Herätys: KISS saapuu Helsinkiin, Ranskan presidenttiehdokkaat avasivat solvauksilla, aseistakieltäytyjän vankilatuomio puntarissa

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista. 

Aamukooste
Kiss esiintymässä Münchenissä 2015
Sven Hoppe / EPA

KISS saapuu Helsinkiin

Rock-legenda KISS konsertoi Helsingissä torstai-iltana. Yli neljäkymmenvuotias yhdysvaltalaisbändi on tunnistettavuudessaan omaa luokkaa – siitä ovat pitäneet raskaan rokin hittien lisäksi huolen yhtyeen iso lavashow, KISS-meikit ja esiintymisasut. Bändillä on myös erittäin uskollinen fanikunta, joita on ilahduttanut Helsingissä Rautatieaseman Kivimies-patsaille tehdyt KISS-maskit koko viikon.

Ranskan presidenttiehdokkaiden kaksintaistelu alkoi solvauksilla

Marine Le Pen ja Emmanuel Macron poseerasivat studiossa ennen vaaliväittelyä.
Marine Le Pen ja Emmanuel Macron poseerasivat tv-studiossa ennen vaaliväittelyä.Eric feferberg / EPA

Ranskan presidenttiehdokkaiden ainoa kaksintaistelu sai heti kiihkeän alun, kun sitoutumaton ehdokas Emmanuel Macron syytti äärioikeiston ehdokasta Marine Le Peniä valehtelijaksi.

– Strategianne on valehdella, te ette ehdota mitään, Macron totesi.

Le Pen vastasi Macronin olevan "systeemin lellikki", joka edustaa hallitsematonta globalisaatiota ja "uberisaatiota".

Väittelyn jälkeen tehdyn kannatuskyselyn mukaan Macron näytti vakuuttaneen tv-katsojat.

Oikeus käsittelee aseistakieltäytyjän vankilatuomiota –  suuri merkitys syrjinnän kannalta

Oikeustalo Helsinki.
Derrick Frilund / Yle

Yhdenvertaisuusvaltuutettu puolustaa Helsingin hovioikeudessa aiemmin vankeuteen tuomittua aseistakieltäytyjää. Oikeuden ratkaisu saattaa vaikuttaa totaalikieltytyjien asemaan laajasti. Yhdenvertaisuusvaltuutettu ennakoi, että hallitus joutuisi muuttamaan Jehovan todistajia aseistakieltäytymisessä suosivaa ja muita syrjivää lakia. Suomi on saanut moitteita kansainvälisten sopimusten rikkomisesta. Yhdenvertaisuusvaltuutettu pitää tilannetta hallituksen kannalta nolona.

Hallitus kokoontuu historialliseen istuntoon yleisön edessä

Historian siivet havisevat kun valtioneuvosto kokoontuu istuntoon ensimmäistä kertaa avoimesti yleisön edessä. Tilaisuus järjestetään Tulevaisuuden valtiopäivät –tapahtuman yhteydessä Porvoossa.

Raha-asiainvaliokunnan istunnon ja hallituksen yleistunnon jälkeen hallitus pitää neuvottelun, jossa pohditaan suomalaisen demokratian kehittäminen. Yle näyttää kello 13 alkavan istunnon suorana.

Postin pakettipalveluissa on ilmennyt ongelmia pääkaupunkiseudulla – verkkokauppayrittäjä kantaa seuraukset virheistä

Yle on kertonut viime vuoden loppupuolelta saakka Postin jakeluongelmista, jotka eivät ota päättyäkseen. Postin vaikeudet eivät kuitenkaan rajoitu ainoastaan jakeluun vaan myös pakettipalveluissa on ilmennyt ongelmia. Espoolaisen verkkokauppayrittäjän lähettämät useat kymmenet paketit jäivät huhtikuun lopussa jumiin Postin lajittelukeskukseen. Pienyrittäjän mukaan hän joutuu itse maksamaan ylimääräiset postikulut, jos lähetys viivästyy tai paketti hukkuu Postin tekemien virheiden seurauksena.

Paavi tapaa Aung San Suu Kyin Vatikaanissa

Aung San Suu Kyi eli yli 15 vuotta kotiarestissa ennen kuin Myanmarin sotilasjuntta kaatui 2011.
Aung San Suu Kyi.Hein Htet / EPA

Kyseessä on yksityinen tapaaminen, koska San Suu Kyi ei edusta Myanmaria virallisesti.

Etelässä lämmintä – loppuviikolla kylmenee

torstain sääkartta
Yle

Sää jatkuu suuressa osassa maata poutaisena ja aurinkoisena. Lappiin saapuu vähäisiä räntä- ja vesisateita. Maan etelä- ja keskiosassa lämpötila kohoaa tänään auringonpaisteessa 10 asteen yläpuolelle, etelässä paikoin lähelle 15 astetta.

Perjantai on viikon lämpimin päivä, lämpötila kohoaa etelässä paikoin jopa lähelle 20 astetta. Lauantaina virtaa pohjoisesta kylmempää ilmaa koko maahan. Paikkakuntasi sään löydät osoitteesta yle.fi/saa.