Ulkoministeri Lavrov hyökkäsi Yhdysvaltoja vastaan: Käynnissä kampanja Venäjää vastaan

Suomen ja Venäjän suhteet ovat kohentumassa. Sergei Lavrov moitti rajusti Yhdysvaltoja ja varsinkin sen vaalit hävinnyttä osaa.

Venäjä
Timo Soini ja Sergei Lavrov tapasivat Porvoossa torstaina.
Timo Soini ja Sergei Lavrov tapasivat Porvoossa torstaina.Markku Ulander / Lehtikuva

Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps.) on tavannut venäläisen virkaveljensä Sergei Lavrovin Haikon kartanossa Porvoossa. Kyseessä oli miesten viides tapaaminen Soinin ministeriaikana.

Soinin mukaan tapaaminen oli hyvähenkinen, mutta vaikeatkin aiheet nousivat esiin. Soini mainitsi ajankohtaiset ulkopoliittiset aiheet, kuten Ukrainan ja Syyrian konfliktin sekä Korean niemimaan tilanteelle.

Soini nosti esiin myös Venäjän ihmisoikeusongelmat.

Hän kertoi painottaneensa Lavroville, etteivät Euroopan unionin ja Venäjän väliset suhteet eivät voi kehittyä, ellei Ukrainan sodan lopettamiseksi solmittua Minskin sopimusta noudateta. Soini toivoi Venäjän käyttävän vaikutusvaltaansa, jotta sopimusta noudatettaisiin.

Lavrov sanoi, että Ukrainassa tapahtui vuonna 2014 laiton, aseellinen vallankaappaus. Länsimaat, jotka hyväksyivät sen, ovat vastuussa Ukrainan hallituksen painostamisesta toimiaan sopimuksen mukaisesti.

Lavrov kiitti Soinia vieraanvaraisuudesta ja kauniista kokouspaikasta.

Lavrovin mukaan maiden väliset suhteet kehittyvät hyvin. Hän mainitsi erityisesti taloussuhteet. Venäjällä arvostetaan Suomen saamaa kansainvälistä arvonantoa, jonka se on saanut erityisesti puolueettomuuspolitiikan kautta.

Lavrovilta raju hyökkäys Yhdysvaltoja vastaan

Ulkoministeri Lavrov osoitti kovia syytöksiä Yhdysvaltoja kohtaan. Lavrovin mukaan maan entinen presidentti Barack Obama teki kaikkensa maiden välisten suhteiden heikentämiseksi. Myös nyt Yhdysvalloissa on käynnissä kampanja Venäjän vahingoittamiseksi.

Lavrovin mukaan kampanjaa käyvät ne tahot, jotka eivät voi hyväksyä presidentinvaalien lopputulosta. Nämä tahot tavoittelevat Yhdysvalloissa sisäpoliittista valtaa.

Vaalit käytiin Lavrovin mukaan sopusoinnussa Yhdysvaltain perustuslain kanssa.

Tällä hetkellä Venäjää vastaan tehtaillaan mm. kongressissa kaikenlaisia syytöksiä, joiden tueksi ei ole tuotu ensimmäistäkään faktaa. Koska faktoja ei ole, kyse on propagandasta, Lavrov moitti.

Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien mahdollisesta tapaamisesta Lavrov totesi, ettei sellaista ole valmisteilla ainakaan lähitulevaisuudessa. Presidentit ovat puhuneet keskenään puhelimessa ja ne ovat olleet hyviä keskusteluja.

Toimittajat ottivat lisäksi esille presidentti Sauli Niinistön ehdotuksen lentoturvallisuuden parantamisesta Itämerellä ja ns. transpondereiden käytön sotilaskoneissa. Soinin mukaan ehdotuksen toimeenpano etenee hyvin.

Lavrov syytti Nato-maita, etteivät ne ole vastanneet ehdotukseen. Lavrov toivoi, että Nato hyväksyisi ehdotuksen.

Lue tästä Porvoon tiedotustilaisuudessa olleen toimittajamme juttu Lavrovin vierailusta.