Rajapuomien ja frangin paluu ei haittaisi – Ranskalainen Fabrice käy töissä Saksassa, mutta aikoo silti äänestää rajoja sulkevaa Le Peniä

Äärioikeiston presidenttiehdokas Marine Le Pen kerää ääniä Saksan lähellä sijaitsevissa pikkukaupungeissa, vaikka elämä nojaa niissä avoimeen rajaan. Moni paikallinen kannattaa rajatarkastusten palauttamista.

Ulkomaat
Fabrice Schild on asunut Alsacen maakunnassa koko ikänsä.
Saksan puolella töissä käyvä Fabrice Schild on asunut Ranskan Alsacen maakunnassa koko ikänsä.Petri Raivio / Yle

SOUFFLENHEIM Joka aamu Fabrice Schild käynnistää autonsa ja ajaa 35 kilometrin matkan työpaikalleen: ensin kotikylästä Soufflenheimista Rein-joelle, jota ylittäessään hän samalla ajaa Ranskan rajan yli Saksan puolelle.

Schild, 43, työskentelee Saksassa autoteollisuuden alihankkijayrityksessä, joka valmistaa osia esimerkiksi Mercedes-Benzille. Hän on frontalier, yksi kymmenistä tuhansista ranskalaisista, jotka käyvät töissä Saksassa mutta asuvat Ranskassa.

Schild aikoo äänestää presidentinvaalien toisella kierroksella Kansallisen rintaman Marine Le Peniä. Kansallismielinen populisti Le Pen on luvannut ensi töikseen irrottaa Ranskan vapaan liikkuvuuden takaavasta Schengen-alueesta.

Se tarkoittaisi rajatarkastusten paluuta Ranskan rajoille.

Vaikka Schild ylittää Saksan ja Ranskan rajan kymmenen kertaa viikossa, ei rajamuodollisuuksien paluu olisi hänen mielestään mikään katastrofi.

– Minulla ei ole mitään salattavaa. Käyn siellä töissä, ajan takaisin kotiin. Minua ei haittaisi avata auton takakonttia silloin tällöin, hän sanoo.

Fabrice Schild ylittää Saksan ja Ranskan välisen rajan kymmenen kertaa viikossa.
Fabrice Schild ylittää Saksan ja Ranskan välisen rajan kymmenen kertaa viikossa.Daniel Olin / YLE

*Schild kertoo muistavansa *hyvin ajat, jolloin Saksan ja Ranskan rajalla oli vielä tarkastuksia. Tulli pysäytteli autoja Reinin ylittävän sillan kupeessa vuoteen 1993 saakka ja teki pistokokeita. Joskus rajalla joutui pysähtymään, mutta yleensä sillan sai ylittää kitkatta.

Schildin mielestä rajatarkastusten paluu vain parantaisi ihmisten turvallisuuden tunnetta, joka on useiden Ranskan terrori-iskujen seurauksena heikentynyt.

Turvallisuus onkin asia, miksi Schild kääntyi Le Penin kannattajaksi.

– Mietin viime vuosien tapahtumia, turvallisuutta ja terrori-iskuja Ranskassa. Viranomaisille pitäisi antaa enemmän voimavaroja, jotta he pystyisivät takaamaan turvallisuutemme, Schild sanoo.

Kartta

Schild aloitti pendelöinnin Saksaan vuonna 1997, viisi vuotta ennen euron käyttöönottoa. Hänen mukaansa euro on vain nostanut hintoja.

Schild ei vastustakaan Marine Le Penin ehdotusta vetää Ranska pois yhteisvaluutta eurosta.

– Olin tottunut Saksan ja Ranskan valuuttoihin, markkaan ja frangiin. Se ei ollut minulle koskaan mikään ongelma.

Nyt Schild tekee ostoksensa molemmin puolin rajaa. Ruoka on hieman halvempaa Saksassa, toisaalta saksalaiset käyvät Ranskan puolella ostamassa viiniä ja syömässä ravintoloissa.

"Tämä ei ole mikään ekstremistien kylä. Ei missään tapauksessa."

Fabrice Schild ei vastaa käsitystä tyypillisestä Le Penin äänestäjästä. Kyselyiden mukaan Kansallista rintamaa äänestävät ovat pettyneet perinteisiin valtapuolueisiin, ja kokevat globalisaation ja rajojen avaamisen uhkana.

Schildille ja hänen perheelleen avoimet rajat ovat kuitenkin monella tapaa itsestäänselvyys: vaimo on syntynyt Saksassa ja sisko asuu nykyisin Luxemburgissa. Schild itse kertoo pitävänsä matkustelusta, ja ulkomailla hän pärjää hyvin sujuvalla saksan ja englannin kielellä.

Silti hän uskoo Marine Le Penin ohjelmaan.

– Minun ääneni on ääni Le Penin puolesta. Se ei ole protestiääni eikä osoitus tyytymättömyydestä muihin poliitikkoihin, hän vakuuttaa ja kertoo äänestäneensä Le Peniä myös viime presidentinvaaleissa vuonna 2012.

Turvallisuuden lisäksi Schildiin vetoaa myös Le Penin ajatus ulkomaisen kilpailun torjumisesta. Hänen mukaansa ei ole reilua, että ranskalainen työntekijä joutuu kilpailemaan puolalaisen kanssa, sillä puolalaisille maksetaan samasta työstä huomattavasti pienempää palkkaa. Toisaalta hän myöntää, että hänen työnantajansa hyötyy Euroopan avoimista markkinoista.

Roppenheimin kylässä 41 prosenttia äänestäneistä kannatti ensimmäisellä kierroksella Marine Le Peniä.
Roppenheimin kylässä 41 prosenttia äänestäneistä kannatti ensimmäisellä kierroksella Marine Le Peniä.Daniel Olin / YLE

Saksan talous on antanut työpaikan Schildille ja monelle muullekin ranskalaiselle Reinin länsipuolella. Vauraus näkyy Alsacen alueen sievissä pikkukylissä, joissa talot ovat isoja ja autot uudehkoja. Reinin sillalla kulkee katkeamaton virta rekkoja molempiin suuntiin.

Silti Marine Le Pen on erityisen suosittu juuri tällä seudulla.

Soufflenheimin naapurikylässä Roppenheimissa Le Pen sai 41 prosenttia ensimmäisellä kierroksella annetuista äänistä, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin koko Ranskassa.

Roppenheimissa on tuhat asukasta. Roppenheimin kunnantalolla poliittisesti sitoutumaton pormestari René Stumpf ihmettelee asukkaidensa ratkaisuja ja kantaa huolta kylänsä maineesta.

– On selvää, että tämä ei ole mikään ekstremistien kylä. Ei missään tapauksessa. Tämä oli protestiäänestys, Stumpf sanoo.

Hän arvelee, että keskustalainen ehdokas Emmanuel Macron valitaan vaalien toisella kierroksella presidentiksi. Mutta vaikka Le Pen voittaisi, Stumpf ei usko, että tullipuomit todella palaisivat Reinin ylittävälle sillalle.

– En voi kuvitella, että raja olisi suljettu täällä. Minkä ongelman se ratkaisisi? Se ei ratkaisisi yhtään mitään, Stumpf sanoo.

Roppenheimin asukkaista moni käy töissä ja ostoksilla Saksan puolella.
Roppenheimin asukkaista moni käy töissä ja ostoksilla Saksan puolella.Daniel Olin / YLE

*Ranskan ja Saksan välinen raja *näillä main on toki monesti ennenkin ollut muutosten kourissa. Roppenheimin kylä on kuulunut milloin Saksalle, milloin Ranskalle. Viimeisen 150 vuoden aikana se on vaihtanut omistajaa viidesti.

Jos rajapuomit taas kerran pystytettäisiin näille maille, ja kanssakäyminen vaikeutuisi, ei ainakaan Fabrice Schild olisi valmis muuttamaan rajan toiselle puolelle työn perässä.

Se ei tulisi kuulonkaan, vaikka hän viettää merkittävän osan elämästään Saksan puolella.

– Olen ranskalainen, ja vaimoni on ranskalainen, Fabrice Schild painottaa.

Lue myös:

Trump ranskalaisittain: Marine Le Pen haluaa tuoda oikeistopopulismin Élysée-palatsin loisteeseen

Ranskalainen nettitrolli tehtailee äärioikeiston propagandaa huumorin varjolla – “Sammakkoa on vaikea syyttää natsiksi tai fasistiksi”

Ranskan vaalien yllättäjä Emmanuel Macron – nyrkkeilevä ex-pankkiiri haastaa Le Penin