Jukolan viesti 2019 suunnistetaan Kangasalla – yöttömään yöhön odotetaan kilpailijoita myös Aasiasta

Kisojen järjestäminen vaatii 1500 talkoolaista ja paikkakunnan koko majoituskapasiteetin.

Jukolan viesti
Auringonlasku järven rannalla.
Suomen suurin suunnistustapahtuma houkuttelee Längelmäveden lähettyville 40 000 kävijää.Arja Lento / Yle

Kangasala-talossa oli keskiviikkona koolla tyytyväisiä miehiä. Suomen suunnistusliiton, Kaukametsäläisten ja Kangasala SK:n edustajat allekirjoittivat sopimuksen Jukolan viestin järjestämisestä paikkakunnalla.

Ajankohdaksi sovittiin kesäkuun puoliväli vuonna 2019. Jo tänä vuonna ensimmäiset suunnistajat harjoittelevat Kangasalan Heponiemessä, jossa kisat käydään.

Kangasala tarjoaa suunnistuksellisimman viestin pitkiin aikoihin.

Harri Virta

Tapahtumaan osallistuu kilpailijoita kaikkiaan 25 maasta. Aasialaiset ovat viime aikoina suunnanneet yhä useammin Suomeen ja tämän toivotaan näkyvän myös Jukolan viestissä.

– Meillä oli ensimmäinen joukkue Kiinasta viime vuonna ja toivomme että sieltä tulee osanottajia ja matkailijoita yhä enemmän, Jukolan johtoryhmän puheenjohtaja Juhani Sihvonen toteaa.

Kaikki majapaikat tarpeen

Jukolan viesti on ympäri maailmaa tunnettu tapahtuma, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1948. Tuolloin Kaukametsäläiset ry perusti yhdistyksen, jonka tehtävä oli järjestää suunnistusviestin suurtapahtuma.

Kisoja markkinoidaan Kesäpäivän yöttömällä yöllä, jota vietetään suunnistuksen merkeissä. Järjestäjien mukaan kisa käydään luonnonkauniiden järvi- ja harjumaisemien äärellä.

– Kangasala tarjoaa suunnistuksellisimman viestin pitkiin aikoihin, koska lähdimme järjestelyihin maasto edellä, kilpailun johtaja Harri Virta kehaisee.

Tapahtuman järjestämiseen osallistuu noin 1500 talkoolaista urheiluseuroista ja muista järjestöistä. Jukolan viestiä varten tarvitaan Kangasalan koko majoituskapasiteetti.