Ruotsi vaatii Lavrovia selvittämään Tšetšenian homovainot

Ruotsin ja neljän muun eurooppalaisen maan ulkoministerit kehottavat Venäjää selvittämään väitteet Tšetšenian homoseksuaalien vainoista, kertoo Dagens Nyheter -lehti.

HLBTIQ
Aktivistit osallistuivat vapun päivän mielenosoitukseen Pietarissa 1. toukokuuta.
Aktivistit osallistuivat vapunpäivän mielenosoitukseen Pietarissa 1. toukokuuta.Olga Maltseva / AFP

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström on yhdessä Britannian, Ranskan, Saksan ja Hollannin ulkoministerien kanssa kirjoittanut venäläiskollegalleen Sergei Lavroville kirjeen. Siinä ulkoministeriviisikko kehottaa Lavrovia selvittämään Tšetšeniasta kantautuneet tiedot homoseksuaalien vainoista.

Ulkoministerien kirjeestä kertoo ruotsalainen Dagens Nyheter -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Lehden mukaan ulkoministerit kirjoittavat olevansa "hyvin huolissaan" Tšetšeniasta kantautuneista monista raporteista, joiden mukaan homoseksuaaleja on vainottu ja jopa surmattu seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi.

Ministerien mukaan huolestuttavaa on, että asia ei noussut lainkaan esiin Lavrovin ja Tšetšenian presidentin Ramzan Kadyrovin tapaamisessa viime kuussa.

Ministerit kehottavat Venäjän hallitusta selvittämään "kauheat raportit" ja takaamaan homoseksuaalien oikeuksia puolustavien aktivistien ja toimittajien turvallisuuden.

Viime kuussa Tšetšeniasta alkoi kantautua tietoja, että satoja homoseksuaaleja miehiä olisi otettu kiinni ja kidutettu. Hurjimpien väitteiden mukaan perheitä olisi painostettu tappamaan miehiä "kunnian puhdistamiseksi".

Vappuna Venäjän poliisi otti kiinni useita Tšetšenian homojen oikeuksia puolustaneita mielenosoittajia Pietarissa.

Lue myös Erkka Mikkosen juttu Tšetšenian homovainoja paenneista.