Navalnyin tuomio tuli voimaan ja estää presidenttiehdokkuuden – oppositiopoliitikko aikoo valittaa

Jos tuomio pysyy voimassa, se estää Navalnyin osallistumisen presidentinvaaleihin. Poliitikko sanoo valittavansa tuomiosta.

Venäjä
Kaksi poliisimiestä karvalakeissa kuljettaa Navalnyia kainaloista nostaen. Taustalla näkyy ihmisjoukkoa ja auringon kirkkaasti valaisema kerrostalon seinä. Navalnyi on paljan päin, mustassa takissa.
Poliisi pidätti oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin mielenosoituksessa 26. maaliskuuta 2017.Evgeny Feldman / Aleksei Navalnyin kampanja / EPA

Venäjällä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin viiden vuoden ehdollinen vankeustuomio on astunut voimaan, uutistoimisto Ria Novosti kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Kirovin alueellinen oikeusistuin ei hyväksynyt Navalnyin ja yrittäjä Pjotr Ofitserovin valitusta tuomiosta keskiviikkona, joten se tuli voimaan.

Jos tuomio pysyy vastakin voimassa, Navalnyi ei voi osallistua presidentinvaaleihin ensi vuonna.

Poliitikko on sanonut valittavansa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen ja perustuslakituomioistuimeen. Keskiviikkona hän korosti, että Venäjän perustuslaki ei tunne vaalikieltoa tuomituille.

Venäjän keskusvaalilautakunnan sihteeri Maija Grišina taas toisti, että Venäjän kansalaiset eivät voi osallistua presidentinvaaleihin, jos tuomio on äänestyspäivänä voimassa (siirryt toiseen palveluun).

  • Aleksei Navalnyi ja Pjotr Ofitserov tuomittiin helmikuussa syylliseksi petokseen Kirovissa jo toistamiseen.
  • Poliittiseksi luonnehditussa tuomiossa miesten syytetään huijanneen rahaa valtion metsäyhtiöltä.
  • Navalnyi sai viisi vuotta ehdollista vankeutta ja Ofitserov neljä.
  • Vuonna 2013 annettu ensimmäinen tuomio purettiin sen jälkeen, kun Euroopan ihmisoikeustuomioistuin totesi, että tuomio oli perusteeton.

Poliitikon kasvojen päälle on useasti heitetty vihreää desinfiointiainetta, viimeksi 27. heinäkuuta. Navalnyin mukaan lääkäri arvioi (siirryt toiseen palveluun), että sinänsä vaarattomaan nesteeseen oli lisätty jotain muuta ainetta, koska toisen silmän näkökyky on heikentynyt pahoin.

Lue ja kuuntele lisää:

Populisti ja korruptioaktivisti Aleksei Navalnyi haastaa taas Vladimir Putinin – "Vaarallinen Kremlille"

Maailmanpolitiikan arkipäivää – uusi sukupolvi nosti protestilipun Venäjällä