Suomalainen hammaslääkäri tapasi perulaisen kummityttönsä ja vakuuttui: "Yoselinella on entistä suurempi paikka sydämessäni"

Monet järjestöt tukevat kehitysmaita kummitoiminnan kautta. Auttajat pääsevät myös tapaamaan kaukaisia kummilapsiaan.

kummilapset
Pertti Honkela ja Yoselin Perussa.
Pertti Honkela ja Yoselin Perussa.Pauliina Koponen / World Vision

Kannuslainen hammaslääkäri Pertti Honkela on yksi 13 000 suomalaisesta, jolla on kaukainen kummilapsi World Visionin kautta. Samaa mahdollisuutta auttamiseen tarjoavat monet muutkin järjestöt.

Honkelan kummilapsi on 11-vuotias perulainen Yoselin-tyttö. Honkela vieraili ensimmäistä kertaa tytön kotiseudulla Andeilla ja myös pääkaupunki Liman El Salvador -nimisellä slummialueella. Hän sanoo kummitytöstään tulleen ihan eri tavalla tutun tapaamisen ansiosta.

Matka oli Honkelalle kokonaisuudessaan silmiä avaava: konkreettisesti näkyi esimerkiksi kontrasti hyvinvoivien ihmisten ja slummin välillä.

– Matkalla kohti slummia rakennukset muuttuivat koko ajan huonommiksi: viimeistelemättömiksi, keskeneräisiksi tai purku-uhan alaisiksi, kuvailee Honkela.

Myös autoista näki, missä oltiin:

– Paikallisten yrittäjien kolhuisista busseista puuttui sivuikkunat ja ovet. Rakennukset pysyivät häävin pystyssä.

Koska Liman alue on aavikkoa, myös tomua ja kuivuutta riitti. Ihmiset sen sijaan ovat Honkelan mukaan kuitenkin yllättävän positiivisia: iloisia ja paljon valoisampia kuin suomalaiset.

Matkalla kohti slummia rakennukset muuttuivat koko ajan huonommiksi: viimeistelemättömiksi, keskeneräisiksi tai purku-uhan alaisiksi.

Pertti Honkela

Kummityttö Yoselinen kotiseudulla vuoristossa sää vastasi Suomen kesää: vajaat parikymmentä astetta, iltaisin koleaa kymmentä astetta. Alue on kuitenkin vehreää, ja ihmisten toimeentulo riippuu siitä, mitä viljellään. Pienten talojen ympärillä kasvoi ohraa, vehnää, maissia, kvinoaa ja perunaa.

Vuorten rinteiden pengerviljelmillä liikkui vain muutama traktori, muuten viljely hoituu käsin tai aasivoimien avulla. Yoselinen kotiseudun elämä toikin Honkelan mieleen luetut kuvaukset Suomen oloista 30-luvulla: elämä pyörii elannon hankkimisen ympärillä. Tavoitteena on saada ruoka pöytään, ja jos jotain jää yli, se myydään. Lapset osallistuvat tilan töihin sekä aamulla että koulupäivän jälkeen.

El Salvadorin koulut muodostivat toisen selvän kontrastin: koulut olivat siistejä ja hyväkuntoisia, oppilaat koulupuvuissa. Samat oppilaat kuitenkin asuivat levyistä ja kattopellin palasista rakennetuissa hökkeleissä, joissa on maalattia eikä juoksevaa vettä.

Hammaslääkärin ammattiaankin Honkela hyödynsi matkalla. Hänellä oli mukanaan iso esittelypurukalusto ja harjausvälineet, joiden avulla hän opetti paikallisille lapsille, kuinka hampaat puhdistetaan oikeaoppisesti.

Jostain syystä tuntuu, kuin Yoseline olisi vähän niin kuin minunkin lapseni.

Pertti Honkela

Honkela tapasi kummilapsensa kahdesti. Ensitapaamiseen tyttö tuli äitinsä kanssa, mukanaan kotipihalta kerätty kukkakimppu. Molemmat kertoivat vuolaasti, kuinka tärkeää ja hienoa on, että alueella on kummeja, jotka haluavat tukea ja osallistua heidän elämäänsä.

– Rehellisesti sanottuna tuli kyyneleet silmiin.

Kummi sanoo olevansa itse varautuneempi, ujompi ja pidättyväisempi kuin Yoselin.

– Yoselin oli uskomattoman ihastuttava tyttö, eloisa ja vilkas. Meille syntyi heti lämmin kontakti.

Honkela pitää jatkossakin yhteyttä Yoselineen jatkuu World Visionin kautta; järjestö toimii välikätenä karsiakseen kaikenlaisen ei-toivotun yhteydenpidon. Honkelan mielestä yhteydenpito on aiempaa helpompaa:

– Ehdottomasti Yoselinella on entistä suurempi paikka sydämessäni. Jostain syystä tuntuu, kuin Yoseline olisi vähän niin kuin minunkin lapseni.

Ajatuksena on, että alueelle kasvaa vahva sukupolvi, joka voi muuttaa elämän kulkua.

Asiakassuhdepäällikkö Pauliina Koponen, World Vision

World Vision on yksi maailman suurimmista kummilapsijärjestöistä. Kummilapsen kehitysmaasta voi ottaa myös esimerkiksi Planin, Fidan tai Lähetysseuran kautta.

Kaikkiaan World Visionin kautta kummin on saanut neljä miljoona lasta. Suomalaisilla on World Visionin kautta 13 700 kummilasta seitsemässä maassa. Toiminta on alkanut jo vuonna 1983.

Kummien antama kuukausittain tuki ohjataan kokonaisuudessaan koko yhteisön kehittämiseen. Tavoitteena on esimerkiksi saada kaikki kyseisen alueen lapset kouluun ja käymään se loppuun, parantaa terveydenhoitoa, jakaa hygienia- ja ravitsemusoppia ja kehittää varhaiskasvatusta.

– Ajatuksena on, että alueelle kasvaa vahva sukupolvi, joka voi muuttaa elämän kulkua. Siksi kummien tuki ei mene vain yhdelle lapselle, sanoo asiakassuhdepäällikkö Pauliina Koponen World Visionista.

Kummi voi kuukausittaisen tuen lisäksi lahjoittaa harvakseltaan ylimääräisen rahasumman suoraan kummilapselleen.