6 tekosyytä vältellä muovijätteen lajittelua - konkarikierrättäjät ampuvat alas ne kaikki

Unohda selittelyt ja ryhdy lajittelemaan muoviroskasi. Anna kahden jäteneuvonnan ammattilaisen ja kahden innokkaan kierrättäjän puhua itsesi ympäri.

Kotimaa
Nainen keittiössä muovirasia kädessään.
Mari Kahila / Yle

1. Muovijätteen säilytykseen ei löydy kotoa tilaa

Tämä on tutkimusten mukaan ihmisten tekosyy numero 1. Esimerkiksi Turun seudulla tutkitaan parin vuoden välein asukkaiden lajitteluhalukkuutta ja kierrätysinnon latistajista suurin on tilan puute. Muovijätteiden pelätään vievän liikaa tilaa keittiössä.

Lounais-Suomen Jätehuollon ympäristökasvattaja Miia Jylhä tietää, mistä väite kumpuaa. Muovipakkaukset ovat monesti kookkaita ja vievät tilaa sekajätteenkin seassa.

– Kun aloittaa muovien lajittelun, joutuu vain kerran pohtimaan sen, mihin muovijätteitä kerää. Sen jälkeen hommasta tulee rutiinia.

Porin seudun jätehuoltosuunnittelija Tarja Räikkönen komppaa kollegaansa. Jos roskakaapista ei löydy tilaa muoveille, hän kannustaa inventoimaan keittiön kaappeja.

– Pienellä järjestelyllä kaapista yleensä löytyy sittenkin tilaa. Muovijätettä voi kerätä vaikkapa pieneen pahvilaatikkoon.

Kerrostalokolmiossa Turun Suikkilassa asuva innokas kierrättäjä Irmeli Aho kerää muovijätteet kahteen pieneen hedelmäpussiin.

– Eli eivät ne vie tilaa, jos jätteet hoitaa riittävän usein pois.

2. Tyhjät muovipurkit haisevat!

– Jos ne haisee, niitä ei ole huuhdeltu riittävän hyvin, ympäristökasvattaja Miia Jylhä toteaa.

Muovirasian peseminen.
Mari Kahila / Yle

Nyrkkisääntönä muovijätteiden puhdistamiseen on huuhtelu kylmällä vedellä. Tiskaamaan ei kannata ryhtyä.

– Jos purkkeja ja purnukoita joutuu tiskaamaan kuumalla vedellä, on ympäristön kannalta järkevämpää heittää erityisen likainen muovijäte sekajätteen joukkoon, toteaa jätehuoltosuunnittelija Tarja Räikkönen.

3. Kamala vaiva kuskailla muovitörppöjä

Jos muovijätten keräysastiaa ei löydy vielä omasta kotipihasta, jäteneuvojat kannustavat osuttamaan muovijätteen kuskailun normaalin kauppareissun yhteyteen.

Turkulaisen Katariina Ahtola-Rajalan perhe on lajitellut muovijätteitä reilun vuoden ajan. Heille jätteen kiikuttaminen oli kierrätyksen haastavin osio.

– Auton takakontissa oli usein monta pussia odottamassa, että muistaisimme poiketa keräysastialla.

Kuskailuun kyllästyneenä perhe otti yhteyttä jäteyhtiöönsä ja tiedusteli, saisiko omakotitalon pihaan muoville oman keräysastian. Ensin tarjolla oli vain ei-oota, mutta parin päivän päästä jäteyhtiöstä soitettiin asian järjestyvän. Katariina Ahtola-Rajala kannustaakin olemaan itse aktiivinen ja vaatimaan jäteyhtiöiltä palvelua.

4. On niin vaikea tietää, mitkä muovit kelpaavat lajitteluun

Tietoa kaikesta lajittelusta (siirryt toiseen palveluun) on netti väärällään. Kierrättämisen perusperiaatteet oppivat lapsetkin. Välillä vähän liiankin hyvin.

– Meidän lapset saivat nuorempina aina hepulit kyläpaikoissa, joissa roskat laitettiin lajittelematta sekajätesankoon. Lapset päivittelivät tätä vääryyttä suureen ääneen, ympäristökasvattaja Miia Jylhä toteaa.

Nainen keittiössä.
Mari Kahila / Yle

Yleisenä ohjenuorana voi pitää sitä, että suurin osa elintarvikepakkauksista kelpaa muovinkeräykseen.

– Lähes kaikki mitä ruokakaupasta voi ostaa. Makkarapaketit, margariinirasiat, jugurttipurkit, muoviset pyykinpesuainepullot. Yllätyin itsekin miten suuren osan muoveista voi kierrättää, Irmeli Aho toteaa.

Lajittelussa voi lähteä liikkeelle myös pienin askelin.

– Vähänkin on parempi kuin ei mitään. Voi kierrättää esimerkiksi pelkästään viilipurkit ja viinirypäleastiat, jos muu tuntuu liian vaivalloiselta, vinkkaa Katariina Ahtola-Rajala.

5. Saako tästä edes rahallista hyötyä?

Lajitteluinnokkuutta mittaavissa kyselytutkimuksissa suurimmaksi motivaattoriksi nousee raha. Tunnolliset lajittelijat haluavat säästää jätemaksuista.

Muovijätettä jäteastiassa.
Mari Kahila / Yle

– Sekajäteastian tyhjentäminen on aina se kaikkein kallein ratkaisu. Kun lajittelee jätteensä, sekajäteroskiksen tyhjennysväliä voi pidentää, muistuttaa jätehuoltosuunnittelija Tarja Räikkönen.

6. "Ei kai tällä touhulla nyt maailmaa pelasteta?"

Muovipakkausten lajittelu on todistetusti hyödyllistä. Uusiokäyttämällä muoveja säästetään neitseellisiä raaka-aineita ja energiaa uusien tuotteiden valmistuksesta. Lajiteltu muovijäte voi syntyä uudelleen kukkaruukkuna tai puistonpenkkinä.

– Vaikka tämä ei koko maailmaa pelasta, on tämä hyvä askel siihen suuntaan, toteaa ympäristökasvattaja Miia Jylhä.

Yli parikymmentä vuotta jäteneuvonnan parissa työtä tehnyt Jylhä on todistanut suuren asennemuutoksen.

– Ennen jätteitä lajittelevat olivat harvassa ja monen mielestä kummajaisia. Nyt asetelma on aivan päinvastainen. Enää todella harva kieltää lajittelun hyödyt.