Hyppää sisältöön

Vihreiden Touko Aalto: "Kukaan ei ole koskaan vaatinut, että rallin ajaminen Jyväskylässä loppuisi"

Vihreiden Touko Aallon on tulkittu vaatineen, että rallin ajaminen Jyväskylässä pitäisi lopettaa. Aalto sanoo, että näin ei ole, mutta rallin reunaehdoista ja lieveilmiöistä pitäisi keskustella.

Touko Aalto Kuva: Yle

Keskisuomalaiset kansanedustajat Kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo ja Vihreiden Touko Aalto ovat käyneet Keskisuomalaisessa räväkkää sananvaihtoa Jyväskylän MM-rallista.

Wallinheimo avasi pelin kirjoituksellaan "Näpit irti ralleista, vihreät! (siirryt toiseen palveluun)". Siinä hän viittaa Aallon blogiin (siirryt toiseen palveluun), jossa tämä pitää MM-rallia Jyväskylälle imagotahrana.

– Ihmettelen tätä kirjoitusta. Kyllä Kokoomuksessa Vihreiden kanta tunnetaan, ja edellisenä päivän juuri sanoin, että ei ole mitään järkeä siirtää rallia Jyväskylästä, Aalto sanoo Ylelle.

Isoihin tapahtumiin liittyy aina lieveilmiöitä.

Touko Aalto

Aalto vastasikin Keskisuomalaisessa omassa kirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun), jossa hän kertoo muun muassa, että Vihreät ei ole vaatimassa MM-rallista luopumista. Samalla hän kuitenkin vaatii, että päätöksenteossa pitää puuttua rallien lieveilmiöihin, kuten meluun, taskuvarkauksiin, pahoinpitelyihin ja ihmiskauppaan.

– Isoihin tapahtumiin liittyy aina lieveilmiöitä, ja niistä pitää puhua ääneen. Pyritään järjestämään sellainen rallitapahtuma, joka on Jyväskylän kaupungin kestävän kehityksen kanssa yhteensopiva, Aalto sanoo.

– Oman käden tietoa minulla ei näistä lieveilmiöistä ole, kun en ole kauheasti rallien aikaan Jyväskylässä ollut. Lähteeni on Suomen poliisi, hän jatkaa.

Paljonko kaupunki panostaa?

Kyse on myös siitä, paljonko kaupunki panostaa ralleihin.

– Nyt kun sopimus on katkolla, on tärkeää käydä keskustelua siitä, kuinka paljon Jyväskylä antaa suoraa tukea ja kuinka paljon tukea esimerkiksi työntekijöidensä ja resurssien kautta, Aalto sanoo.

Kaupunki panostaa ralleihin suoraan vajaat 300 000 euroa, ja tapahtuma tuo seudulle noin 15 miljoonaa euroa. Ralli on Pohjoismaiden suurin vuosittainen yleisötapahtuma.

Meidän ääntämme ei ole kovin kuunneltu.

Touko Aalto

– Vihreät ovat halunneet tästä suorasta tuesta keskustella, mutta meidän ääntämme ei ole kovin kuunneltu. Kyllä me olemme aina tuoneet esiin rallin talkoohenkeä, kansainvälistä näkyvyyttä ja aluetaloudellista vaikutusta, Aalto sanoo.

Nyt Vihreiden ääntä kuunnellaan, sillä puolueesta tuli kuntavaaleissa Jyväskylän suurin.

– Sitä tahdon korostaa, että kukaan ei ole koskaan vaatinut sitä, että rallin ajaminen Jyväskylässä loppuisi. Ei Vihreillä ole mitään halua tuoda tässäkään asiassa äkkikäännöksiä päätöksentekoon, sanoo Aalto.

.
.