ELY-keskus toivoo Vaasan siilojen suojeluarvosta uutta tutkimusta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on harkinnut Vaasassa purkutuomion saaneiden siilojen suojeluarvoa. ELY-keskuksen lausunnossa todetaan, että useat seikat puoltavat siilojen suojelua, mutta niiden arvottaminen vaatisi uuden tutkimuksen.

maankäytön suunnittelu
Betoniset siilot peittävät merinäköalan
Anna Wikman / Yle

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut Vaasan kaupungille lausuntonsa Vaasan siiloista. ELY-keskus toteaa lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun), että useat seikat puoltavat siilojen suojelua.

– Olemme käyneet läpi koko prosessia, kaava-asiakirjoja ja sen perusteella edetty. Asiakirjoista ollaan todettu se, että siiloilla on todettu olevan arvoja. Tämän perusteella lain mukaan asemakaavassa niitä tulisi suojella, toteaa arkkitehti Eva Sund-Knuuttila.

ELY-keskus arvioi, että siilojen arvot ovat historiallisia, mutta eivät maisemallisia tai rakennustaiteellisia. ELY huomioi selvityksessään myös kuntotutkimuksen, jonka mukaan siiloja olisi mahdollisuus kunnostaa.

– Kustannusarvionkin mukaan siilojen korjauskaan ei tulisi niin paljon kalliimmaksi kuin uuden rakennuksen rakentaminen. Näiden tietojen perusteella suojelumääräykset eivät tulisi kohtuuttomiksi, Sund-Knuuttila kertoo.

Siilojen purkua perustellaan kaavassa paitsi kuntotutkimuksella ja kustannusarviolla myös sillä, että rakennus on suunnittelun ja työmaatekniikan suhteen vaikeasti muutettavissa asuin- tai toimistokäyttöön. Tätä vastaan ELY-keskuksen mukaan puhuu kuitenkin siiloille myönnetty rakennuslupa opiskelija-asunnoille vuonna 1999.

Enemmän asiantuntijoita arvottamiseen

Ely-keskus toivoo, että siilojen arvottamisessa käytettäisiin useampia asiantuntijoita. Nykyiset arviot perustuvat kahden henkilön arvioihin. Koska kysymyksessä ei ole rakennuksen teknisen kunnon tai jonkin suoraan mitattavan arvon arvioiminen, arvottaminen on ELY-keskuksen mukaan luotettavampaa, jos siihen osallistuu useampi asiantuntija.

– Kaupungin täytyy ottaa museoviraston ja museon lausunnot. ELY-keskus on myös yksi viranomainen muitten joukossa, mutta ELY-keskuksella on myös edelleen tehtävä kaavoituksen valvomisessa, Sund-Knuuttila toteaa.

Kaupunginhallituksen suunnittelujaosto jätti siilojen suojelumerkinnän pois uudesta asemakaavasta maaliskuun lopussa. Siilojen purkamisen salliva asemakaavaehdotus on nähtävillä kaupungin kaavoitusosastolla ja kaupungin sivuilla (siirryt toiseen palveluun)5. toukokuuta 2017 asti.

Kaupungin tavoitteena on saada siilot valtuuston käsittelyyn vielä kesäkuun alussa. Valtuuston päätöksen jälkeen kaavasta on mahdollisuus valittaa ja jos siitä valitetaan, se menee korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Yle Pohjanmaa kysyi maaliskuun alussa Vaasan siilojen kohtalosta: Tällöin 81% kuntalaisista oli purkamisen kannalla.