1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. patsaat

Liikemies olisi lahjoittanut kaupungille 100 000 euron patsaan – kiistely Kauniin Veeran sijainnista voi viedä patsaan liikemiehen omalle pihalle

Lappeenrantaan ei näillä näkymin tule pronssista patsasta Kauniista Veerasta.

Kuva: Lappeenrannan kaupunki

Kaksi vuotta sitten Lappeenrannassa iloittiin, kun liikemies Ossi Vilhu ilmoitti lahjoittavansa kaupungille 100 000 euron pronssipatsaan. Patsas esittäisi Kaunista Veeraa, joka on tuttu elokuvasta Kaunis Veera eli Balladi Saimaalta vuodelta 1950.

Kuvanveistäjä Markku Hirvelä suunnitteli kolmemetrisen patsaan Kauppakadun kävelykadulle, aivan lahjoittajan rakennuttaman Wilhunkulma-korttelin edustalle, Vilhun oman asunnon ikkunan alle. Patsaasta oli tarkoitus tulla maakunnan oma Havis Amanda, jonka kutreille painettaisiin valkolakki vappuna ja joka vahvistaisi Lappeenrannan imagoa Saimaan rantakaupunkina.

Kaupungin piti huolehtia perustusten rakentamisesta ja patsaan huollosta.

Puolen vuoden kuluttua lahjoittaja ja taitelija muuttivat mielensä, ja alkoi patsaan vastatuuli.

Puistoon tai ei kaupunkilaisten nähtäville

Liikemies Vilhu ilmoitti syyskuussa 2015, että patsas tuleekin toiseen paikkaan, parinkymmenen metrin päähän, Raatihuoneen puistoon. Asiasta ei neuvoteltaisi.

– Minulla on suunitelma B, jos patsasta ei sijoiteta taitelijan ja minun toivomaan paikkaan. Se sijoitetaan muualle, mutta ei kylläkään lappeenrantalaisten nähtäville, Vilhu kertoi tuolloin.

– Teokselle ei tee oikeutta, jos se sijoitetaan kaljakuppiloiden eteen vähäarvoiselle paikalle. Teos vaatii piazzamaisen, kompaktin ympäristön, jonka ympärillä voi viettää aikaa, Vilhu perusteli.

Lahjoittaja halusi sijoittaa patsaan Raatihuoneen puistossa satavuotiaan kolmen lyhdyn patsaan välittömään läheisyyteen.

"Kaunis Veera ei liity mitenkään puiston historiaan"

Patsaan sijoittaminen puistoon nostatti kiivaan keskustelun (siirryt toiseen palveluun) viime joulukuussa. Silloin uutisoitiin, että Lappeenrannan tekninen johtaja Pasi Leimi esitti Kauniin Veeran paikaksi lahjoittajan vaatimaa Raatihuoneen puistoa. Patsas oli tarkoitus pystyttää kesällä 2017.

Monet toivoivat patsasta satamaan Saimaan äärelle. Järvenrantaa pidettiin luontevampana paikkana Saimaalla seilanneelle hahmolle.

Lappeenrantalainen Marja Strid perusti adressin, joka vastusti patsaan sijoittamista juuri Raatihuoneen puistoon. Torstaina suljettu adressi keräsi yhteensä 372 nimeä.

Strid on itse ollut huolissaan puiston henkilöitymisestä Kauniiseen Veeraan Raatihuoneen sijaan.

– Kaunis Veera ei liity mitenkään puiston historiaan. Sitten siitä tulisikin Veeran puisto.

– Raatihuoneen puisto on kunnostettu juuri. Kulkureittejä pitäisi siirtää.

Stridillä ei ole mitään itse patsasta vastaan. Hänelle kelpaisi patsaan sijoittaminen kävelykadulle, jonne sitä aluksi kaavailtiinkin. Hänestä lahjoittajan sanelu ei ole oikein.

Kuva: Yle Iida Rauhalammi

Vilhu uskoo kaupunkilaisten haluavan patsaan puistoon

Päätöstä Kauniin Veeran kohtalosta siirrettiin kuntavaalien yli. Vasta tässä vaiheessa kaupunki pyysi lausunnot muun muassa Museovirastolta ja Lappeenrannan kaupunkikuvatyöryhmältä.

Lausunnot tyrmäsivät patsaan sijoittamisen Raatihuoneen puistoon. Patsasta ehdotettiin rantapuistoon Lappeenrannan satamaan, jossa se olisi näkyvällä paikalla Saimaan äärellä. Lausuntojen jälkeen tekninen johtaja Pasi Leimi muutti näkemystään ja ehdotti lautakunnalle, ettei patsasta sijoitettaisi puistoon.

Patsaan lahjoittaja, liikemies Ossi Vilhu ei niele asiantuntijoiden lausuntoja. Hänestä ne eivät vastaa kaupunkilaisten tahtoa.

– Kyllä tässä häviäjiä ovat ne 90 prosenttia lappeenrantalaisista, jotka kansanäänestyksessä varmasti katsoisivat, että tällainen hengetär tuohon puistoon sopisi oikein hyvin, Ossi Vilhu sanoi viime viikolla.

Vilhu ilmoitti kunnioittavansa kaupungin päätöksentekoprosessia.

– En minä ole katkera, Vilhu sanoo.

Tältä Raatihuoneen puisto näyttää ilman patsasta. Kuva: Google 2009

"Patsas olisi hyvä kunnianosoitus Vilhulle"

Tekninen lautakunta päätyi keskiviikkona äänestämään patsaasta. Vain vähemmistö poliitikoista kannatti patsasta puistoon. Yksi heistä on Kokoomuksen Terttu Finska.

– Olisi luovuttajallekin kiva, että se olisi siinä Wilhunkulmalla, johon he ovat panostaneet. Se olisi hyvä kunnianosoitus, Finska perustelee.

– Puistossa on muutakin, mikä puistoon alunperin ei kuulu. Mittareita ja muuta, Finska jatkaa.

Lappeenrannan kaupunki aikoo jatkaa neuvotteluja patsaasta Vilhun kanssa.

– Jos hän pysyy jyrkkänä, keskustelut jäävät lyhyiksi. Otan asian esille, kun seuraavan kerran tapaamme, tekninen johtaja Pasi Leimi kommentoi.

Ossi Vilhu ei suostunut kommentoimaan lautakunnan tuomiota torstaina.

Finskan mukaan teknisessä lautakunnassa käytiin syvällistä keskustelua patsaasta. Hän uskoo, että tulos olisi voinut olla toinen, jos päätöksiä olisi tehty ennen kuntavaaleja.

Finska toivoo yhä patsasta kaupunkiin.

– Toivotaan, että se tulee Lappeenrantaan eikä Imatralle tai muualle. Sääli jos se päätyy lahjoittajan yksityispihalle, Finska tiivistää.