Kosteusvaurio iski jo korjattuun kouluun Lappeenrannassa

Kevyemmät korjaukset eivät välttämättä riitä kosteusvaurioissa. Sen sai kokea Lappeenrannan Skinnarilan koulu, jonka oli luultu olevan kunnossa.

Lappeenranta
Skinnarilan koulu Lappeenrannassa
Tommi Parkkinen/Yle

Lappeenrannan Skinnarilan koulusta on löytynyt kosteusvaurioita.

Merkittävimmät kosteus- ja mikrobivauriot sijaitsevat koulun vanhan osan sokkelirakenteissa ja uuden osan seinärakenteissa. Tämän talven aikana koululta alkoi tulla ilmoituksia oireista. Lappeenrannan kaupungin tilakeskus on aloittanut korjausvaihtoehtojen ja vaihtoehtoisten tilajärjestelyjen selvittelyn.

Sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja Ari-Pekka Meuronen kertoo, etteivät rakenteelliset vauriot ole suuria eikä henkilöstölle ole aiheutunut vakavia terveysongelmia. Koulutyö käydään tänä keväänä loppuun Skinnarilan koululla.

– Tilanne ei ole hälyttävä, mutta korjauksia on tehtävä viipymättä. Syksyllä meillä on varmasti selvillä, miten rakennusta korjataan vai tilaammeko elementtejä väliaikaista tilaa varten, Meuronen sanoo.

Aiempi korjaus ei riittänyt

Lappeenrannan Skinnarilan koulu joutui sisäilmaongelmien vuoksi remonttilistalle jo kuusi vuotta sitten ja koululla ehdittiin toteuttaa korjauksia muutama vuosi sitten. Niiden ajateltiin riittävän.

– Silloin tehtiin pienempiä korjauksia ja luultiin, että tilanne on kunnossa. Syksyn ja talven aikana henkilökunta ja lapset alkoivat kuitenkin oireilla, joten teetimme perusteellisemman selvityksen, jossa paljastui ongelmia, Meuronen sanoo.

Skinnarilan koulu on jäämässä pois käytöstä viimeistään seitsemän vuoden kuluttua kouluverkon muutosten vuoksi, mutta kosteusvauriot on korjattava tavalla tai toisella ennen sitä. Koulu on valmistunut kahdessa vaiheessa vuosina 1977 ja 1983.