Lavrov tapaa tänään Sauli Niinistön ja Timo Soinin – listasimme vierailun viisi puheenaihetta

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapaa tänään torstaina Suomessa virkaveljensä Timo Soinin sekä presidentti Sauli Niinistön.

Venäjä
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov (oik.) ja Suomen ulkoministeri Timo Soini (vas.) tapasivat kesäkuussa 2016 Moskovassa.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov (oik.) ja Suomen ulkoministeri Timo Soini (vas.) tapasivat kesäkuussa 2016 Moskovassa.Natalia Kolesnikova / Lehtikuva

1. Suomen puheenjohtajuus Arktisessa neuvostossa

Vierailun aikana puhutaan varmasti Suomen kaksivuotisesta Arktisen neuvoston puheenjohtajuudesta. Pitkään odotettu puheenjohtajuus alkaa ensi viikolla.

Suomelle on tärkeää, että muut Arktisen neuvoston jäsenmaat hyväksyvät maamme puheenjohtajuusohjelman tavoitteet, jotka liittyvät ympäristönsuojeluun, säätieteeseen, viestintäyhteyksiin ja koulutukseen.

Näistä keskustellaan Venäjän ulkoministerin kanssa myös puheenjohtajuuskauden kynnyksellä. Suomi myös haluaa kaikin tavoin edistää arktisen alueen säilymistä yhteistyön alueena kansainvälisistä jännitteistä huolimatta.

Arktisten asioiden takia Suomen ja Venäjän ulkoministerit tapaavat myös pian uudelleen. Lehtitietojen mukaan Sergei Lavrov osallistuu Alaskan Fairbanksissa järjestettävään Arktisen neuvoston ministeritapaamiseen, jossa puheenjohtajuus siirtyy Yhdysvalloilta Suomelle.

2. Ukrainan kriisi ja muut kansainväliset kipupisteet

Suomi jatkaa Minskin rauhansopimuksen täytäntöönpanon tukemista Itä-Ukrainan konfliktin ratkaisemiseksi ja toivoo, että myös Venäjä tekisi kaikkensa tilanteen rauhoittamiseksi.

Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel ja presidentti Vladimir Putin keskustelivat Ukrainan kriisistä tavatessaan tiistaina Sotšissa. Vaikka Merkel ja Putin suhtautuvat Itä-Ukrainan tapahtumiin eri tavoin, vakuuttaa kumpikin valtionjohtaja uskovansa Minskin sopimukseen eikä näe sille vaihtoehtoja.

Venäjän ja Suomen ulkoministerien tapaamisessa keskustellaan myös Syyrian monimutkaisesta tilanteesta, joka on noussut Venäjän ja USA:n vaikeimmaksi kipupisteeksi Donald Trumpin presidenttikaudella. Ulkoministeriön mukaan myös Korean niemimaan jännittynyt tilanne on tapaamisessa esillä.

3. Itämeren turvallisuuskehitys

Suomi on pyrkinyt aktiivisesti lieventämään Itämeren jännitteitä. Tälläkin kertaa Suomi haluaa kiinnittää huomiota alueen turvallisuuskehitykseen.

Presidentti Sauli Niinistö teki aloitteensa lentoturvallisuuden parantamiseksi, kun hän tapasi presidentti Putinin viime kesänä Naantalin Kultarannassa. Lentokoneiden tunnistuslaitteet eli niin sanonut transponderit nousivat keskusteluun myös Niinistön vieraillessa Pohjois-Venäjän Arkangelissa maaliskuussa järjestetyssä Arktisessa foorumissa

Tasavallan presidentin kansliasta painotetaan, että vaikka Lavrov tapaa myös presidentti Niinistön, niin vierailussa on kuitenkin kyse ennen kaikkea ulkoministerien kohtaamisesta.

4. Kahdenväliset suhteet

Kansainvälisten asioiden odotetaan korostuvan vierailulla, sillä mitään erityishuomiota vaativia kahdenkeskisiä kysymyksiä ei ole juuri tällä hetkellä näköpiirissä. Suomen ja Venäjän välisiä suhteita päivitetään kuitenkin tämänkin vierailun aikana.

Venäläisvieras voi iloita piristyneistä kauppasuhteista, sillä Suomen tullin julkaisemien tilastojen mukaan sekä vienti Venäjällä että tuonti Venäjältä on kääntynyt jälleen kasvuun.

Vierailulla pohjustetaan myös presidentti Vladimir Putinin saapumista Suomeen. Hänen on määrä tulla myöhemmin tänä vuonna presidentti Niinistön kutsumana juhlimaan 100-vuotiasta Suomea.

5. Trumpin ja Putinin tapaaminen

Presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin ovat tämänhetkisen tiedon mukaan tapaamassa ensimmäisen kerran heinäkuussa Hampurissa järjestettävän G20-kokouksen yhteydessä.

Venäläislehdistössä on kuitenkin arveltu presidenttien mahdollisesti tapaavan jo ennen heinäkuuta. Venäläisen Kommersant-sanomalehden Venäjän presidentinhallinnosta saamien, nimettömien tietojen mukaan tapaamispaikaksi sunnitellaan jotain Euroopan kaupunkia.

Mahdollisen tapaamisen isäntäpaikkaveikkailussa Helsinki on ollut korkealla Slovenian Ljubljanan lisäksi.

Presidentti Niinistö on useaan otteeseen tehnyt selväksi, että Suomi on valmis isännöimään mahdollista suurvaltojen presidenttitapaamista. Suomi ei aio itse nostaa asiaa esille, mutta on halukas keskustelemaan siitä, jos ulkoministeri Lavrov niin haluaa.

Juttua varten on saatu taustatietoja ulkoministerin kabinettipäällikkö Raili Lahnalammelta ja lähetystöneuvos Eevamari Laaksoselta sekä tasavallan presidentin viestintäpäälliköltä Katri Makkoselta.

Lue myös: Venäjän diplomaattinen jyrä saapuu Soinin vieraaksi