Pirkko Saisio puhuu vaikeasta aiheesta: Lapsenlasten hoitaminen voi viedä "aivan puhki"

Kirjailija Saision tuore kirja sisältää pieniä tarinoita hänen tyttärenpojastaan. Hän pohti lastenhoitoon liittyviä asioita Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

isovanhemmat
Ylen aamu-tv: Pirkko Saisio ja isovanhemmuuden riemut
Ylen aamu-tv: Pirkko Saisio ja isovanhemmuuden riemut

Lasten hoito on nykyään aiempaa vaikeampaa, arvioi kirjailija Pirkko Saisio. Hänen mielestään pienten lasten vanhemmat ovat kauhean kovilla.

Saisio on kirjoittanut Spuuki Spaidermän ja raju nonna -nimisen kirjan elämästään lastenlastensa kanssa. Kirjassa Saisio kertoo pieniä tarinoita tyttärenpojastaan.

Ylen aamu-tv:n haastattelussa Saisio kertoi, että teos sai alkunsa hänen tekemistään Facebook-päivityksistä. Saision kaverit pitivät tarinoista ja pyysivät Saisiota kirjoittamaan lisää. Lopulta ehdotettiin, että päivitykset kannattaisi koota kirjaksi.

Kirjassa Spuuki Spaidermän on Saision tyttärenpoika ja nonna on Saisio itse. Hän kertoi, ettei kokenut itseään mummiksi, joten päätyi kutsumaan itseään isoäitinä nonnaksi.

– Se ei liity mitenkään siihen, että yrittäisin näyttää tai olla nuorempi kuin mitä olen. Olen oikein mummi-ikäinen ja ihan hyvässä järjestyksessä, mutta kun ei istu niin ei istu, Saisio sanoi.

Rakkaudentunnustuksia ja hellittelynimiä

Saisio kuvaa kirjassaan muun muassa useita riemastuttavia tapoja, joilla lapsi kertoo rakastavansa isoäitiään.

Saision mieleen esimerkiksi on jäänyt kerta, kun lapsenlapsi oli joululomalla käymässä Saision talvipaikassa Madeiralla. Lapsi sanoi, että hän rakastaa nonnaa niin paljon kuin on kukkia Madeirassa.

– Sitten se vähän arkipäiväistyy. Esimerkiksi tulee, että rakastan sua niin paljon kuin on kuravaatteita lastentarhoissa, Saisio kertoi.

Kirjassa myös listataan erilaisia lempinimiä, joilla tyttärenpoika kutsuu isoäitiään. Niitä ovat muun muassa Kultamato, Nonnis, Beibi ja Söpöliini.

Pirkko Saisio kertoi, että hän on joka vuosi lähes puoli vuotta poissa Suomesta. Talvet hän viettää talossaan Madeiralla. Hänen tyttärensä vierailee perheineen siellä kerran pari vuodessa ja Saisio käy vähintään kerran talvessa Suomessa.

Tämän järjestelyn vuoksi Saisio ei pysty hoitamaan lapsenlapsiaan 4,5–5 kuukauteen vuodessa. Muuten hän haluaa osallistua paljon lapsenlapsiensa hoitamiseen.

– Minun lapsenlapseni ovat kahden näyttelijän lapsia, joten iltahoitoa myös tarvitaan.

Hän totesi, että lapsenlapsien hoitaminen on kuitenkin rankkaa hänen iässään, jos pienten kanssa pitää olla useita öitä peräkkäin.

– Uni on vähän muutenkin huonoa ja sitten kun jää kuuntelemaan sitä, kuuluuko tuolta jotain ääniä, kun kolme yötä vetää sellaista peräkkäin, on aivan puhki, Saisio sanoi.

Hänen mielestään välillä ihanin hetki onkin se, kun auton perävalot häipyvät pihasta ja lapsenlapset lähtevät.

Lastenlasten hoitaminen puhuttaa isovanhempia

Saisio kertoi, että hän on keskustellut lapsenlasten hoidosta ikätoveriensa kanssa. Hänen mukaansa se on tullut selväksi, että lasten hoito nykyisin paljon vaativampaa kuin ennen.

Saision mukaan vanhemmat ovat kovilla erilaisten lasten hoitoon liittyvien paineiden takia. Hän sanoi, että esimerkiksi lasten oikeanlaisen ruokavalion pohtiminen kuormittaa vanhempia.

Muilta isovanhemmilta Saisio on kuullut, että jotkut eivät saa hoitaa ollenkaan lapsenlapsiaan. Toiset taas eivät edes halua osallistua lastenlastensa hoitamiseen. Saisio pitää molempia tilanteita traagisina.

– On isovanhempia, jotka ovat riidoissa omien lastensa kanssa tai vävyjensä tai miniöidensä kanssa. Sitten heitä kielletään tapaamasta lapsenlapsiaan. Olen nähnyt vierestä sitä.

Saisio pitää isovanhemman ja lapsenlapsen välistä suhdetta ainutlaatuisena. Siksi sitä ei saisi hänen mielestään katkaista ilman erityisiä painavia syitä.