1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjastot

Työryhmä: Karhulaan tarvitaan uusi kirjastorakennus

Karhulan kirjastossa on kärsitty sisäilmaongelmista pitkään. Ratkaisua etsinyt Kotkan kaupungin työryhmä pitää parhaana vaihtoehtona kokonaan uuden kirjastorakennuksen rakentamista.

kirjastot
Kirjaston kirjoja hyllyssä.
Jenny Huttunen / Yle

Karhulan kirjastoa varten haluttaisiin rakentaa kokonaan uudet tilat.

Nykyisessä rakennuksessa jo 1990-luvulla ilmenneistä sisäilmaongelmista ei ole korjauksista huolimatta päästy eroon. Henkilökunnan oireilun vuoksi kirjasto pitäisi mahdollisimman pian siirtää väistötiloihin.

Asiaa selvittänyt työryhmä esittää kaupungin päättäjille uuden kirjaston rakentamista Karhulan koulun tontille tai sen välittömään läheisyyteen. Samalla Karhulan kirjastosta saataisiin esteetön. Arvio uudisrakennuksen hinnasta on noin 2,4 miljoonaa euroa.

Vaihtoehtoisina sijoituspaikkoina työryhmä selvitti myös Viirinkallion aluetta, paikkaa uimahallin eteläpuolella Karhulantien varressa tai sijoittumista Ahlströmintien ja Vesitorninkadun risteykseen.

Uudisrakennuksen lopullinen paikka kannattaa työryhmän mukaan päättää kuitenkin vasta Karhulan osayleiskaavan laatimisen yhtedessä. Keskusta-alueen yleiskaavoitustyö pyritään käynnistämään lähivuosina.

Kauppahalli 50-luvun lopulta

Karhulan kirjaston nykyiset tilat ovat kolmessa kerroksessa. Kirjasto toimii alunperin kauppahalliksi vuonna 1959 valmistuneessa kiinteistössä, eikä sitä ole aiemmin peruskorjattu.

Tilat vaatisivat sisäilmakorjauksen tai koko kiinteistön peruskorjauksen. Peruskorjaus maksaisi arviolta reilut miljoona euroa.

Peruskorjaus ei kuitenkaan ratkaisisi tiloihin liittyviä muita ongelmia, kuten sitä, että esteettömyys ei toteudu. Vuoden alusta voimaan tulleen yleisiä kirjastoja koskevan lain mukaan kirjastot ovat perus- ja lähipalveluita, joiden tulee olla kaikkien käytettävissä ja saavutettavissa.

Lisää tilaa opiskelulle

Karhulan kirjaston käyttö on lisääntynyt viime vuoden aikana merkittävästi. Asiakkaat toivovat kirjastoon muun muassa lisää tapahtumia ja näyttelyitä, sekä tilaa lapsille, nuorille ja opiskelulle.

Työryhmä on etsinyt Karhulasta myös muita olemassaolevia kaupungin omistamia tiloja, joihin kirjasto voisi muuttaa. Sopivaa ei kuitenkaan ole löytynyt.

Ensi viikolla kokoontuvalle Kotkan kulttuurilautakunnalle esitetään, että se päättäisi omalta osaltaan hyväksyä tehdyn Karhulan kirjaston tarveselvityksen. Asia etenisi sen jälkeen kaupunginhallitukselle, joka voisi tehdä päätöksen kirjaston hankesuunnittelun aloittamisesta.

Tarveselvitystä ovat olleet tekemässä muun muassa Kotkan kulttuurijohtaja Antti Karjalainen sekä kirjastotoimenjohtaja Katariina Kupiainen.

Lue seuraavaksi