FBI:n Comey kiistää vaikuttaneensa USA:n vaaleihin: "Väitteet saavat minut voimaan lievästi pahoin"

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n johtaja James Comey puhui ensimmäistä kertaa julkisesti päätöksestään avata tutkimukset Hillary Clintonin sähköpostiskandaaliin vain kaksi viikkoa ennen maan presidentinvaaleja.

James Comey
FBI:n johtaja James Comey Senaatin lakivaliokunnan kuultavana 3. toukokuuta 2017.
FBI:n johtaja James Comey Senaatin lakivaliokunnan kuultavana 3. toukokuuta 2017.Shawn Thew / EPA

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n johtaja James Comey kiisti väitteet siitä, että hänen toimintansa olisi vaikuttanut ratkaisevasti Yhdysvaltain viime vuoden presidentinvaaleihin.

Monet demokraattipuolueen poliitikot ja kannattajat ovat arvostelleet Comeyä siitä, että tämä ilmoitti 28. lokakuuta 2016, vain kaksi viikkoa ennen vaalipäivää, että demokraattipuolueen ehdokkaan Hillary Clintonin sähköposteja koskeva tutkinta avataan uudelleen.

Tutkinta ei johtanut mihinkään, mutta Comeyn arvostelijat väittävät sen vahingoittaneen Clintonin mahdollisuuksia vaaleissa. Viimeksi eilen Clinton vihjasi, että olisi voittanut vaalit ilman Comeyn toimintaa.

– Jos vaalit olisivat olleet 27. lokakuuta, olisin presidenttinne, Clinton sanoi uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Comey sanoi tänään senaatin lakivaliokunnan kuulemisessa, että tutkinnan uudelleenavaamisesta kertomatta jättäminen olisi käytännössä vaatinut "salassapitotoimia". Seuraukset olisivat Comeyn mukaan olleet "katastrofaaliset".

Comeyn mukaan väitteet siitä, että hänen toimintansa vaikuttivat maan presidentinvaaleihin "saavat hänet voimaan lievästi pahoin".