Koiranmuonastako naalin pelastus? Pohjoismaat yrittävät elvyttää uhanalaisen lajin

Suomi, Ruotsi ja Norja pelastavat yhdessä pohjoisimpien tunturialueiden huvennutta naalikantaa. Pääkeinot ovat kettujen hävittäminen ja naalien ruokkiminen.

naali
Naalit Utsjoella tunturissa huhtikuussa 2016 Metsähallituksen automaattisen luontokameran kuvaamana.
Naalit Utsjoella tunturissa huhtikuussa 2016 Metsähallituksen automaattisen luontokameran kuvaamana.Metsähallitus

Ruotsissa ja Norjassa naalikannat ovat runsaimmat. Avotunturissa ja tunturikoivikoissa elelevän naalin tiedetään Suomessa pesineen viimeksi parikymmentä vuotta sitten. Kaikkiaan kolmen Pohjoismaan tuntureilla arvioidaan olevan 200–250 naalia, joista Suomessa vain alle kymmenen yksilöä, eli täällä laji on uhanalaisin.

Ruotsissa naalien lisääntymistä on tuettu ruokinnalla. Ruokintapömpelistä pieni naali mahtuu saamaan koiranmuonaa, mutta naalia paljon suurempi kettu ei.

Ruotsin tv:n haastattelema luontovalvoja Tom Wiklund Norrbottenin lääninhallituksesta, sanoo, ettei naali selviäisi ilman ruokintaa, koska runsaita jyrsijävuosia (myyrät, sopulit) on nykyään ollut harvoin.

Kettu ykkösvihollinen

Ruotsi, Norja ja Suomi pelastavat nyt kolmevuotisella hankkeella naalikantoja kalotin pohjoisimmilla tuntureilla. Tärkeimmät keinot ovat ruoan lisääminen ja vihollisten vähentäminen.

– Naalia ruokitaan, lisäruokitaan koiranmuonalla ja sitten toinen on kettujen metsästäminen, kettu on se naalin suurin vihollinen tällä hetkellä, sanoo ylitarkastaja Tuomo Ollila Metsähallituksesta.

Suomen Lapin kenties kokenein uhanalaisten lajien tarkastaja Tuomo Ollila uskoo pohjoismaisen naalihankkeen hyvinkin tuovan tulosta.

– Jos kanta Ruotsissa ja Norjassa runsastuu, siellä syntyy poikasia ja naalithan vaeltaa ja liikkuu pitkiä alueita, niin niitä väistämättä myös kulkeutuu Suomeen ja Suomen alueelle ja jossain vaiheessa sitten rupeavat pesimään täälläkin.

Tämän uutisen lähteinä ovat Ruotsin television SVT:n juttu aiheesta (siirryt toiseen palveluun) ja Metsähallitus.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus