1. yle.fi
  2. Uutiset

Pienen nakkigrillin nousu ja tuho: Pitkät jonot katosivat kuukaudessa – nyt itsetehty grillivaunu on myynnissä ja yrittäjä työtön

Jukka Turkia otti riskin ja kokeili, miten perinteinen grillikioski pärjää pitserioiden paineessa. Huonosti kävi.

pikaruoka
Jukka Turkia grillivaunussa
Jukka Turkian grillikioski Mypari suljettiin vappuna.Petri Niemi / Yle

Omakotitalon pihalla seisoo autio asuntovaunu, jonka kyljessä lukee kirkkainkirjaimin Mypari. Tai oikeastaan se on asuntovaunun ja lasikuitukopin yhdistelmä.

Jukka Turkia rakensi sen viime syksynä. Hänellä oli suuret suunnitelmat: Turkia aikoi perustaa perinteisen nakkigrillin kotikyläänsä Kouvolan Myllykoskelle. Kyläläiset olivat kaipailleet sellaista jo pidempään. Menestystarina oli tekemistä vaille valmis.

– Ajattelin, että kun myyntiä tulee tarpeeksi, palkkaan työkaverin, Turkia kertoo.

Mies raahasi grillivaunun hyvälle paikalle lähelle Myllykosken seurataloa. Hän avasi grillin marraskuussa, ja menestys oli valtava. Jono oli kymmeniä metrejä pitkä. Lihapiirakat, hampurilaiset, makkaraperunat vietiin käsistä.

Asiakkaita oli päivittäin useita satoja. Grilli keräsi hurjan määrän suitsutusta myös sosiaalisessa mediassa.

Sitten kaikki loppui. Vapun jälkeen Turkia kuljetti grillivaunun takaisin kotipihalleen. Nyt se on myynnissä Tori.fi:ssä.

Jäätelökioskista grilliksi

Grillivaunu eli edellisen elämänsä jäätelökioskina. Turkia sai viime keväänä Myllykosken pallolta vanhan, konkurssin myötä tarpeettomaksi käyneen fanituotekojun, jonka hän yhdisti asuntovaunun alustaan. Hän piti jäätelökioskia yhden kesän.

– Se oli liian keliriippuvaista hommaa. Jos aurinko paistaa, jäätelö käy kaupaksi. Jos sataa tai on koleaa, asiakkaita ei ole. Piti keksiä jotain muuta.

Turkia tiesi, että Myllykosken asukkaat olivat jo pidempään kaivanneet kylälle grillikioskia. Edellinen oli suljettu jo 15 vuotta aiemmin. Hän alkoi nikkaroida jäätelökioskia grilliksi.

Jukka Turkia grillinsä sisällä
Turkia teki rakentamaansa grillivaunuun ison remontin.Petri Niemi / Yle

Vaunu piti pellittää sisältä mahdollisen rasvapalon varalta. Lisäksi sähköt ja ilmanvaihto piti rakentaa uusiksi. Samoin grilli tarvitsi paistopisteen, rasvakeittimet, parilat ja paljon muuta.

– Kun tilaa oli vähän, piti raapia päätä. Jouduin miettimään, miten kaiken saa fiksusti laitettua sinne. En ole mikään peltiseppä, joten meni aikaa ennen kuin tilanne oli hallinnassa.

Työ vei aikaa kaksi kuukautta. Rahaa paloi useampi tuhat euroa.

Kolme pitseriaa vieressä

Grilli oli avoinna joka päivä. Jonot alkoivat huveta joulun jälkeen.

– Tammikuu oli vielä siedettävä, mutta helmikuu surkea. Asiakkaita kävi kymmenen kertaa vähemmän kuin alussa.

Turkia pohti kevään aikana, mitä grillin kanssa pitäisi tehdä. Hinnat olivat edulliset – joidenkin asiakkaiden mielestä jopa liian halvat. Hän ei kuitenkaan halunnut nostaa niitä.

– Porukkaa ei muutenkaan riittänyt tarpeeksi. Ehkä uutuuden viehätys katosi, ei siinä vain pärjännyt. En tiedä, olisiko grilli menestynyt paremmin, jos sen yhteydessä olisi ollut ruokailutila.

Helmikuu oli surkea. Asiakkaita kävi kymmenen kertaa vähemmän kuin alussa.

Jukka Turkia

Tai sitten grillikioskien aika on auttamattomasti ohi. Myllykoskellakin ravintolatarjontaa riittää: pelkästään grillin ympäristössä toimii kolme pitseriaa. Valtatielle Myllykosken risteykseen on tulossa Chicken Wings -pikaruokaketjun ravintola.

– Tänne tarvittaisiin joku isompi työnantaja, jotta kaikille riittäisi kysyntää. Vaikkapa bioetanolitehdas, Turkia tuumaa.

Yle kertoi helmikuussa, että kiinalainen rahastoyhtiö aikoo sijoittaa sata miljoonaa euroa bioetanolitehtaaseen Kouvolan Myllykoskelle. Lopullinen päätös tehtaasta on tulossa kevään aikana.

Grilli oli auki viimeistä kertaa vappuna. Silloin asiakkaita taas riitti – mutta vain väliaikaisesti. Myllykoskella järjestettiin silloin vappujuhlat.

Nyt Jukka Turkia on työtön.

Pikaruokaa kahmitaan innolla

Mies ei ole ainut pillit pussiin laittanut grilliyrittäjä. Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi vuonna 2013, että perinteisiä grillikioskeja on jäljellä koko maassa enää noin sata. Suomen Asiakastiedon mukaan määrä on kuitenkin paljon suurempi. Tarkkaa tietoa lukumääristä ei ole, koska grillikioskien tyyppejä ei tilastoida erikseen.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n tuoreen selvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan nopea syöminen on ollut viime vuodet jatkuvassa kasvussa. Esimerkiksi Helsingissä (siirryt toiseen palveluun) kaupunki on myös helpottanut liikkuvaa ruuanmyyntiä tuntuvasti.

Katuruokakulttuuri on voimissaan ympäri maata, hampurilaisravintolat ja muut pikaruokaravintolat ovat kasvattaneet selvästi suosiotaan.

Hiukan ristiriidassa tulosten kanssa on se, että suomalaiset arvostavat paitsi ruuan makua myös sen monipuolisuutta ja terveellisyyttä. Toisaalta tarjolla on entistä enemmän terveellistä pikaruokaa – jota perinteisissä nakkigrilleissä on harvoin tarjolla.

Ihmisiä grillin edessä
Mypariin oli parhaimpina kuukausina pitkät jonot.Katri Mannonen / Yle

Selvityksessä todetaan, että ulkona syöminen on kasvanut selvästi kahdessa vuodessa. Etenkin iltaisin ravintoloista haettavien take-away-annosten suosion kasvu on ollut nopeaa. Vuonna 2014 mukaan otettiin vain joka kymmenes annos ja viime vuonna jo joka neljäs.

– On yllättävää, että muutos on ollut näin nopea. Yhtä selvää syytä on vaikea sanoa. Ihmiset ovat kiireisiä ja eurooppalaiset ruokailutavat ovat tarttuneet etenkin nuoriin. Euroopassa tämä on pidemmän ajan trendi, sanoo MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Vaunu on sähkösyöppö

Jukka Turkia on siivonnut viime päivät grillivaunua siltä varalta, että joku haluaisi ostaa sen. Hän pyytää vaunusta Torissa 7 000 euroa.

– Parin viikon aikana on tullut kymmenkunta kyselyä, mutta kaikki ovat olleet renkaanpotkijoita vailla todellisia ostoaikeita. Keskiviikkona yksi kaveri varasi sen, saa nähdä onko hän tosissaan.

Myynti-ilmoituksessa mainitaan, että grillivaunu toimisi kiertävänä kojuna esimerkiksi kesän festareilla. Sen saa nykyisillä luvilla parkkeerata mihin tahansa Kouvolassa.

– Mutta samanlaiset luvat saa helposti vaikka Inarissa. Se ei ole ongelma, Turkia uskoo.

Pieni ongelma on se, että vaunu tarvitsee valtavasti sähköä.

– Se, miten hyvin sähköä on saatavilla, riippuu paikasta. Vaihtelua on hirveän paljon.

Mönkään mennyt grillikokeilu ei silti Turkiaa harmita – tulipahan testattua. Puuhaa miehellä riittää jatkossakin. Ensi kesäksi vireillä on pieni kyläfestivaali Koivusaarirock.

Lue seuraavaksi