Hyppää sisältöön

Ihmisten oikeustaju koetuksella oikeustieteen professorin läksiäisnäytelmässä

Rovaniemellä pyörivä, Franz Kafkan teokseen perustuva näytelmä Oikeusjuttu koettelee katsojien oikeustajua.

Hulvattomat tuomarit ja syyllinen Josef K. (Juha Karhu) Rovaniemellä esitettavässä näytelmässä Oikeusjuttu. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Oikeusjuttu on Franz Kafkan tunnetuimpiin kuuluva teos. Teatteri Wiljamissa esitettävä näytelmä on romaanin mukaan merkillinen kertomus oikeudenkäynnistä, jossa on syyllinen, mutta kukaan ei tiedä, mistä rikoksesta on kysymys.

Oman mielenkiintoisen lisän esitykseen antaa se, että pääosaa esittää Lapin yliopistosta eläkkeelle jäävä velvoiteoikeuden professori, dekaani Juha Karhu. Hän on myös yksi näytelmän käsikirjoittajista.

 – Mä luulen, että aika moni ihan tavallinen ihminen ymmärtää että kyllä oikeus välillä on aikamoista teatteria. ja kyllä tässä oli nyt ajatus, että tehdään sitten teatteria joka on siitä oikeudesta lähtevää teatteria.

Juha Karhun kanssa käsikirjoittajina ovat olleet Janne Rosenvall ja Seppo Rintamäki. Karhun mukaan esitys ei kuitenkaan ole pelkkää Kafkamaista uhkaavaa ja järjetöntä sekoilua.

– Se on sitäkin, mutta mä sanoisin, että ehkä me tehdään enemmän ihmislähtöisesti tätä juttua eikä niinkään keskitytä siihen, miten järjestelmä murskaa pienen ihmisen, arvioi Karhu.

Näytelmässä esiintyy muun muassa Lentävä Poro -teatterin näyttelijöitä. Näytelmän ohjaaja ja tuottaja on Seppo Rintamäki. Oikeusjuttu -näytelmää on esitetty huhtikuun aikana kaksi kertaa. Toukokuussa esityksiä on vielä seitsemän.

– Kun me ruvettiin tätä suunnittelemaan, niin se oli selvä, että tämä ei saa olla mikään "ranteet auki"-juttu yleisölle. Se piti olla jotakin muuta kuin se mitä käsitetään Kafkalla. Tämän pitää olla naurettava juttu niin kuin oikeus onkin välillä, naurahtaa ohjaaja Seppo Rintamäki selittäessään sitä millainen näytelmä oikeasti on.