Melkein jokaisella päiväkodilla on nykyään oma erityisalue – liikunta, luonto, tiede, taide...

Varsinkin yksityiselle päiväkodille erikoistuminen johonkin omaan teemaan on myös kilpailuvaltti.

varhaiskasvatus
Metsäeskarilaiset mutterimajalla.
– Lapset liikkuvat paljon ja ruokahalukin on hyvä, kehuu henkilökunta Kuopion metsäeskarin vaikutuksia.Joonas Nieminen / Yle

Länsi-Puijon metsäesikoulussa Kuopiossa riittää vipinää. Ryhmä touhuaa uusia lintupönttöjä ympärillä oleviin ikikuusiin. Kaikkiaan ryhmässä on 15 eskarilaista. Ryhmää vetää lastentarhanopettaja ja lastenhoitaja.

He viettävät ulkona metsässä aamupäivän tunnit kokonaan ja myös ruokailu tapahtuu metsän suojassa tai tukikohdaksi rakennetussa kodassa. Ruoka tuodaan valmiina. Kodan lähellä on myös kuivakäymälä ja säilytystilat omille tavaroille. Päiväkodille metsäeskarista palataan iltapäivällä ennen kahta iltapäivällä. Kävelymatkaa kertyy muutama sata metriä.

Metsäeskarilaisen Ilona Taavitsaisen mielestä parasta ovat puro ja kavereiden kanssa leikkiminen. Toinen eskarilainen Anttu Karppinen naputtaa innolla nauloja linnunpönttöön. Hän vakuuttaa, että on parempi olla ulkona kuin sisällä.

– Paljon leikitään täällä ja pidetään aamupiiriä. Siinä sitten lauletaan ja tehdään kaikenlaista, Anttu sanoo.

Lastenhoitaja Jarno Ruuskanen on ollut Kuopion metsäeskaritoiminnassa mukana alusta saakka eli vuoden verran. Hän sanoo, että metsäeskarissa tehdään samoja asioita kuin muuallakin esikoulussa – ainoastaan ulkona.

– Tuntuu, että lapsilla on täällä paljon vapaampaa, he nauttivat selvästi luonnossa olemisesta ja leikit syntyvät itsestään.

Lastentarhanopettaja Kaki Pelo sanoo, että työ metsäeskarilaisten kanssa on varsin palkitsevaa. Oppiminen tapahtuu tässä ja nyt.

– Jos ympärillä tapahtuu jotain, menemme sitä heti tutkimaan. Otamme selvää, mitä metsässä, purolla ja pellolla tapahtuu.

Pelo sanoo, että lapset liikkuvat metsäeskarissa paljon ja sen myötä ruokahalukin on hyvä.

Metsäeskaritoiminta Kuopiossa laajenee hyvien kokemusten myötä jatkossa, syksyllä on tarkoitus aloittaa Saaristokaupungissa myös toinen ryhmä. Myös muualla Suomessa, kuten Hämeenlinnassa ja Petäjävedellä metsäeskarit ovat olleet menestystarina.

He nauttivat selvästi luonnossa olemisesta ja leikit syntyvät itsestään.

Jarno Ruuskanen

"Mietimme yhdessä vaikka sitä, miksi taivas on sininen"

Metsäeskarilaiset juoksevat metsässä.
Joonas Nieminen / Yle

Päivähoidossa laajemminkin erikoistuminen on vahva valttikortti. Suurin osa varsinkin yksityisistä päiväkodeista ilmoittaa oman vahvuusalueensa.

Hyvä esimerkki tästä on kuopiolainen yksityinen päiväkotiketju Pikkuleijona, jolla on ympäri kaupunkia kaikkiaan viisi päiväkotia. Osa niistä korostaa käden taitoja, osa on taide- ja musiikkipainotteisia, joissakin taas painopisteenä on liikunta, luonto tai englannin kielen kielisuihku.

– Yhteistyö Kuopion kaupungin kanssa on sujunut erinomaisesti, kiittelee yrittäjä Saija Sandersson. Hän kokee, että yksityinen päivähoito täydentää hyvin kunnallista päivähoitoa.

Kuopioon on tulossa piakkoin myös kaksi uutta yksityistä päiväkotia. Toinen niistä mainostaa luontoa, toinen tiedettä. Tiedepäiväkodin nimi on Väläys, se aloittaa syksyllä. Siihen tulee lähes sata päiväkotipaikkaa 0–5-vuotiaille lapsille.

– Mietimme päiväkodissa yhdessä vaikkapa sitä, miksi taivas on sininen. Otamme tiedenäkökulman huomioon arjen tasolla, sanoo toimitusjohtaja Minna Martikainen Pilke päiväkodit Oy:sta. Hän sanoo, että monet vanhemmat arvostavat nykyään sitä, että päiväkoti painottaa tiettyjä asioita.

Väläys on solminut Kuopion kaupungin kanssa maksusopimuksen, ylin kuukausimaksu lapselta on 293 euroa. Aiemmin Pilke-ketju on toiminut Etelä-Suomessa, mutta nyt se on Kuopion lisäksi laajentumassa myös Varkauteen, Joensuuhun, Kangasalalle ja Auraan. Kaikkiaan ketjulla on yli 60 päiväkotia.

Kun siihen resurssoidaan ja tehdään työtä ajatuksen kanssa, niin totta kai se vaikuttaa laatuun.

Miia Kollin

Toinen Kuopiossa elokuussa aloittava päiväkoti on luontopainotteinen. Sen omistaa Norlandia Preschools -yhtiö, joka on osa pohjoismaista ketjua. Sillä on päiväkoteja myös Hollannissa. Suomessa päiväkoteja on 46.

– Nykyisin löytyy monenlaista painopistettä niin kunnalliselta kuin yksityiseltäkin puolelta. Meilläkin on liikuntapäiväkoteja ja luontopäiväkoteja. Erilaisia painopisteitä on aloittain vaihdellen, kertoo Itä-Suomen aluejohtaja Mia Kollin.

Hän uskoo, että painopisteiden myötä myös päivähoidon laatu paranee.

– Kaikki suunnitelmallinen toiminta parantaa laatua. Kun siihen resurssoidaan ja tehdään työtä ajatuksen kanssa, niin totta kai se vaikuttaa laatuun.

Suurin yksityisen päivähoidon tarjoaja Suomessa on Touhula Päiväkodit, niitä on jo 135 eri puolilla Suomea. Toimitusjohtaja Virpi Holmqvist sanoo, että pelkästään viime vuonna uusia Touhula-päiväkoteja avattiin Suomessa 20 ja kasvu jatkuu edelleen. Ketjun päiväkodeista suurin osa liputtaa liikunnan puolesta, mukana on myös seikkailu, taide ja kulttuuri.

Uusi varhaiskasvatussuunnitelma voimaan syksyllä

Miia Kollin.
Sakari Partanen / Yle

Päiväkotien villitys valita joku teema tai iskusana, jonka mukaan toimitaan, on huomattu myös Lastentarhaopettajaliitossa.

– Näitä painotuksia on paljon sekä julkisella että yksityisellä puolella. Jos jollakin opettajalla on erityisosaamista lastentarhanopettajakoulutuksen tai lastenhoitajakoulutuksen lisäksi, sekin voi innostaa ottamaan vahvasti teemoja mukaan toimintaan, sanoo Lastentarhaopettajaliiton puheenjohtaja Anitta Pakanen.

Hän kertoo, että elokuussa Suomessa otetaan käyttöön uusi varhaiskasvatussuunnitelma, jonka perusteet ovat varsin kattavat ja ne määrittelevät tarkasti oppimisen alueet.

– Silloin jokaisessa päiväkodissa ympäri Suomea tulee näitä samoja asioita toiminnassa näkyä.

Pakanen sanoo, että mukana ovat kaikki oppimisen alueet, kielellinen alue, luonto ja ympäristökasvatus, matemaattis-luonnontieteelliset aineet, tutkivan oppimisen näkökulma, liikunta, taide laajasti käsitettynä, monilukutaito, medialukutaito ja itsestä huolehtimisen taito.

– Varhaiskasvatus toteuttaa eheän kokonaisoppimisen näkökulmaa, kaikki nivoutuu toisiinsa.