Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: Kannan huolta kansalaistottelemattomuudesta

" Kansan valitsemat edustajat säätävät lait, joita jokaisen täytyy noudattaa."

A-studio
Antti Häkkänen
Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen kummeksui A-studion haastattelussa keskustelua kansalaistottelemattomuudesta

Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) pitää vakavana, että julkisessa keskustelussa kyseenalaistetaan lakien noudattamista. Aihe on noussut esiin kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksiin liittyen. A-studiossa vierailleen Häkkäsen mukaan puheenvuoroja on kuulunut poliitikoiltakin:

– Olen kuullut huolestuttavia puheenvuoroja ihan poliitikkotasolta, että lainsäädäntöä ei tarvitsisi noudattaa, jos se ei ihan omaan moraaliin tai oikeustajuun osu ja uppoa. Jos me ollaan päätetty yhdessä tässä maassa, että perustuslain mukaisesti kansan valitsemat edustajat säätävät lait, niitä täytyy jokaisen noudattaa.

–Muutokset täytyy tehdä demokraattisesti vaalien kautta, ei anarkian kautta. Tässä mielessä oikeusministerinä pikkuisen kannan huolta siitä, että julkisessa keskustelussa on nostettu aika paljon esiin tällaista kansalaistottelemattomuutta.

Rangaistusten tasoa arvioidaan uudelleen

Perjantaina ministerinvalansa vannovan Häkkäsen edeltäjä, oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) käynnisti toissa vuonna hankkeen (siirryt toiseen palveluun), jossa selvitetään suomalaisten mielipiteitä rangaistusten tason oikeudenmukaisuudesta. Selvityksen on määrä valmistua tämän vuoden aikana. Häkkänen odottaa, että hallituspuolueet tulevat arvioimaan uudelleen erityisesti seksuaali- ja väkivaltarikosten rangaistusten tasoa. Itse hän sanoo olevansa koventamisen kannalla:

–Olen koko poliittisen urani aikana suhtautunut erittäin kriittisesti nimenomaan siihen, miten ihmisen fyysiseen koskemattomuuteen liittyvät rangaistukset jaetaan ja olen pitänyt niitä perinteisesti Suomessa melko alakanttiin olevina.

–Kaikki mikä liittyy seksuaalirikoksiin tai väkivaltarikoksiin ja muihin tällaisiin, missä ihmisten koskemattomuutta, henkeen ja terveyteen liittyviä asioita loukataan, niihin suhtaudun erittäin kriittisesti.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus