HUSin hallituksen puheenjohtaja: ”Kätilöopiston tapauksesta on opittava"

Ulla-Marja Urhon mukaan HUSin tulisi tarkkailla tilojen kuntoa tiuhempaan sekä reagoida nopeammin henkilöstön oirehtimiseen.

sisäilma
Kätilöopiston sairaala
Teemu Salonen / Lehtikuva

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin pitäisi petrata työtilojen suhteen, sanoo hallituksen puheenjohtaja Ulla-Marja Urho. Hänen mukaansa kuntayhtymän tulisi reagoida nopeammin työntekijöiden oirehtimiseen.

– Kätilöopiston tapauksesta on opittava ja tehtävä muutos. HUSista on puuttunut järjestelmä, jonka avulla tällaisiin tilanteisiin voitaisiin reagoida nopeasti. Jatkossa vanhojen rakennusten kuntoa tulee tarkkailla tiuhempaan.

Urhon mukaan Kätilöopiston tiloihin tehtiin pari vuotta sitten kartoitus, jonka mukaan synnytysten jatkaminen tiloissa onnistuisi tietyillä järjestelyillä. Viime viikolla HUS ilmoitti kuitenkin luopuvansa Kätilöopistosta kokonaan pahojen sisäilmaongelmien vuoksi.

– Naistenklinikka tulee nyt täyteen käyttöön ja remontteja siellä joudutaan ehkä joltain osin siirtämään. Lisäksi Jorvin vieressä on vastavalmistunut kuntoutuksen sairaala, josta toivottavasti saamme lisätilaa synnytyksille.

Vesivahingot ovat yleisiä

Suuri ongelma on Urhon mukaan se, että Meilahden mäellä on aivan liian monta 30-luvun rakennusta, jotka ovat käyttökelvottomia.

– Esimerkiksi silmäklinikka on täysin poissa käytöstä ja sen korvaavat tilat Lauttasaaressa osoittautuivat myös kelvottomiksi sairaalatoimintaan. Myös korvaklinikka odottaa remonttia. Ongelmia näissä vanhoissa rakennuksissa on ja ennen kaikkea nyt pitää kuulla työntekijöitä, sanoo Urho.

Yle Västnyland kertoi keskiviikkona, että HUS varaa vuosittain noin 10 miljoonaa euroa vesivahinkojen ja huonon sisäilman korjauksiin.

HUS -tilakeskuksen kiinteistöpäällikkö Ingemar Borgmanin mukaan sairaalat kuluttavat paljon vettä ja rakennusten vanhat putket kulkevat rakenteissa ristiin rastiin. Vesivahinkoja syntyy hänen mukaan helposti.

– Korjaamme kyllä suoria vesivahinkoja, mutta joskus kosteus pääsee tunkeutumaan syvemmälle ennen kuin se huomataan, sanoo Borgman.

Näissä tapauksissa, kosteus voi myöhemmin johtaa huonoon sisäilmaan. HUSin vuoden 2016 toimintakertomuksen mukaan Lohjan sairaala oli ainoa, jossa ei ollut yhtään sisäympäristöongelmaa.