Hyppää sisältöön

Jehovan todistajat: Meidän puolesta myös muut voitaisiin vapauttaa asevelvollisuudesta

Jehovan todistajat eivät katso vakaumuksensa mukaiseksi suorittaa Suomessa edes siviilipalvelusta, vaikka joissakin maissa näin toimitaan.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Helsingissä alkoi tänään oikeudenkäynti, jossa käsitellään erään aseistakieltäyjän saamaa tuomiota hänen kieltäydyttyään asevelvollisuudesta.

Syytetyn asiaa ajava yhdenvertaisuusvaltuutetun edustaja katsoo, että tuomion saaminen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä on syrjivää, sillä Suomessa Jehovan todistajat on vapautettu kokonaan asevelvollisuudesta.

Käytännössä oikeudessa yritetään hakea linjausta siihen, pitäisikö Jehovan todistajia koskevaa vapautusta muuttaa.

Joko niin, että vapautus laajennettaisiin koskemaan muitakin tai niin, että vapautus otettaisiin Jehovan todistajilta pois.

Jehovan todistajien keskuudessa asepalveluksesta vapauttamisesta käytävää keskustelua on seurattu rauhallisesti.

– EU:n ja YK:n lausunnoissa on toivottu, että tämä vapautus voitaisiin ulottaa tasapuolisesti myös kaikkiin muihinkin. Nyt tilanne on kääntynyt niin, että jotkut ovat sitä mieltä, että jos sitä ei voida kaikille muille ulottaa, niin vapautus pitäisi ottaa pois myös Jehovan todistajilta, sanoo Suomen Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen.

Jos vapautus viedään, Jehovan todistajat palaavat vankilaan

Jehovan todistajien vapauttamisesta asepalveluksesta päätettiin Suomessa 1980-luvulla. Sitä ennen vakaumustaan noudattaneet Jehovan todistajat joutuivat vankilaan kieltäydyttyään asepalveluksesta.

Jehovan todistajat saavat lykkäystä asepalveluksesta aina 3 vuotta kerrallaan, ja lopulta 29-vuotiaina he vapautuvat palveluksesta kokonaan iän perusteella.

Mutta mitä tapahtuisi nyt, jos lakia muutettaisiin niin, että Jehovan todistajat eivät olisi enää vapautettuja asepalveluksesta?

– Se tarkoittaisi sitä, että palattaisiin siihen asetelmaan mikä oli ennen kuin tämä laki tuli. Silloinhan Jehovan todistajat olivat vankiloissa, kiteyttää tiedottaja Veikko Leinonen.

Joissakin maissa asevelvollisuuden ja Jehovan todistajien vakaumuksen välistä problematiikaa on pystytty ratkomaan siviilipalvelusta muistuttavan kansalaispalveluksen kautta.

1990-luvulla Jehovan todistajien keskuudessa esitettiin näkemyksiä, joiden perusteella heidän jäsenensä voivat suorittaa siviilipalveluksen tai kansalaispalveluksen, mikäli sitä ei ole sidottu maanpuolustusvelvoitteeseen.

– Suomessa siviilipalvelus perustuu maanpuolustusvelvollisuuteen. Jehovan todistajilla on sellainen käsitys, että ei, vastaa tiedottaja Veikko Leinonen kysymykseen siitä, voisivatko Jehovan todistajat Suomessa suorittaa siviilipalveluksen.

Jehovan todistajien tiedottaja muistuttaa, että aikoinaan 1980-luvulla, kun laissa säädettiin Jehovan todistajien vapautuksesta, mahdollisuutta tarjottiin myös muille uskonnollisille ryhmille, mutta kukaan muu ei oikeutta halunnut.

– Emme me millään tavalla ajattele, että meillä pitäisi olla joku etuoikeus. Meillä ei ole mitään sitä vastaan, että toisetkin, jotka kieltäytyvät asevelvollisuudesta saisivat siitä vapautuksen, sanoo Veikko Leinonen.

.
.