"Superhyvä talvi" – Kemin Lumilinnassa parhaimpina päivinä toistatuhatta vierailijaa

Pitkäksi venyneen talven vuoksi Lumilinnan purkutyöt aloitettiin vasta vapun jälkeen. Kemin Matkailu kertoo olevansa tyytyväinen talvikauteensa.

Kemin lumilinna
Kemin Lumilinna 2017 sulana.
Suomi100-teemainen Lumilinna päästiin purkamaan poikkeuksellisen myöhään.Eero Säily / Yle

Kemin 22. Lumilinna on muuttunut läjäksi lunta. Suomi100 -teemainen Lumilinna päästiin purkamaan poikkeuksellisen myöhään, vasta vapun jälkeen.

23 000 kuutiota lunta on paljon poistettavaksi. Kemin Matkailun toimitusjohtaja Susanna Koutonen arvioi, että seuraavan viikon sisällä linna on kadonnut.

– Haluamme linna-alueen kuivaksi mahdollisimman pian, koska siellä pitää tehdä pintatöitä, jotka jäivät talven tullessa vielä hieman kesken, Koutonen sanoo.

Pottupelloksi kuvailtu Lumilinna-alue palvelee leiriytyjiä kesällä.

Koutonen ei paljasta Lumilinnan kävijämääriä mutta hänen äänessään huokuu tyytyväisyys.

– Parhaimpina päivinä oli toistatuhatta kävijää ja hiljaisimpina päivinä puhuttiin sadoista. Kausi alkoi valtavalla rytinällä kun aukaisimme villat. Alueella on käynyt asiakkaita kaikkiaan valtavan paljon.

Villoja.
Kemin Matkailu

Koutonen jatkaa, että Kemin Matkailun tavoitteena on kasvattaa viipymää kaupungissa ja ohjelmapalveluiden ostoa. Kävijämääriä ei siis haluta vain Lumilinnalle vaan matkailun kasvua halutaan koko kaupunkiin.

– Haluamme vakaan alustan kaikille matkailupalveluiden tuottajille, Koutonen sanoo.

Lähes Kemin kaupungin asukasluvun verran risteilijöitä

Jäänmurtaja Sampo risteili viimeisen kerran 14. huhtikuuta, mikä oli sama päivä kun murtajan neitsytristeilyllä 30 vuotta sitten. Koutonen kuvaa myös jäänmurtajalla olleen ennätysvuoden.

– Ehdottomasti eniten asiakkaita ja eniten risteilyjä, mitä risteilykauden aikana on tehty. Hieman jäätiin 20 000 asiakkaan tavoitteesta, Koutonen summaa.

Koutonen lisää, että ensi vuodelle jäänmurtaja tavoittelee Kemin kaupungin asukasluvun verran kansainvälisiä risteilijöitä. Määrä on arviolta sen verran, mitä jäänmurtajalla voidaan maksimissaan käyttää. Päivittäin ennätetään tehdä enintään kolme risteilyä.

– Hotellikapasiteettia ja ohjelma- ja majoituspalveluita tarvitaan lisää. Mutta kaiken kaikkiaan superhyvä talvi takana ja ollaan oikein tyytyväisiä. Kemissä on loistavat puitteet tehdä matkailua.