1. yle.fi
  2. Uutiset

Brittiprofessori Suomessa: Valemedia on parasta, mitä journalismille on tapahtunut vuosiin

Valemedia on kirittänyt perinteisen median parempaan iskuun, väittää London School of Economicsin professori Charlie Beckett.

journalismi
Kuvakaappaus MV-lehden nettisivuilta
Kuvakaappaus MV-lehden nettisivuilta

– Valemedia on parasta, mitä journalismille on tapahtunut vuosiin, sanoo professori Charlie Beckett.

Suorasukainen väite, mutta arvostetulta puhujalta. Beckett on tunnettu mediatutkija ja maineikkaan London School of Economicsin professori, joka vieraili Helsingissä keskiviikkona Ylen journalismiseminaarin puhujana.

Suomen tunnetuin valemedia on MV-lehti. Valemedialla tarkoitetaan sivustoja, jotka tuottavat journalisminkaltaista materiaalia mutteivät oikaise virheitään, eivät sitoudu journalistin ohjeisiin ja ovat jopa räikeän rasistisia.

Miksi valemediasta on hyötyä? Beckett perustelee väitteensä neljällä tavalla.

1. Alas norsunluutorneista

– Ensin täytyy muistaa, että valemedia vääristelee tietoa ja hämmentää ihmisiä. En tarkoita hetkeäkään aliarvioida ongelmia, joita siitä aiheutuu, Beckett varoittaa.

Mutta valemedian ilmaantuminen kilpailemaan ihmisten ajasta on puristanut perinteisesta mediasta irti uusia kierroksia, hän jatkaa. Laatumedian on pakko laskeutua norsunluutorneistaan ja city-kuplistaan, kääriä hihat ja tehdä juttuja toisten toimittajien sijaan enemmän yleisölle.

– Toimittajien täytyy lähteä ulos toimistoistaan, olla enemmän siellä missä ihmisetkin ovat ja ottaa selvää heidän todellisuudestaan. Mielipiteet eivät välttämättä aina ole kauneinta kuultavaa, mutta toimittajat joutuvat oppimaan, että heidän kuunneltava ihmisiä enemmän.

Charlie Beckett
Charlie BeckettYle

2. Journalismi paranee

Beckettin mukaan kaikki voittavat. Ihmisiä kuunnellaan ja journalismi paranee. Kehitys näkyy hänen mukaansa selvästi niin Britanniassa, Yhdysvalloissa kuin Suomessakin.

– Mikä tärkeintä, toimittajien pitää ajatella paljon enemmän sitä mitä he tekevät, ovatko he oikeasti luotettavia ja läpinäkyviä, tarjoavatko he yleisölle perusteltua tietoa ja mahdollisuuden saada äänensä kuuluviin.

Beckettin mukaan journalismissa on ollut havaittavissa arroganssia yleisöä kohtaan. Digimurroksen myötä arroganssiin ei ole talousmielessäkään enää varaa.

– Sen sijaan että ollaan kuin pappiskunta joka jotenkin salaperäisesti loihtii journalismia, pitää antautua keskustelulle, avata työprosessi ja lähteet. Kyse on sekä asenteesta että toimintatavoista, siitä että lähteet todella ovat näkyvissä ja kaikilla jutun osapuolilla varmasti ääni.

3. Roskan ja laadun ero tulee näkyviin

Valemedia tuo journalismin perusperiaatteet jälleen esiin, Beckett uskoo.

– Keskustelu valeuutisista ja oikeista uutisista muistuttaa ihmisiä siitä, että ammattitoimittajilla on kuitenkin julkilausutut arvot ja selkeä vastuu väitteistään.

Kirjava valemedia ei häviä mihinkään, hän uskoo. Materiaalin tuottaminen nettiin on helppoa – lähinnä kyse on siitä miten ja kuka sitä seuloo vai seulooko kukaan. Yle kertoi keskiviikkona, että Facebook aikoo palkata 3 000 ihmistä seulomaan rikollista videoaineistoa uutisvirrastaan.

– Facebookin kaltaisten verkostojen, jotka ovat monelle uutisväline, täytyy alkaa huomattavasti paremmin seuloa roskaa sivuiltaan. Heidän täytyy osaltaan osoittaa ihmisille, mikä on luotettavaa tietoa.

Esimerkiksi laatumedian puolustuksen heräämisestä kelpaa yhdysvaltalaisen New York Times -lehden alkuvuoden nousukiito. Presidentti Donald Trumpin haukkuma lehti on saanut alkuvuonna ennätykselliset yli 300 000 uutta digitilaajaa – vastaavan päätoimittajan Dean Baquetin mukaan (siirryt toiseen palveluun) ryöppy uusia tilaajia tulee joka kerta, kun Trump twiittaa jotain valheellisina pitämistään perinteisistä tiedotusvälineistä.

Charlie Beckett
Charlie BeckettYle

4. Yleisölle lisää temppuja ja tunteita

Medialta kaivataan tunnetta. Sensaatiouutiset myyvät, sillä ne herättävät tunteita ja saavat aikaan reaktioita. Perinteisen median pitäisi pystyä samaan. Tärkeää asiaa koskevan uutisen pitäisi koukuttaa kuin kissavideon konsanaan.

– Tämä on haaste perinteiselle medialle. Sen pitää kyetä muodostamaan parempi tunneside yleisöönsä.

Beckettin mukaan tämä on myös viime vuosina näkynyt. Juttujen viihdyttävyyttä ja havainnollisuutta mietitään toimituksissa selvästi aiempaa enemmän.

– Yritystä ja kekseliäisyyttä on todella paljon. On uutta softaa ja uusia työkaluja, ja jopa journalismin kieli on muuttumassa.

– Olen optimistinen. Ihmiset kaipaavat perusteltua tietoa ja keskustelua, ja perinteinen media ymmärtää että sen on oltava siellä missä ihmisetkin ovat, Beckett päättää.

Lue seuraavaksi