Radikaalille venäläistaiteilijalle turvapaikka Ranskasta

Venäjän poliittisten vapauksien rajoittamista vastaan kapinoinut Pjotr Pavlenski pakeni Venäjältä perheensä kanssa tammikuussa.

Venäjä
Performanssitaiteilija Pjotr Pavlenski poistumassa oikeustalolta Moskovassa
Performanssitaiteilija Pjotr Pavlenski poistumassa oikeustalolta Moskovassa kesäkuussa 2016. Pavlenski sai oikeudenkäynnissä sakkorangaistuksen kulttuuriperinnön turmelemisesta.Maxim Shipenkov / EPA

Ranska on myöntänyt turvapaikan radikaalille venäläiselle performanssitaiteilijalle Pjotr Pavlenskille. Asiasta kertoi taiteilijan asianajaja uutistoimisto AFP:lle torstaina.

Ranskan turvapaikoista vastaava virasto ei ole kommentoinut eikä vahvistanut tietoa.

Pavlenski pakeni Venäjältä Ranskaan tammikuussa kumppaninsa Oksana Šalygina ja kahden lapsensa kanssa. Syy lähtöön Venäjältä oli, että Pavlenskia epäillään Venäjällä pahoinpitelystä ja seksuaalisesta väkivallasta.

Pavlenski on myöntänyt tapelleensa yhden näyttelijän kanssa, mutta hän on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Hän myös kiistää väitetyn raiskausyrityksen.

Pavlenski on Venäjän tunnetuimpia performanssitaiteilijoita. Hän on töissään kapinoinut Venäjän poliittisten vapauksien rajoittamista vastaan.

Vuonna 2012 hän ompeli huulensa yhteen, tarkoituksenaan tukea taideryhmä Pussy Riotia, jota vastaan käytiin tuolloin oikeutta Moskovassa.

Myöhemmin Pavlenski on käärinyt itsensä piikkilankaan ja naulannut kiveksensä Punaiseen toriin. Hän on myös sytyttänyt turvallisuuspalvelu FSB:n päämajan ovet tuleen Moskovassa.

Lähteet: AFP