainen
Antti Karhunen / Yle

Kuopiossa velloo erikoinen tapaus paikallispolitiikassa. Kuopion seudun perussuomalaiset päätti tiistaina erottaa Markus Jukaraisen yhdistyksestä. Päätös tehtiin ylimääräisessä kokouksessa äänestämällä. Paikalla oli yli kymmenen yhdistyksen jäsentä, mutta yhdistyksen johto ei kerro tarkkaa äänestystulosta.

Markus Jukaraisen erottamista yhdistyksestä perustellaan hänen tietyillä kirjoituksillaan sosiaalisessa mediassa (siirryt toiseen palveluun). Jukarainen antoi huhtikuussa Facebook-sivullaan poliisille toimintaohjeita, miten laittomasti Suomessa olevaa rikollista pitäisi kohdella lentokoneessa henkilön vastustaessa pakkopalautusta.

– Erottaminen ei ollut itselleni yllätys. Mielestäni se oli epäoikeudenmukaista, mutta en ole pitkävihainen ihminen enkä jaksa elää vihassa ja katkeruudessa, Jukarainen sanoo Yle Kuopiolle.

Jutun tutkinta vie pari kuukautta

Poliisin valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä on ottanut Markus Jukaraisen some-kirjoittelun esitutkintaan. Rikosnimikkeenä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Marko Forss arvioi, että jutun tutkinta vie pari kuukautta.

– Se riippuu pitkälti siitä, millä aikataululla Jukaraisen virka-apukuulustelu saadaan hoidettua.

Poliisin vihapuhetutkintaryhmä aloitti toimintansa maaliskuun alussa. Rikoskomisario Forssin mukaan tällä hetkellä ryhmällä on tutkinnassa noin 40 rikosilmoitusta, ja niistä suurin osa on kiihottamisia kansanryhmää vastaan.

Tutkintaryhmän rekrytoinnit ovat vielä osin kesken, mutta jatkossa ryhmässä työskentelee 11 poliisia. Fyysisesti ryhmä toimii Helsingissä, mutta toiminta-alueena on internet koko Suomessa.

Jukarainen ei itse näe, että puolueella tai poliisillakaan olisi syytä sanktioihin jutussa. Hän sanoo pitävänsä tutkintaa "varsin erikoisena".

Tapauksen tutkinnanjohtaja Forss ei lähde arvioimaan Jukaraisen juttua tarkemmin vaan muistuttaa tuomioistuimen päättävän rangaistuksista. Poliisin mukaan rangaistava vihapuhe on kuitenkin selkeästi lisääntynyt ja se oli yksi syy vihapuhetutkintaryhmän perustamiseen.

– Viime aikoina rangaistukset yksittäisistä viesteistä ovat olleet muutamia kymmeniä päiväsakkoja.

Markus Jukaraisen mukaan poliisi ei ole vielä toistaiseksi ottanut yhteyttä häneen jutun tiimoilta.

"Omaa persoonaa ei voi lähteä muuttamaan"

Markus Jukarainen on 41-vuotias kuopiolainen varastopäällikkö, joka liittyi perussuomalaisiin vuonna 2012. Tämän kevään kuntavaaleissa mies sai 216 ääntä ja pääsi kaupunginvaltuustoon.

Impulsiiviseksi itseään kuvaileva Jukarainen sai jo vuonna 2013 puolueen paikallisyhdistykseltä suullisen varoituksen ja viime vuonna kirjallisen varoituksen kirjoituksistaan sosiaalisessa mediassa. Jatkossa hän aikoo miettiä kirjoituksiaan entistä tarkemmin. Saamansa palautteen perusteella Jukarainen ei kuitenkaan kadu kirjoituksiaan.

– Omaa persoonaa ja tyyliä ei voi lähteä muuttamaan siksi, että joku toinen yrittää sinua siihen pakottaa. Mutta varmasti täytyy jatkossa harkita joitakin sanakäänteitä ennen enterin painamista.

Erottaminen puolueen paikallisyhdistyksestä ei vaikuta jäsenyyteen perussuomalaisissa.

Perussuomalaisten Kuopion nykyisen valtuustoryhmän puheenjohtaja Kimmo Kivelä sanoo, että Jukarainen saa normaalisti kutsun uuden valtuustoryhmän järjestäytymiskokoukseen. Kokous pidetään toukokuussa ennen uuden valtuustokauden alkua.

Markus Jukarainen luottaa, että erottamisjupakka ei vaikuta millään tavoin hänen tulevaan valtuustotyöskentelyynsä. Nykyisellä valtuustokaudella Jukarainen on ollut Kuopion ympäristö- ja rakennuslautakunnan jäsen.

– En jaksa uskoa erottamisen vaikuttavan valtuustotyöhöni, koska en ole mielestäni tehnyt mitään vääryyttä enkä rikollista.

Jukarainen on vielä varsin tuoreena poliitikkona hämmästynyt asian herättämästä julkisuudesta ja median kiinnostuksesta hänen kirjoituksiinsa sosiaalisessa mediassa. Jukarainen sanoo mieluummin keskustelevansa ja puhuvansa asioista. Kirjoittamalla tulee helposti monia eri tulkintoja.

– Väärinymmärrysten määrä on oleellisen paljon pienempi kun puhut asioista ihmisten kanssa kasvotusten tai vaikka puhelimitse. Kirjoitettu sana voidaan tulkita lukuisilla eri tavoilla, sen olen joutunut monesti huomaamaan sekä politiikassa että yksityiselämässä.