JHL:n vuoden hoitaja Janakkalasta liikuttuu omaishoitajien kiitollisuudesta

"Pirteä punainen pippuri", lähihoitaja Katja Ahola työskentelee Riihimäen kaupungin omaishoitotiimissä.

omaishoito
miehen käsi pitää vanhuksen kädestä kiinni
AP Graphics Bank

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n vuoden 2017 hoitajaksi on valittu lähihoitaja Katja Ahola, 43, Janakkalan Tervakoskelta. Hän työskentelee Riihimäen kaupungin omaishoitotiimissä.

Ahola opiskeli lähihoitajaksi oppisopimuksella ja valmistui vuonna 2005. Siitä lähtien hän on työskennellyt Riihimäen kaupungin kotihoidossa, ensin kenttätiimissä ja pari viime vuotta omaishoitotiimissä.

– Hoitotyö on ihmisläheisyytensä takia minulle luontainen valinta. Olin ennen opintoja hoitanut lapsia kotona, ja ensimmäisestä työssäoppimisjaksosta lähtien vanhustyö tuntui sopivalta vastapainolta sille. En ole katunut valintaa päivääkään, Ahola kertoo JHL:n tiedotteessa.

Arvostusta ja apua omaishoitajille

Omaishoitotiimi tarjoaa omaisistaan huolehtiville hoitajille mahdollisuuden lepohetkeen ja esimerkiksi asiointiin kodin ulkopuolella.

– Näemme, kuinka valtavan arvokasta työtä omaishoitajat tekevät ja kuinka kiitollisia he ovat saamastaan tuesta ja avusta. Se liikuttaa joka kerta. Silloin ei tarvitse kysyä, miksi teen tätä työtä, Ahola miettii.

Näin Aholan työkaverit kuvailevat häntä:

– Katjan aito positiivinen energia antaa voimaa niin asiakkaille kuin työkavereille. Monet vanhusasiakkaat ovat todenneet, että hän on kuin pirteä punainen pippuri ja tarvittaessa oivallinen kuuntelija.

Vuoden hoitaja -valinta julkistettiin TerveSos 2017 -messujen yhteydessä Helsingissä torstaina.