Analyysi: Macron vakuutti viimeisessä ja kaoottisessa Ranskan vaaliväittelyssä

Äärioikeiston Marine Le Pen hyökkäsi voimakkaasti vastaehdokastaan, sitoutumatonta Emmanuel Macronia vastaan, muttei onnistunut selkeyttämään omaa vaaliohjelmaansa.

Ranskan politiikka
Emmanuel Macronin kannattajat seurasivat vaaliväittelyä pariisilaisessa baarissa keskiviikkoiltana.
Emmanuel Macronin kannattajat seurasivat vaaliväittelyä pariisilaisessa baarissa keskiviikkoiltana.Ian Langsdon / EPA

Ranskan presidenttiehdokkaat ottivat keskiviikkoiltana kiivaasti yhteen viimeisessä vaaliväittelyssä.

Kyseessä oli samalla ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun oikeistopopulistinen ehdokas Marine Le Pen ja sitoutumaton Emmanuel Macron kohtasivat kahden kesken.

Marine Le Pen syytti Macronia odotetusti ranskalaisen poliittisen eliitin ja finanssimaailman ehdokkaaksi.

– Macronin oikea luonne on paljastunut vaalien toisen kierroksen myötä. Hän on nykyjärjestelmän lempilapsi, joka on pyrkinyt piilottamaan todelliset kasvonsa, Le Pen totesi.

Macron vastasi vastaehdokkaansa vaaliohjelman olevan vailla pohjaa.

– Teillä ei ole tarjota minkäänlaisia ratkaisuja Ranskan ongelmiin. Syytätte muita kaikista ongelmista, mutta ette itse esitä minkäänlaisia konkreettisia ehdotuksia, Macron latasi.

Panokset olivat viimeisessä vaaliväittelyssä valtavat. Päättämättömiä äänestäjiä on yhä paljon, ja ehdokkaiden välinen ero on kutistunut. Macron johtaa mielipidetiedusteluja silti yhä selvästi: tuoreimpien kyselyjen mukaan hän voittaisi Le Penin äänin 59 – 41.

Historian huonotasoisin tv-väittely

Viimeinen väittely tuskin käänsi tilannetta Le Penin hyväksi. Populistijohtaja vaikutti olevan etenkin väittelyn alkupuolella jopa aika hukassa ja sortui liialliseen aggressiivisuuteen.

Hyökkäävä taktiikka synnytti vaikutelman ehdokkaasta, joka pyrki siirtämään huomion omien ehdotustensa sijaan vastaehdokkaan puutteisiin. Omia ehdotuksiaan esimerkiksi Ranskan euroeron tavasta ja aikataulusta Le Pen ei pystynyt selkeyttämään.

Macron esiintyi sen sijaan varsin vakuuttavasti. Hän puolusti jämäkästi vaaliohjelmaansa ja vakuutti asiaosaamisellaan, vaikka olikin selvästi vähän häkeltynyt Le Penin kiivaasta väittelytaktiikasta. Välillä keskustaliberaali ehdokas tosin sortui helmasyntiinsä eli luennointiin.

Katsojat arvioivat Macronin suoriutuneen väittelystä Le Peniä paremmin. TV-kanava BFMTV:n kyselyn mukaan 63 prosenttia katsojista piti Macronia vakuuttampana.

Väittely oli monella tapaa historiallinen. Siihen osallistui ensimmäistä kertaa ehdokkaita perinteisten suurten puolueiden ulkopuolelta. Ensimmäistä kertaa mukana oli äärioikeiston ehdokas.

Vuoden 2002 väittely peruttiin, sillä oikeiston presidenttiehdokas Jacques Chirac kieltäytyi keskustelemasta tuolloin toiselle kierrokselle päässeen äärioikeiston Jean-Marie Le Penin kanssa.

Kaikkiaan viimeinen vaaliväittely oli yhtä kaoottinen kuin koko Ranskan vuoden 2017 presidentinvaalikin. Ranskalaiset tiedotusvälineet arvioivat tuoreeltaan, että kyseessä oli historian huonotasoisin tv-väittely.