Kevätkylvöt ovat alkaneet maan eteläosissa – vielä ollaan aikataulussa

Kylmä kevät on hidastanut peltojen kuivumista, mutta etelässä ollaan vielä aikataulussa. Pohjoisempana kylvöt ovat sen sijaan viikosta kahteen myöhässä.

maanviljely
Traktori pellolla
Lassi Lähteenmäki / Yle

SaloPunainen traktori jättää jälkeensä pölypilven, kun se etenee pitkin peltoa Salon Särkisalossa. Maatalousyrittäjä Juha Wikström on päässyt aloittamaan tasausäestykset ja sokerijuurikkaan kylvöt keskiviikkona.

Huhtikuun kylmyys, roudan sulamisen hitaus ja viime viikon lumisateet ovat hidastaneet peltojen kuivumista. Nyt, kun säät ovat poutaantuneet, kylvöt ovat käynnistymässä.

– Jos ajatellaan pitkää keskiarvoa, niin vähän myöhässä ollaan. Yleensä tällä seudulla aloitellaan kylvöt huhtikuun loppupuolella. Ei vielä kuitenkaan hirveän myöhässä olla, sillä viime vuonna aloitin täsmälleen samana päivänä, Wikström kertoo.

ProAgrian mukaan Etelä-Suomessa ollaan vielä tavanomaisessa aikataulussa. Keski- ja Pohjois-Suomessa kylvöjen arvioidaan alkavan viikosta kahteen viikkoa tavanomaista myöhemmin.

Yöpakkasien ei pitäisi haitata

Ennusteet lupaavat sään jälleen ensi viikolla kylmenevän, ja myös yöpakkasia voi olla tiedossa. Niiden ei pitäisi kuitenkaan vaikuttaa kylvöihin.

– Yöpakkaset ovat tässä vaiheessa normaaleja. Tietysti, jos taimet tulevat pintaan, ja tulee yli viiden asteen pakkasia, on riski siitä, että taimet kuolevat, Juha Wikström sanoo.

Juha Wikström
Juha Wikström on päässyt aloittamaan sokerijuurikkaan kylvöt Särkisalossa.Lassi Lähteenmäki / Yle

Syysviljat aloittelemassa kasvuaan

Viileät säät ovat hidastaneet myös syysviljojen ja nurmien kasvuun lähtöä. Ne ovat nyt aloittamassa kasvuaan maan eteläosissa.

Talvehtiminen on Etelä-Suomessa onnistunut hyvin, mutta ProAgria arvioi, että syysviljakasvustot ovat maan keskiosissa tavanomaista heikommat. Ruis on talvehtinut syysvehnää paremmin, ja nurmet ovat talvehtineet tyydyttävästi.

Pohjois-Suomen pellot ovat vielä lumen peitossa, joten niillä talvehtineiden syysviljojen ja nurmien kuntoa ei voida vielä arvioida.

Mansikan kasvu alussa, perunaa ehkä lakkiaisiksi

Mansikan kasvu on Etelä- ja Keski-Suomessa vielä aivan alussa, samoin kuin pensasmarjojen sekä omenapuiden silmujen kehittyminen ovat aivan alussa. Muualla kasvustot ovat vielä lepotilassa.

Marja- ja hedelmätarhoissa ei ole toistaiseksi havaittu talvivaurioita tai pahoja myyrätuhoja. Talvivaurioita pystytään kuitenkin arvioimaan tarkemmin vasta, kun kasvu on alkanut kunnolla.

Kolea sää on hidastanut myös varhaisperunan kasvua. Tulevien viikkojen säät ratkaisevat, ehtiikö avomaan varhaisperunan satoa valmistua lakkiaisjuhliin.

Varhaisporkkanan ja -herneen kylvöjä on jo tehty Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Kesäporkkanan ja muiden juuresten kylvöt ovat pääsemässä täyteen vauhtiin säiden lämpenemisen myötä maan eteläosissa. Varhaiskaalin istutukset on jo tehty Etelä-Suomessa ja kukkakaalin sekä istukassipuleiden istutukset ovat alkamassa.

Ensimmäisiä kasvihuoneista valmistuneita raparpereja ja jääsalaatteja päästiin maistelemaan vappupöydissä. Nippusipulin satoa päästään korjaamaan viikon kuluessa.