Ranskan presidenttiehdokkaat ottavat mittaa toisistaan viimeisessä tv-väittelyssä

Televisioitu kaksinkamppailu on perinteisesti vahvistanut johdossa olevan ehdokkaan asemaa. Tämänkertainen väittely on monella tapaa historiallinen: mukana on esimerkiksi ensimmäistä kertaa äärioikeiston presidenttiehdokas

Ranskan politiikka
Emmanuel Macron ja Marine Le Pen.
Emmanuel Macron ja Marine Le Pen.Joel Saget, Eric Feferberg / AFP

PariisiRanskan viimeisen vaaliväittelyn jokaista yksityiskohtaa on hiottu päiväkausia. Pariisilaisen TV-studion pöytien korkeus, vesilasien asento ja jokainen kuvakulma on mietitty millimetrin tarkkuudella. Myös kaikki suorasta lähetyksestä vastaavat tuottajat ja ohjaajat on todettu poliittisesti riittävän puolueettomiksi.

Juontajat ovat joutuneet jo moneen kertaan vaihtoon. Ehdolla oli aluksi kahden pääkanavan miespuoliset uutisankkurit, mutta tasa-arvoa kannattava Emmanuel Macron puuttui järjestelyyn.

Sanomalehti Le Monden mukaan sitoutumaton ehdokas halusi, että toinen juontajista olisi nainen. Monen käänteen jälkeen on päädytty siihen, että illan väittelyn juontavat TF1- ja France 2 -kanavien politiikan toimitusten päälliköt Christophe Jakubyszyn ja Nathalie Saint-Cricq.

*Ranskan presidentinvaalien finalistien välinen TV-väittely *on valtava kansallinen instituutio. Ehdokkaiden mieleenpainuvimmat fraasit ovat jääneet historiaan ja niiden on arvioitu vaikuttaneen presidentinvaalien tulokseen – tai ainakin vahvistaneen kovemmassa nosteessa olevan ehdokkaan nousukiitoa.

Ranskalaiset muistavat hyvin esimerkiksi vuoden 2007 väittelyn, jossa vastakkain olivat sosialistien presidenttiehdokas Ségolène Royal ja oikeiston Nicolas Sarkozy. Altavastaajana pidetty Royal hermostui vammaisten lasten koulunkäyntiä koskevasta kysymyksestä.

– Minä en aio rauhoittua! ärtynyt Royal kivahti.

– Mielestäni presidentin pitäisi osata hillitä hermonsa, Sarkozy vastasi. Tyynellä äänellä lausuttu näpäytys vei monen mielestä Royalin toiveet vaalivoitosta.

Vuoden 2017 vaaliväittely on näytön paikka etenkin äärioikeiston ehdokkaalle Marine Le Penille. Le Pen ei ole saanut kurottua kiinni eroaan liberaaliin Macroniin, joka voittaisi vaalit viimeisimpien kyselyiden mukaan äänin 59-41.

Jos Macronin toisen kierroksen kampanja alkoi kangerrellen, on viimeisin kampanjaviikko ollut puolestaan hankala Le Penille. Ranskassa on ihmetelty Frexitin puolesta liputtaneen ehdokkaan yhtäkkiä epämääräisiksi muuttuneita puheita euroerosta.

Tiistaina otsikoihin nousi Le Penin kampanjapuhe, johon oli kopioitu pitkiä pätkiä suoraan oikeiston presidenttiehdokkaalta François Fillonilta.

Le Pen täytyisi nyt vakuuttaa joukko uusia äänestäjiä pystyäkseen tosissaan kilpailemaan sunnuntain presidentinvaalin voitosta. Äärioikeiston ehdokkaan tavoitteena on esiintyä riittävän presidentillisenä, mutta todellista muutosta ja ”kansan etua” ajavana ehdokkaana. Samalla Le Pen pyrkii piirtämään Macronista kuvan poliittisen eliitin sylikoirana.

Macron yrittää puolestaan horjuttaa Le Penin uskottavuutta ja esiintymään tasavaltalaisten arvojen puolustajana. Tähtäimeen joutuvat varmasti etenkin Le Penin EU-kantoihin ja talouspolitiikkaan liittyvät epäselvyydet.

Le Pen on taitava puhuja, mutta ärtyy väittelytilanteissa helposti. Macronia on syytetty puolestaan epämääräisyydestä ja ylimielisyydestä, joista kumpaankaan ei ole nyt varaa.

Lähes kolme tuntia kestävä väittely vaatii myös fyysistä kestävyyttä: Äänen pitää kantaa ja korkokenkien pitää olla riittävän mukavat.

Kyseessä on joka tapauksessa monella tapaa historiallinen väittely. Siihen osallistuu ensimmäistä kertaa ehdokkaita perinteisten suurten puolueiden ulkopuolelta.

Kyseessä on myös ensimmäinen kerta, kun äärioikeiston ehdokas osallistuu ratkaisevaan TV-väittelyyn. Vuoden 2002 väittely peruttiin, sillä oikeiston presidenttiehdokas Jacques Chirac kieltäytyi keskustelemasta toiselle kierrokselle päässeen äärioikeiston ehdokkaan Jean-Marie Le Penin kanssa.

Ranskassa onkin kyselty, kumpi on muuttunut 15 vuodessa enemmän: äärioikeistolainen Kansallinen rintama vai ranskalaisten suhtautuminen puolueeseen.

Vaaliväittely käydään tänään illalla klo 22 Suomen aikaa alkaen.