Kuuttiruuhka Korkeasaaressa: seitsemän emostaan eksynyttä nälkäistä poikasta saa nyt hoitoa

Korkeasaaren villieläinsairaalaan on tuotu kevään aikana jo seitsemän harmaahylkeen poikasta. Kuutit ovat joutuneet erilleen emostaan ja kärsivät liian ohuesta rasvakerroksesta.

Korkeasaari
Valkoinen kuutti makoilee lattialla
Pienimmät kuutit olivat alle 10-kiloisia ja valkoisen kuuttikarvan peitossa.Korkeasaari / Mari Lehmonen

Muun muassa nopeasti lähteneet jäät ovat voineet edesauttaa kuutien eksymistä emojensa luota tänä keväänä. Korkeasaaren villieläinsairaalaan on tuotu jo peräti seitsemän kuuttia eri puolilta Etelä-Suomea.

Eläintenhoitaja Anne Hirvosen mukaan kysymys on poikkeuksellisesta määrästä.

Pari kuuteista on tuotu sairaalaan Paraisilta Länsi-Suomesta ja loput Uudenmaan rantakaupungeista. Viimeisin kuutti pelastettiin vappuaattona omakotitalon pihasta Raaseporin Åminneforsista.

Kuutti makailee huovan päällä häkissä
Seitsemäs kuutti pelastettiin vappuaattona omakotitalon pihasta Raaseporin Åminneforsista.Korkeasaari / Mari Lehmoinen

Kuutit ovat joutuneet erilleen emostaan ja jääneet vaille riittävää rasvapitoista maitoa. Kaikki olivat liian laihoja selvitäkseen kylmässä vedessä omillaan.

– Isommat ovat jo oppineet syömään itse ja nyt vain odotetaan rasvakerroksen kasvamista. Toivotaan, että nämä ensimmäiset päästäisiin pian jo vapauttamaan, jotta saataisiin noita pienempiä siirrettyä isompiin altaisiin, sanoo Hirvonen.

Haavojen hoitoa ja rasvakerroksen kasvattamista

Kaikki kuutit pyritään lihottamaan kesäkuntoon ennen vapautusta luontoon hylkeidensuojelualueelle. Kuutit opettelevat altaissa pyydystämään eläviä kaloja, jotka ovat peräisin Hannusjärven hoitokalastuksesta.

Kuutti pyydystää kaloja altaassa
Vuosaaresta pelastettu kuutti pyydystää jo kalansa itse.Korkeasaari / Mari Lehmonen

Reilun 30 kilon saavuttamiseen kuluu kuitenkin aimo annos ruokaa.

– Jos jollakin nyt sattuu olemaan tällainen harrastus, niin kala on meille kyllä tervetullutta, sanoo Hirvonen.

Neljä kuuteista on tullut sairaalaan loukkaantuneina. Esimerkiksi Inkoon kuutti oli heikentynyt saatuaan takaräpylään haavan, joka aiheutti verenmyrkytyksen. Myös molemmilla Paraisten kuuteilla oli tullessaan haavoja. Pienimmät kuutit olivat alle 10-kiloisia ja vielä valkoisen kuuttikarvan peitossa.