1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kalastus

Kalastuskapina kytee Ylä-Lapissa – "En lähde jonottamaan turistiksi omalle joelle"

Ylä-Lapissa moni aikoo uhmata uutta kalastuslakia, joka velvoittaa myös paikalliset hankkimaan maksullisen kalastusluvan alueen arvostetuimpiin jokiin.

kalastus
Juutuanjoki
Juutuanjoki Inarissa.Jukka Brusila

Inarilainen matkailuyrittäjä Heikki Nikula ei aio päivystää maanantaiaamuna ja odottaa Ylä-Lapin kalastuslupakiintiön myynnin alkamista Metsähallituksen verkkokaupassa.

– En ole todellakaan siellä hulluna jonottamassa, että saa lupia omalle joelle. En ole menossa netistä ostamaan yhtään mitään.

Inarilainen Nikula on ikänsä perhokalastanut Juutuanjoella harjusta, siikaa ja taimenta ja aikoo tehdä niin vastakin. Samoissa aikeissa on moni muukin ylälappilainen. Metsähallitukselle on ilmoitettu sanoja säästelemättä, että kalastus jatkuu ilman lupaa.

Voisimme maksaa ihan hyvin jotain, mutta on väärin, että meidät laitetaan jonottamaan turisteiksi omalle joelle.

Heikki Nikula

– Meillä on suunnitteilla sellainen mielenilmaus, että mennään kesäkuussa isolla porukalla Juutuanjoelle kalaan ja katsotaan, mitä sitten tapahtuu, Nikula kertoo.

Aiemmin inarilaiset, enontekiöläiset ja utsjokelaiset saivat kalastaa maksutta arvostetuilla lohi- ja taimenjoilla. Jokivesien maksuton kalastuslupa on ollut ylälappilainen erikoisuus, eikä sellaista muualla Suomessa ole ollut. Nikula olisi kyllä valmis maksamaan kalastusoikeudesta, mutta ei kilpailemaan siitä ulkopaikkakuntalaisten kanssa. Hän kannattaakin Norjan mallia, jossa esimerkiksi finnmarkilaisilla on oikeus ostaa kausilupa alueen jokiin muita halvemmalla.

– Me voisimme maksaa ihan hyvin jotain, mutta se on väärin, että meidät laitetaan jonottamaan turisteiksi omalle joelle. Täällähän ei ole urheiluhalleja tai harrastusmahdollisuuksia, vaan elämä on sitä, että kesällä kalastetaan ja syksyllä käydään metsällä.

Luvista taistellaan kuin maailmantähtien konserttilipuista

Metsähallitus on puun ja kuoren välissä. Erätalousjohtaja Jukka Bisi huokaa, että raju kritiikkiryöppy on kaikkea muuta kuin mukavaa, mutta kansanedustajien säätämää lakia on Metsähallituksenkin noudatettava. Bisi tietää, että kiivaimmillaan kilpailu kalastus- ja eräluvista on samanlaista kuin maailmantähden konserttilipuista. Esimerkiksi Itä-Lapin kanalintuluvat saatetaan myydä loppuun parissa minuutissa.

Aiemmin lupia myytiin Metsähallituksen toimistolla. Jotkut tulivat jonottamaan aamuyöllä, en tiedä oliko sekään hyvä järjestely.

Jukka Bisi

– Siellä voi olla satoja tai jopa tuhansia asiakkaita yhtä aikaa koneella, he yrittävät varata lupia sieltä ja puhelinkin soi taukoamatta.

Lupakilpailussa nettiyhteyden nopeudellakin on merkitystä, ja jotkut lappilaiset manaavat jäävänsä jo lähdössä alakynteen. Ongelma on Metsähallituksen tiedossa ja vaihtoehtoja on Bisin mukaan pohdittu, mutta kovin montaa niitä ei ole.

– Toinen vaihtoehto olisi tietysti ottaa kaikki halukkaat ylös ja ruveta arpomaan lupia, mutta se vasta työlästä olisi. Aiemmin lupia myytiin Metsähallituksen toimistolla manuaalisesti ja ihmiset tulivat paikalle jonottamaan. Jotkut tulivat aamuyöllä, en tiedä oliko sekään hyvä järjestely. Sitäkin moitittiin ja valitettiin, että pitää leiriytyä Metsähallituksen pihalle, että saa luvat.

Erämatkailuyrittäjien suosiminen raivostutti metsästäjät

Metsähallitus aikoo kuitenkin syksyyn mennessä selvittää keinoja jahtilomia järjestävien matkailuyrittäjien tilanteen helpottamiseksi. Erämatkailuyrittäjät ovat yli kymmenen vuoden ajan joutuneet kisailemaan pyyntiluvista muiden kanssa, kun he aiemmin saivat tietyn lupakiintiön ja pystyivät markkinoimaan jahtilomia hyvissä ajoin asiakkailleen.

– Vaihtoehtona on vuokrata metsästysoikeuksia yrittäjälle tai se, että annetaan tietty lupakiintiö yrittäjän myytäväksi, Bisi kertoo. Yrittäjien luvat olisivat pois verkkokaupan myynnistä, sillä metsästystä sinänsä ei voida lisätä.

Erätalousjohtaja kertoo, että samanlainen selvitys yrittäjien luvansaannin helpottamisesta tehtiin maa- ja metsätalousministeriön aloitteesta jo vuonna 2009, mutta silloin Lapin metsästäjät riehaantuivat niin paljon, että ministeriö katsoi paremmaksi haudata hankkeen.

– Jos tämän selvityksen myötä käy ilmi, että lappilaisten pelot ovat poistuneet, niin sitten arvioidaan, millaisia lainsäädäntömuutoksia tarvitaan.

Lue seuraavaksi