Perussuomalaisten eduskuntaryhmän johtoon yllätysnimi – Toimi Kankaanniemi sai heti ensimmäisellä kierroksella yli puolet äänistä

Kankaanniemi on entinen ministeri ja valtiovarainvaliokunnan jäsen. Hän haluaa jämäkkyyttä eduskunnan ja ministerien työhön: "Ryhmä ei saa olla kumileimasin".

Perussuomalaiset
Toimi Kankaanniemi
Toimi KankaanniemiPetteri Paalasmaa / AOP

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä valitsi uudeksi puheenjohtajakseen Toimi Kankaanniemen. Kankaanniemi on konkarikansanedustaja, sekä KD:n edeltäjän, kristillisen liiton entinen puheenjohtaja ja ministeri. Hän on kotoisin Keski-Suomesta. Kankaanniemi on valtiovarainvaliokunnan jäsen.

Ensimmäisellä kierroksella ehdokkaita oli kolme: Kankaanniemen lisäksi Kari Kulmala ja Kaj Turunen. Leena Meri jättäytyi Kankaanniemen mukaan ehdokkuudesta ryhmäkokouksen alussa.

Kankaanniemi sai 37 hengen eduskuntaryhmästä yli puolet äänistä, joten toista äänestystä ei tarvittu. Hän myöntää olleensa yllättynyt tuen suuruudesta, vaikka pyyntöjä lähteä ehdolle olikin tullut jo jonkin aikaa.

– Kieltämättä yllätyin. Mutta näin nyt kävi.

Päätöksen ehdolle lähtemisestä hän teki eilen.

"Jämäkkyyttä - Ryhmä ei saa olla kumileimasin"

Kankaanniemi haluaa perussuomalaisten eduskuntapolitiikkaan jämäkkyyttä. Ykkösasiana Kankaanniemen mukaan on toisaalta tiivis yhteistyö ja vankkumaton tuki ministereille, toisaalta se, että ministereiltä vaaditaan asioiden etenemistä.

– Annamme vankkumattoman tuen ministeriryhmälle ja edellytämme siltä tavoitteiden tiukkaa eteenpäin viemistä.

Kankaanniemen mukaan perussuomalaisen politiikan edistämisessä on ollut piirteitä lepsuilusta.

– Se olisi voinut olla jämäkämpääkin, ryhmä ei saa olla kumileimasin.

Eripuraa hallintarekisteristä – "vaikea asia"

Eduskuntaryhmän johtaja vaihtuu koska nykyinen ryhmänjohtaja ja puolueen puheenjohtajaehdokas Sampo Terho nimitetään perjantaina kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeriksi.

Talousvaliokunnan puheenjohtajaa Kaj Turusta pidettiin ennakkosuosikkina tehtävään, mutta asetelmaa mutkisti osakkeiden omistajatietojen peittämisen mahdollistavan hallintarekisterilain pulpahtaminen uudestaan esiin viime torstaina.

Kankaanniemi ei osaa sanoa, vaikuttiko hallintarekisterikysymys Turusen putoamiseen.

– Se on päivänpolttava ja vaikea asia, jossa taistelemme eteenpäin.

Sekä Turunen että PS puolueena ovat yleisesti suhtautuneet kielteisesti hallintarekisteröintiin, mutta viime viikolla Turunen äänesti sen sallivan mietinnön puolesta.

Tämän jälkeen hallintarekisteriä on ilmoittanut vastustavansa jyrkästi muun muassa PS:n Mika Raatikainen, joka arvioi lain helpottavan veronkiertoa ja talousrikollisuutta. Raatikainen on siviiliammatiltaan poliisi, ja hallintarekisterilaki rikkoisi hänen mukaansa poliisin virkavalaa.